Ashwagandha & het libido: Wat is de link?

Ashwagandha & het libido: Wat is de link?

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

|

Tijd om te lezen 6 min

Ashwagandha is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische traditie.

Het staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen het lichaam beter om te laten gaan met stress. 

En omdat stress een grote invloed kan hebben op het libido, is het logisch om te onderzoeken of ashwagandha hierin een rol speelt.

Maar wat is de exacte relatie tussen Ashwagandha en het libido? Heeft dit kruid echt invloed op je seksuele gezondheid? Ik zocht het uit.

Adaptogeen ashwagandha verlaagt stress en cortisol, verhoogt ontspanning en verbetert zo indirect het libido.

Ondersteunt gezonde testosteron‑ en hormoonbalans, wat seksuele energie en verlangen bij mannen én vrouwen stimuleert.

Bevordert gemoedstoestand en slaapkwaliteit; meer rust en betere stemming versterken een actief, gezond seksleven.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat afkomstig is uit de Ayurvedische geneeskunde, de traditionele geneeswijze uit India.

Het is een kleine struik die groeit in droge gebieden van India, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vooral de wortel van de plant wordt vaak gebruikt voor verschillende gezondheids doeleinden.

Werkzame stoffen in Ashwagandha

De belangrijkste stoffen in ashwagandha zijn:

  • Withanoliden - Steroïde achtige verbindingen die veel voorkomen in de wortels van de plant
  • Withaferine A - Een specifieke withanolide die voornamelijk in de bladeren voorkomt
  • Alkaloïden - Zoals somniferine en anaferine
  • Saponinen - Verbindingen die in veel planten voorkomen
  • Flavonoïden - Antioxidanten die ook in andere groenten en fruit aanwezig zijn

Hoewel stoffen zoals withanoliden vaak genoemd worden, is het werk van Ashwagandha vooral effectief door de samenwerking van al deze actieve stoffen .

Voordelen van ashwagandha op je libido

In de Ayurveda wordt Ashwagandha geprezen om zijn vele voordelen, waarvan de mogelijke invloed op je libido er een van is.

Ik ging op onderzoek uit en dook in de wetenschappelijke studies om te begrijpen hoe dit bijzondere kruid ons libido zou kunnen beïnvloeden.

1. Ondersteunt gezonde cortisolwaarden*

Stress verhoogt je cortisol, een hormoon dat je lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’-modus zet. In een stressvolle situatie, zoals de tijger die jaagt, ligt de focus op overleven, niet op seksueel verlangen.

Wetenschappelijke studies bevestigen dat Ashwagandha helpt bij het reguleren van cortisol, het stress hormoon. De resultaten lieten zien dat de deelnemers die Ashwagandha kregen, significant minder stress ervaarden in vergelijking met de placebogroep. (1)

En dat is interessant, want wanneer je ontspannen bent, wordt juist je parasympathische zenuwstelsel actief, wat vervolgens weer bijdraagt aan het aanmaken van hormonen die invloed hebben op je seksuele gezondheid.

2. Goed voor de testosteronspiegel*

Testosteron is een ander belangrijk hormoon dat een rol speelt in je libido, zowel bij mannen als vrouwen. Het heeft invloed op je seksuele verlangen en energie.

Dus, wanneer testosteronniveaus in balans zijn, kan dit je algehele welzijn en seksuele gezondheid ondersteunen.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat Ashwagandha kan bijdragen aan het reguleren van stresshormonen, wat indirect kan helpen bij een gezondere hormonale balans. (2)

3. Ondersteunt de gemoedstoestand*

Niet alleen stress, maar ook gevoelens zoals angst en somberheid kunnen invloed hebben op je libido. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je gemoedstoestand te ondersteunen en meer ontspanning te vinden.

Ontspanning speelt namelijk een belangrijke rol in je algehele welzijn en kan je helpen om makkelijker in de juiste stemming te komen.

Hoe dat zich verhoudt tot Ashwagandha? Wetenschappelijke studies hebben onderzocht hoe mensen zich voelden na het gebruik van Ashwagandha in vergelijking met een controlegroep.

De resultaten lieten zien dat deelnemers zich vaak meer ontspannen voelden en minder spanning ervaarden. (3) Wederom een interessante link.

4. Goed voor de nachtrust*

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je energie en gezondheid, maar kan ook bijdragen aan een gezonder libido.

Een meta-analyse van vijf studies met in totaal 400 deelnemers onderzocht het effect van Ashwagandha-extract op slaap. De onderzoekers keken naar de hoeveelheid en kwaliteit van slaap bij deelnemers die Ashwagandha gebruikten.

Uit de resultaten bleek dat Ashwagandha kan bijdragen aan je slaapkwaliteit en slaapritme. (4) Dus ook hier lijkt er een indirecte relatie te bestaan.

Ashwagandha en Cortisol

Tijdens mijn speurtocht in de wetenschappelijke literatuur, kwam ik een interessante en recente (2024) meta-analyse tegen van 9 studies, met in totaal 558 deelnemers. Deze studie onderzocht de effecten van Ashwagandha op stress, angst en cortisolniveaus.

Wat me vooral fascineerde, was dat de onderzoekers ontdekten dat Ashwagandha een significant effect had op het behoud van een gezonde cortisolwaarde (het stresshormoon).(5)

Dit is belangrijk, omdat als je cortisol langere tijd verhoogt is, dit nadelige effecten kan hebben op je energie, slaap en gemoedstoestand – factoren die een rol kunnen spelen in je seksuele verlangen.

Samengevat: Wat zegt het onderzoek?

Onderzoek suggereert dat Ashwagandha kan bijdragen aan het ondersteunen in tijden van stress, aan een gezonde hormoonbalans, je gemoedstoestand en aan je slaapkwaliteit.

Deze factoren kunnen indirect invloed hebben op verschillende aspecten van je welzijn, waaronder seksuele gezondheid. Meer onderzoek is nodig om de exacte effecten beter te begrijpen.

Maar één ding is zeker: Ashwagandha krijgt steeds meer aandacht in wetenschappelijk onderzoek, dus ik verwacht je hierover in de nabije toekomst meer over te kunnen vertellen.

Wanneer ashwagandha innemen?

Ben je benieuwd wat Ashwagandha voor jou kan doen en wil je optimaal profiteren van de voordelen van Ashwagandha?

Dan is het goed om te weten wanneer je deze supplementen het beste kan innemen:

  • Optie 1 - Eind van de dag (op een lege maag) - Het beste is om Ashwagandha te nemen aan het einde van de dag, op een lege maag. Bijvoorbeeld vlak voor je avondeten. Zo heeft het kruid de tijd om in te werken voor je gaat slapen.
  • Optie 2 - Voor het slapen (op een lege maag ) - Sommige mensen kiezen er ook voor om Ashwagandha alleen voor het slapengaan in te nemen (ook op een lege maag) als ondersteuning bij de slaapkwaliteit.
  • Optie 3 - Voor het ontbijt (op een lege maag ) -Als je liever overdag de voordelen wilt ervaren, kun je Ashwagandha ook voor het ontbijt op een lege maag innemen. Dit kan je helpen om je dag met een rustig gevoel te beginnen.
  • Optie 4 - Verdeeld over 2 momenten op de dag (op een lege maag ) - Ten slotte kan je ervoor kiezen om de dosering te verdelen over 2 momenten op de dag. 600 mg per dag, verdeeld over twee innames, is een gangbare en veilige dosis volgens veel studies. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je 300 mg in de ochtend en 300 mg in de avond inneemt.

Goed om te weten: Welke tijd je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en hoe je lichaam reageert, maar zorg ervoor dat het altijd een lege maag neemt.

Is Ashwagandha veilig?

Ja, Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd, mits het op de juiste manier wordt gebruikt (scroll even omhoog als je het hoofdstuk hiervoor niet hebt gelezen).

De meeste mensen ervaren alleen milde bijwerkingen zoals maagklachten of hoofdpijn (bij hoge doseringen).

Ben je zwanger , geef je borstvoeding of gebruik je medicijnen voor bijvoorbeeld bloeddruk of schildklierproblemen? Overleg dan eerst met je arts.

En tot slot, zoals bij alle supplementen: Koop altijd een betrouwbaar product en volg de aanbevolen dosering.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen  

  1. Akhgarjand, C., Asoudeh, F., Bagheri, A., Kalantar, Z., Vahabi, Z., Shab‐bidar, S., Rezvani, H., & Djafarian, K. (2022). Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy Research, 36(11), 4115–4124.  https://doi.org/10.1002/ptr.7598
  2. Afonso, A. G., Fernandez-Lazaro, D., Adams, D. P., Monserdà-Vilaró, A., & Fernandez-Lazaro, C. I. (2023). Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) on Hematological and Biochemical Markers, Hormonal Behavior, and Oxidant Response in Healthy Adults: A Systematic Review. Current Nutrition Reports, 12(3), 465–477.  https://doi.org/10.1007/s13668-023-00481-0
  3. Pratte, M. A., Nanavati, K. B., Young, V., & Morley, C. P. (2014). An Alternative Treatment for Anxiety: A Systematic Review of Human Trial Results Reported for the Ayurvedic Herb Ashwagandha (Withania somnifera). The Journal Of Alternative And Complementary Medicine, 20(12), 901–908.  https://doi.org/10.1089/acm.2014.0177
  4. Cheah, K. L., Norhayati, M. N., Yaacob, L. H., & Rahman, R. A. (2021). Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE, 16(9), e0257843.  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0257843
  5. Arumugam, V., Vijayakumar, V., Balakrishnan, A., Bhandari, R. B., Boopalan, D., Ponnurangam, R., Thirupathy, V. S., & Kuppusamy, M. (2024). Effects of Ashwagandha (Withania Somnifera) on Stress and Anxiety: A Systematic Review and Meta-analysis. EXPLORE, 20(6), 103062.  https://doi.org/10.1016/j.explore.2024.103062