Berberine: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Berberine: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

|

Tijd om te lezen 6 min

Heb je ooit gehoord van berberine? Dit natuurlijke plantenextract is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. 

Tegenwoordig zie je het steeds vaker in supplementen en krijgt het meer aandacht vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen.

Maar wat is berberine precies en waarom wordt het zo vaak genoemd in de wereld van supplementen? In dit artikel ontdek je alles over berberine, wat het is en wat het voor je gezondheid kan doen.

Berberine is een plantaardig alkaloïde die o.a. goed is voor cholesterol, bloedsuikerspiegel en leverfunctie.

Er zij diverse vormen van berberine (HCL, sulfaat, liposomaal), maar Berberine HCL is meest het onderzocht en het effectiefst.

Capsules met Rebersa® Berberine HCL (97% zuiverheid) zijn het meest effectief en consistent. Daarnaast is dit de beste, gepatenteerde variant van berberine wereldwijd.

Wat is berberine?

Berberine is een natuurlijke stof die voorkomt in verschillende planten uit de Berberidaceae familie. Een van de bekendste is de Berberisstruik, die in Nederland ook wel bekendstaat als de zuurbes.

Het heeft een gele kleur en een bittere smaak. In de traditionele geneeskunde worden de wortels, schors en wortelstokken van de plant al eeuwenlang gebruikt, vooral in Azië.

Wat berberine extra bijzonder maakt, is de chemische samenstelling. Het valt onder de groep alkaloïden, stoffen die stikstof bevatten. Deze verbindingen lijken invloed te hebben op verschillende lichaamsprocessen, wat berberine tot een populair onderwerp maakt voor onderzoek.

De voordelen van berberine

Het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van berberine is nog in volle gang, maar er zijn al veelbelovende resultaten.

Hieronder lees je de bekendste voordelen van berberine tot nu toe:

1. Berberine ondersteunt een normaal cholesterolgehalte*

Berberine kan bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte. Dit gebeurt door de invloed van berberine op enzymen in de lever die betrokken zijn bij het verwerken van vetten en cholesterol.

Daarnaast heeft berberine mogelijk effect op de manier waarop je lichaam glucose verwerkt, wat kan bijdragen aan een gezonder lipidenprofiel, oftewel de balans van vetten in je bloed, zoals cholesterol en triglyceriden (1).

2. Het draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*

Onderzoek suggereert dat berberine een positieve invloed kan hebben op de glucosehuishouding in het lichaam. Dit kan vooral relevant zijn voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden. (2) (3)

3. Berberine is goed voor de urinewegen en lever*

Studies tonen aan dat berberine kan bijdragen aan het behoud van een normale leverfunctie. Het kan helpen bij het handhaven van gezonde niveaus van bepaalde leverenzymen, wat belangrijk is voor een goed functionerende lever. (4)

Daarnaast kan berberine mogelijk een ondersteunende rol spelen bij het behoud van een normale werking van de urinewegen. Het kan de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam ondersteunen, wat kan helpen bij het behoud van een gezond urinewegsysteem. (5)

4. Berberine is goed voor de normale maagfunctie*

Onderzoek bij dieren suggereert dat berberine mogelijk de normale maagfunctie kan ondersteunen, wellicht door de ontstekingsremmende eigenschappen. Dit effect is echter nog niet volledig bewezen bij mensen (6).

Verdere studies zijn nodig om te bepalen of deze effecten ook voor mensen gelden.

5. Berberine ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*

Berberine heeft antimicrobiële, antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen die mogelijk gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de huid. (2)

Om deze potentiële voordelen te bevestigen, is er echter meer onderzoek nodig.

Goed om te weten: (*) Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Natuurlijke bronnen van berberine

Berberine komt van nature voor in verschillende planten, maar het wordt niet vaak als voedingsmiddel gebruikt vanwege de bittere smaak.

In plaats daarvan wordt het vooral in traditionele geneeskunde gebruikt in de vorm van aftreksels, poeders of topische toepassingen om diverse gezondheidsproblemen te behandelen.

Enkele bekende natuurlijke bronnen van berberine zijn (8):

  • ZuurbesBerberis vulgaris
  • Oregon-druif (Druifstruik) – Mahonia aquifolium
  • Indische berberis (Boomkurkuma) – Berberis aristata
  • Chinese gouddraadCoptis chinensis
  • Canadese geelwortelHydrastis canadensis

Welke soorten berberine zijn er (in supplementen)?

Om berberine in supplementen te gebruiken, wordt het meestal uit deze planten gehaald en soms verder bewerkt om het beter opneembaar te maken voor je lichaam.

Er zijn dan ook verschillende vormen van berberine-supplementen beschikbaar: Berberine HCl, Berberine sulfaat en Liposomale berberine zijn de meest voorkomende.

Maar welke is nu eigenlijk de beste keuze? Laten we eens kijken!

  • Berberine HCL - De meest voorkomende vorm in supplementen. De HCl-vorm van berberine betekent dat de stof is gecombineerd met zoutzuur (HCl), wat kan helpen bij de oplosbaarheid en opname in het lichaam. Plus, het meeste onderzoek is gedaan met deze vorm. Een solide keuze dus!
  • Berberine Sulfaat - Een beetje het buitenbeentje. Het lijkt veel op HCL, maar er is minder over bekend. Je zult het dan ook niet zo vaak tegenkomen.
  • Liposomale berberine - Liposomale berberine is ingepakt in kleine vetbolletjes, waardoor je lichaam het goed opneemt. Het is echter wel duurder en minder breed beschikbaar.

Wat is de beste berberine?

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige berberine, dan is Rebersa® Berberine de beste keuze. Dit gepatenteerde extract wordt in sommige van de beste berberine supplementen gebruikt, zoals  Berberine Premium van Natuurlijk Presteren.

Rebersa® staat bekend om zijn indrukwekkende zuiverheid van minimaal 97% en wordt op een duurzame manier gewonnen uit de wortels van de zuurbes (Berberis vulgaris). Het extract is ontwikkeld door Sabinsa, een bedrijf dat jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de beste methoden voor extractie en zuivering van berberine.

Het is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar betrouwbare en krachtige ondersteuning voor bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte.

Berberine poeder of capsules?

Je kunt berberine als poeder of capsules innemen, maar mijn advies is om te kiezen voor capsules . Daarmee kun je namelijk eenvoudiger een consistente dosering nemen.

Dit komt omdat capsules een vaste hoeveelheid berberine bevatten, waardoor je elke keer precies weet hoeveel je inneemt. Dit is vooral handig voor mensen die een strikte routine willen volgen en zich geen zorgen willen maken over het meten van de dosis.

Bovendien wordt niet iedereen blij van de smaak die de poeders hebben. Een capsule is daarom vaak wat aangenamer, omdat je de smaak dan niet proeft.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen  

  1. Ju, J., Li, J., Lin, Q., & Xu, H. (2018). Efficacy and safety of berberine for dyslipidaemias: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytomedicine, 50, 25–34.  https://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.09.212
  2. Nazari, A., Ghotbabadi, Z. R., Kazemi, K. S., Metghalchi, Y., Tavakoli, R., Rahimabadi, R. Z., & Ghaheri, M. (2023). The Effect of Berberine Supplementation on Glycemic Control and Inflammatory Biomarkers in Metabolic Disorders: An Umbrella Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Clinical Therapeutics, 46(2), e64–e72.  https://doi.org/10.1016/j.clinthera.2023.10.019
  3. Xie, W., Su, F., Wang, G., Peng, Z., Xu, Y., Zhang, Y., Xu, N., Hou, K., Hu, Z., Chen, Y., & Chen, R. (2022). Glucose-lowering effect of berberine on type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Pharmacology, 13.  https://doi.org/10.3389/fphar.2022.1015045
  4. Nie, Q., Li, M., Huang, C., Yuan, Y., Liang, Q., Ma, X., Qiu, T., & Li, J. (2024). The clinical efficacy and safety of berberine in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis and systematic review. Journal Of Translational Medicine, 22(1).  https://doi.org/10.1186/s12967-024-05011-2
  5. Petronio, G. P., Cutuli, M. A., Magnifico, I., Venditti, N., Pietrangelo, L., Vergalito, F., Pane, A., Scapagnini, G., & Di Marco, R. (2020). In Vitro and In Vivo Biological Activity of Berberine Chloride against Uropathogenic E. coli Strains Using Galleria mellonella as a Host Model. Molecules, 25(21), 5010.  https://doi.org/10.3390/molecules25215010
  6. Choo, B. K., & Roh, S. (2013). Berberine protects against esophageal mucosal damage in reflux esophagitis by suppressing proinflammatory cytokines. Experimental And Therapeutic Medicine, 6(3), 663–670.  https://doi.org/10.3892/etm.2013.1202
  7. Hu, Q., Peng, Z., Li, L., Zou, X., Xu, L., Gong, J., & Yi, P. (2020). The Efficacy of Berberine-Containing Quadruple Therapy on Helicobacter Pylori Eradication in China: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Frontiers in Pharmacology, 10.  https://doi.org/10.3389/fphar.2019.01694
  8. Funk, R. S., Singh, R. K., Winefield, R. D., Kandel, S. E., Ruisinger, J. F., Moriarty, P. M., & Backes, J. M. (2017). Variability in Potency Among Commercial Preparations of Berberine. Journal Of Dietary Supplements, 15(3), 343–351.  https://doi.org/10.1080/19390211.2017.1347227

Gratis verzending v.a. €39

Bij bestellingen boven de €39 betaal je geen verzendkosten in NL en BE.