Myo-inositol  kopen? Let op deze eigenschappen van het product

Myo-inositol kopen? Let op deze eigenschappen van het product

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

|

Tijd om te lezen 8 min

Myo-inositol (MI) is de meest voorkomende vorm van inositol. Je lichaam maakt het zelf aan uit glucose en is dus helemaal natuurlijk. Daarnaast krijg je kleine hoeveelheden van dit stofje binnen als je gezond en gevarieerd eet.

Steeds meer mensen ontdekken Myo-inositol als supplement. Vooral de mogelijke invloed van het stofje op onze hormonen staat in de spotlights, de reden waarom je dit stofje vaak tegen op sites gericht aan vrouwen.

Maar voordat je zomaar een potje bestelt, is het goed om te weten waar je op moet letten. Niet elk myo-inositol supplement doet namelijk wat het beloofd.

In dit artikel neem ik je mee in wat MI precies is, hoe het werkt in je lichaam, en waar je op kunt letten als je het wilt gebruiken.

Kies een supplement met de natuurlijke 40:1 (myo-inositol tot d-chiro-inositol verhouding) voor optimale balans.

Zorg voor een dagdosering van minimaal 2–4 gram en kies voor een product dat onafhankelijke getest is.

Vermijd producten met onnodige vulstoffen, kunstmatige kleur- of smaakstoffen.

4 belangrijke factoren bij het kopen van myo-inositol (MI)

Om je op weg te helpen zijn hier vier belangrijke criteria waaraan je een goed en effectief myo-inositol supplement kunt herkennen:

1. Let op de 40:1 verhouding

De twee belangrijkste vormen van inositol zijn myo - en D-chiro inositol. Wat je wilt, is dat je supplement deze twee vormen bevat in de ideale verhouding van 40:1 (MI : DCI) .

Deze verhouding lijkt het meest op de natuurlijke verhouding in je lichaam en het is belangrijk dat je inositol supplement een vergelijkbare balans bevat.

Goed om te weten: Een andere verhouding kan soms juist averechts werken, dus check altijd het etiket en kies voor de 40:1 verhouding. (1) (2)

2. Minimaal 2 tot 4 gram myo-inositol per dag

Ook wil je een goede, werkzame hoeveelheid myo-inositol in je supplement. De meeste wetenschappelijke studies gebruiken minimaal 2 gram myo-inositol per dag, en soms zelfs 4 gram. (3) (4)

Producten met heel lage doseringen zijn vaak niet gebaseerd op onderzoek. Let er dus op dat de hoeveelheid per dagdosering voldoende is.

Goed om te weten: Gebruik niet meer dan 4 gram per dag, want dat kan soms (milde) bijwerkingen geven. Hierover later meer.

3. Check of het product goed getest is

Kies bij voorkeur een supplement dat getest is op zuiverheid en kwaliteit. Merken die hun producten onafhankelijk laten testen, vermelden dat meestal op hun website of verpakking. Zo weet je zeker dat je krijgt wat er op het label staat.

Sommige supplementen (vooral die zonder kwaliteitscontrole) kunnen resten bevatten van zware metalen, pesticiden of andere ongewenste stoffen. Een getest supplement is gecontroleerd op die risico’s.

Goed om te weten: Een zuiver supplement betekent niet alleen dat het veilig is, maar ook dat het waarschijnlijk beter werkt. Je lichaam krijgt precies waar het om vraagt, zonder troep die de opname of werking kan verstoren.

4. Geen onnodige toevoegingen

Een goed MI-supplement bevat liefst zo min mogelijk extra stoffen. Denk aan onnodige vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen of suikers.

Deze stoffen dragen niet bij aan de werking van het supplement en kunnen in sommige gevallen zelfs klachten veroorzaken, zoals maag- of darmproblemen, of een piek in je bloedsuiker.

Goed om te weten: Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter.

Wat is Myo inositol?

Myo-inositol (MI) is een natuurlijke stof die in je lichaam voorkomt en in veel voedingsmiddelen te vinden is. Het is de bekendste en meest voorkomende vorm van inositol van de negen verschillende varianten. Scheikundig gezien is het een suikeralcohol.

MI maakt deel uit van de celmembraan, de buitenste laag van elke cel in je lichaam. En de belangrijkste taak van deze stof is om ervoor te zorgen dat je cellen goed kunnen functioneren: Het helpt de cellen met elkaar te communiceren en goed te reageren op signalen van je lichaam.

Goed om te weten: Je lichaam maakt myo-inositol zelf aan uit glucose. Maar je kunt het ook uit verschillende voedingsmiddelen halen.

Werking van Myo-inositol

Wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar de rol van dit stofje in het lichaam. Daardoor krijgen we ook beter inzicht in de mogelijke toepassingen van myo-inositol in supplementvorm..

Dit is welke puzzelstukjes het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd:

  1. Insulinegevoeligheid – Er zijn onderzoeken gedaan waarin gekeken is naar wat er gebeurt als mensen myo-inositol gebruiken. Daarbij zagen onderzoekers veranderingen in hoe het lichaam met insuline omgaat. Dit wordt verder onderzocht, maar de eerste resultaten zijn hoopgevend.
  2. Hormonale parameters – In sommige studies zijn veranderingen gezien in bepaalde hormoonniveaus na gebruik van myo-inositol. De focus ligt vooral op hormonen die belangrijk zijn voor de menstruatiecyclus, maar de precieze werking is nog niet volledig bekend.
  3. Eicelrijping – Bij specifieke groepen vrouwen is gekeken of myo-inositol samenhangt met factoren zoals eicelrijping en ovulatie. De eerste onderzoeksresultaten zijn positief, al is er nog aanvullend onderzoek nodig.
  4. Cellulaire functies - Myo-inositol komt van nature in je lichaam voor en maakt deel uit van de buitenste laag van je cellen. Daar helpt het om signalen tussen cellen goed te laten verlopen. (5) (6) (7)

Disclaimer: Op dit moment zijn er voor inositol geen goedgekeurde gezondheidsclaims volgens de Europese wetgeving voor het gebruik van myo-inositol als supplement. De genoemde inzichten zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies en niet bedoeld als medisch advies.

In welke voeding zit Myo-inositol?

Myo-inositol zit van nature in allerlei voedingsmiddelen, vooral in pure, onbewerkte producten zoals:

  • Peulvruchten zoals bonen en linzen
  • Volle granen zoals havermout en volkorenbrood
  • Noten en zaden , vooral amandelen en pompoen- en zonnebloempitten
  • Fruit , waaronder sinaasappels en cantaloupe

Vroeger aten we meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan inositol, zoals peulvruchten en volle granen, onbewerkte échte voeding. Tegenwoordig eten we daar minder van, wat mogelijk kan resulteren in een lage inname.

Daarnaast kunnen allerlei factoren, zoals hormonale veranderingen, het gebruik van medicijnen, veel koffie drinken of gewoon ouder worden, de productie van MI verstoren.

Om deze twee redenen kunnen supplementen soms nuttig zijn.

De risico’s van Myo-inositol

Denk je dat jij extra inositol kunt gebruiken? Dan is het goed om je bewust te zijn van de risico´s. Hoewel myo-inositol over het algemeen goed wordt verdragen, zijn er enkele milde bijwerkingen.

Deze klachten komen soms voor bij hogere doseringen, meer dan 4 gram per dag :

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, buikpijn (8)

Zeer zelden (en alleen bij extreem hoge doseringen ) werd gerapporteerd:

  • Hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid
  • Winderigheid of een opgeblazen gevoel

Goed om te weten: Bijwerkingen van myo-inositol zijn vaak tijdelijk en verdwijnen meestal vanzelf zodra je stopt met het innemen van het supplement. Als je last hebt van bijwerkingen, kun je ook proberen de dosering te verlagen of de inname op te splitsen in meerdere kleinere doseringen per dag.

Myo Inositol of D-chiro-inositol?

Inositol supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest gebruikelijke zijn: myo-inositol (MI), D-chiro-inositol (DCI) en een combinatie van die twee.

Wat voor jou de beste optie is? Dat hangt af van je persoonlijke situatie.

  • De combinatie van DCI + MI in de natuurlijke verhouding van 40:1 - Is voor de meeste mensen de beste optie, omdat dit de verhouding die ons lichaam zelf gebruikt. Om die reden wordt deze balans dan ook vaak in supplementen toegepast.
  • Myo-inositol alleen - Wordt in principe niet aangeraden omdat het de natuurlijke balans met DCI verstoort. De 40:1 verhouding wordt gezien als de meest natuurlijke en therapeutisch optimale keuze.
  • D-chiro-inositol alleen (DCI monotherapie) -  Kan nuttig zijn in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer je lichaam moeite heeft met het omzetten van MI naar DCI. Helaas is het moeilijk om zelf te bepalen of dit het geval is (je arts kan dit wel beoordelen). Bovendien zijn er enkele risico’s verbonden aan het gebruik van DCI zonder MI. Dat komt omdat je dan sterk afwijkt van de natuurlijke verhouding.

Goed om te weten: DCI is een andere vorm van inositol die door je lichaam wordt aangemaakt uit MI. Je lichaam maakt MI dus eerst aan uit glucose en zet dan een deel daarvan om in DCI. Wil je meer weten over DCI monotherapie? In mijn artikel lees je alles over hoe en wanneer je D-chiro-inositol het beste kunt gebruiken, inclusief belangrijke tips.

Conclusie

Myo-inositol is een lichaamseigen stof die je ook via voeding binnenkrijgt, maar om verschillende redenen kiezen steeds meer mensen voor een supplement.

Wetenschappelijke studies laten tot nu toe veelbelovende verbanden zien. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de mogelijke rol van myo-inositol bij insulinegevoeligheid en hormonale processen.

Kies je ervoor om een MI supplement te kopen? Let dan goed op de kwaliteit. Belangrijk voor een hoogwaardig product is de 40:1 verhouding met D-chiro-inositol, een dagdosering van minimaal 2 tot 4 gram, een korte ingrediëntenlijst en de zuiverheid.

Houd je tot slot goed aan de aanbevolen hoeveelheden, want hoewel myo-inositol over het algemeen goed wordt verdragen, kunnen bij hogere doseringen milde bijwerkingen optreden.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen  

  1. Roseff, S., & Montenegro, M. (2020). Inositol Treatment for PCOS Should Be Science-Based and Not Arbitrary. International Journal Of Endocrinology, 2020, 1–8.  https://doi.org/10.1155/2020/6461254
  2. Dinicola, S., Unfer, V., Soulage, C. O., Yap-Garcia, M. I. M., Bevilacqua, A., Benvenga, S., Barbaro, D., Wdowiak, A., Nordio, M., Dewailly, D., Appetecchia, M., Aragona, C., Espinola, M. S. B., Bizzarri, M., Cavalli, P., Colao, A., D’Anna, R., Vazquez-Levin, M. H., Marin, I. H., . . . Facchinetti, F. (2024). <sc>d</sc>-Chiro-Inositol in Clinical Practice: A Perspective from the Experts Group on Inositol in Basic and Clinical Research (EGOI). Gynecologic And Obstetric Investigation, 89(4), 284–294.  https://doi.org/10.1159/000536081
  3. Wei, J., Yan, J., & Yang, H. (2022b). Inositol Nutritional Supplementation for the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 14(14), 2831.  https://doi.org/10.3390/nu14142831
  4. Factor, P. A., & Corpuz, H. (2023). The Efficacy and Safety of Myo-inositol Supplementation for the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus in Overweight and Obese Pregnant Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal Of The ASEAN Federation Of Endocrine Societies, 38(2), 102–112.  https://doi.org/10.15605/jafes.038.02.11
  5. Fitz, V., Graca, S., Mahalingaiah, S., Liu, J., Lai, L., Butt, A., Armour, M., Rao, V., Naidoo, D., Maunder, A., Yang, G., Vaddiparthi, V., Witchel, S. F., Pena, A., Spritzer, P. M., Li, R., Tay, C., Mousa, A., Teede, H., & Ee, C. (2024b). Inositol for Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis to Inform the 2023 Update of the International Evidence-based PCOS Guidelines. The Journal Of Clinical Endocrinology & Metabolism, 109(6), 1630–1655.  https://doi.org/10.1210/clinem/dgad762
  6. Unfer, V., Facchinetti, F., Orrù, B., Giordani, B., & Nestler, J. (2017). Myo-inositol effects in women with PCOS: a meta-analysis of randomized controlled trials. Endocrine Connections, 6(8), 647–658.  https://doi.org/10.1530/ec-17-0243
  7. Zeng, L., & Yang, K. (2017). Effectiveness of myoinositol for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Endocrine, 59(1), 30–38.  https://doi.org/10.1007/s12020-017-1442-y
  8. Carlomagno, G., De Grazia, S., Unfer, V., & Manna, F. (2012). Myo-inositol in a new pharmaceutical form: a step forward to a broader clinical use. Expert Opinion On Drug Delivery, 9(3), 267–271.  https://doi.org/10.1517/17425247.2012.662953