Jodium: Hoe herken je een tekort en waar is het goed voor?
|
|
Tijd om te lezen 7 min
|
|
Tijd om te lezen 7 min
Jodium is een populair voedingssupplement in Nederland. Ook wordt het soms toegevoegd aan zout (en brood). In dit artikel vertellen we je waar jodium allemaal goed voor is, hoe je een tekort herkent en hoe je het binnenkrijgt via voeding.
Jodium (iodine) is een essentieel spoorelement. Het is belangrijk voor je gezondheid, met name voor de productie van schildklierhormonen. Omdat je lichaam jodium niet zelf kan aanmaken, moet je het uit voeding (vis, gejodeerd zout en zeegroenten) of supplementen halen.
De productie van schildklierhormonen is de primaire functie van jodium. Alle andere functies van jodium in het lichaam zijn gerelateerd aan en afhankelijk van de werking van deze hormonen.
Omdat jodium zo belangrijk is voor de schildklierfunctie speelt het indirect ook een rol bij:
In voeding komen verschillende vormen van jodium voor, voornamelijk in de vorm van jodide en jodaat. Deze vormen van jodium kunnen ons lichaam absorberen en gebruiken.
Jodide (I-)
Jodaat (IO3-)
Er bestaat nog een derde vorm van jood, di-jood(I2) . Hoewel di-jood de pure, elementaire vorm van jodium is, komt deze vorm niet van nature voor in voedingsmiddelen. Het wordt voornamelijk gebruikt in laboratoria en als desinfectiemiddel.
Voor volwassenen wordt aangeraden om dagelijks 150 mcg jodium te eten.
Omdat jodium belangrijk is voor de groei van kinderen, hebben zwangere vrouwen en kinderen een aangepaste behoefte:
Leeftijd |
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Jodium |
Baby´s (6-11 maanden) |
50 mcg |
Baby´s (12-23 maanden) |
70 mcg |
Kinderen (2-5 jaar) |
90 mcg |
Kinderen (6-9 jaar) |
120 mcg |
Kindern (10-17 jaar) |
150 mcg |
Volwassenen (18 jaar en ouder) |
150 mcg |
Zwangere vrouwen |
200 mcg |
Vrouwen die borstvoeding geven |
200 mcg |
Bron: Voedingscentrum (1)
Hoewel de meeste Nederlanders voldoende jodium binnenkrijgen (via voeding), lopen wereldwijd veel mensen risico op een tekort. Dit is vooral het geval in regio's waar de bodem van nature weinig jodium bevat.
Internationale initiatieven zoals het joderen van zout hebben aanzienlijk bijgedragen aan het verminderen van tekorten. Toch heeft nog steeds een derde van de wereldbevolking een jodiumtekort(2)
Helaas ontdek je vaak pas heel laat dat je een jodium tekort hebt. Dat komt omdat je lichaam jodium in de schildklier kan opslaan. Hierdoor heb je nog een vrij lange tijd een ´reserve´ voorraad.
Een tekort begint met een trager werkende schildklier (krop). Dat kun je herkennen aan de volgende klachten:
Wanneer kinderen een jodium tekort hebben, kun je dat aan hen merken door:
* Een jodium supplement is niet bedoeld om ziekte of aandoeningen te genezen.
Mensen die een verhoogd risico lopen op een jodiumtekort zijn onder andere:
Als je risico loopt op een jodiumtekort, dan kunnen deze acties je helpen om je jodium tekort aan te vullen:
Wist je dat... Het eten van sushi een goede manier is om meer jodium binnen te krijgen? Het vel rondom de sushi (nori) is gemaakt van zeewier en bevat wel 232 mg jodium per 10 gram. Daarnaast zijn vis en zeevruchten ook rijk aan jodium. Eet daarom gerust eens wat vaker sushi!
Oceanen bevatten het grootste deel van 's werelds jodium voorraad. Daarom zijn goede jodiumbronnen voedingsmiddelen die uit de zee komen.
Maar door verdamping uit oceaanwater komt er ook wat jodium in de bodem terecht. Hierdoor hebben gewassen die dicht bij de kust worden geteeld, een hoger jodiumgehalte dan die in het binnenland.(3)
Dit zijn enkele voorbeelden van jodiumrijke voedingsmiddelen:
Voedingsmiddel |
Hoeveelheid Jodium per 100 gram |
Zeewier (kelp) |
7553 mcg |
Kabeljauw |
243 mcg |
Mosselen |
125 mcg |
Tarwebrood (bruin) |
58 mcg |
Garnalen (gekookt) |
55 mcg |
Ei (gekookt) |
35 mcg |
Kaas (48+) |
21 mcg |
Yoghurt (volle) |
15 mcg |
Spinazie |
2 mcg |
Bron: Nevo tabel online, 2023
Met een gezonde schildklier hoef je je niet veel zorgen te maken over te veel jodium. Echter, bij een niet goed werkende schildklier kan een overmatige jodiuminname leiden tot een vergroting van de schildklier.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld dat tot 600 microgram jodium veilig is voor volwassenen (18 jaar en ouder).(1)
Symptomen van een teveel aan jodium kunnen zijn:
Net als een tekort aan jodium, zul je ook niet snel te veel jodium binnenkrijgen.
Maar let wel op met:
Wanneer je (zeker) weet dat je jodium gehalte te hoog is, dan kun je dit op de volgende manieren terugbrengen:
Eerder in dit artikel legde ik uit hoe jodium onmisbaar is voor de werking van de schildklier.
De schildklier heeft jodium uit voeding nodig om schildklierhormonen te maken, zoals thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen dragen bij aan een goed werkende stofwisseling, groei en ontwikkeling. Maar ook spelen ze een rol in het regelen van je lichaamstemperatuur.
Wanneer je niet genoeg jodium eet, dan kan je schildklier of te traag gaan werken (hypothyreoïdie) of groter worden (struma of krop). Daarom is een adequaat jodiumgehalte in het dieet belangrijk voor een gezonde schildklierfunctie.
Of je het beste zout met of zonder toegevoegd jodium kunt kopen, hangt af van je individuele behoeften aan jodium. Als je doorgaans voldoende jodium binnenkrijgt via je dieet, volstaat zout zonder toegevoegd jodium.
Maar, als je risico loopt op een jodiumtekort (bijvoorbeeld als je weinig vis eet), kan gejodeerd zout helpen om je jodiuminname te verhogen en tekorten te voorkomen.
Overweeg je persoonlijke situatie en raadpleeg indien nodig een zorgprofessional voor advies.
Ons advies: ons voorkeur gaat uit naar keltisch zeezout, omdat dit een breed scala aan spoorelementen en mineralen bevat. Als je echter een tekort hebt aan jodium, zou je ook gejodeerd zout kunnen gebruiken.
Wil je weten hoe ik het aanpak? Zo zorg ik ervoor dat ik voldoende jodium binnenkrijg:
(1) Voedingscentrum. (z.d.-a). Jodium. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium
(2) Hatch-McChesney, A., & Lieberman, H. R. (2022). Iodine and Iodine Deficiency: A Comprehensive Review of a Re-Emerging Issue. Nutrients, 14(17), 3474. https://doi.org/10.3390/nu14173474
(3) Ahad, F., & Ganie, S. A. (2010, 1 maart). Iodine, Iodine metabolism and Iodine deficiency disorders revisited. PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3063534/