Is resveratrol gevaarlijk? Wij zochten het uit

Is resveratrol gevaarlijk? Wij zochten het uit

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

|

Tijd om te lezen 5 min

Resveratrol is een krachtige antioxidant met mogelijke gezondheidsvoordelen, maar is het gevaarlijk?

Hoewel het van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, wordt het vaak als supplement in hogere doses ingenomen. Deze hogere dosering maakt resveratrol effectiever, maar wat doet het precies met je lichaam? En zijn er risico’s?

Op zoek naar antwoorden dook ik in de wetenschap achter dit veelbelovende stofje.

Benieuwd wat ik ontdekte? In dit artikel vertel ik je alles over de bijwerkingen, de ideale dosis en de interacties met medicijnen.

Resveratrol is een natuurlijke antioxidant en is compleet veilig bij 100 - 500 mg per dag. Het biedt daarnaast mogelijk diverse gezondheidsvoordelen.

Bij een hogere dosering (meer dan 1000 mg per dag) kunnen maag- en darmklachten, duizeligheid of tegenovergestelde effecten optreden.

Raadpleeg een arts bij medicijngebruik, omdat resveratrol interacties kan hebben met bloedverdunners, diabetes- of immuunsysteemonderdrukkende medicijnen.

Wat is resveratrol en waarom zou je het nemen?

Resveratrol is een natuurlijke antioxidant die vooral in de wortels van de Japanse duizendknoop zit. Je vindt het ook in blauwe druiven, pinda’s, cacao en bessen, maar in kleinere hoeveelheden.

Misschien ken je het wel van rode wijn? In de jaren ‘90 werd resveratrol populair toen ontdekt werd dat het in druivenschillen zit.

Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar aanvullend bewijs is nog nodig.

De voordelen van resveratrol

Op basis van de huidige onderzoeken lijkt resveratrol mogelijk:

  • Bij te dragen aan het beschermen van gezonde cellen en weefsels *
  • Gezonde hart -en bloedvaten te ondersteunen * (1)
  • Goed te zijn voor de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid * (1)

Daarnaast wordt resveratrol onderzocht of het ook invloed heeft op ons/onze:

  • Cholesterolgehalte
  • Geheugen en stemming
  • Gewichtsbeheersing

Bijwerkingen van resveratrol

Resveratrol wordt over het algemeen goed verdragen, maar bij hogere doseringen kunnen bijwerkingen optreden.

Dit zijn de meest gerapporteerde:

  • Maag- en darmklachten - Zoals misselijkheid, diarree of een opgeblazen gevoel
  • Duizeligheid - Omdat resveratrol invloed kan hebben op je bloeddruk

Goed om te weten: Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheden die je uit voeding binnenkrijgt, die zijn zo goed als verwaarloosbaar. Wel moet je opletten bij resveratrol supplementen, je kunt daarmee makkelijker meer innemen dan goed voor je is als je niet weet wat je doet.

De dosering in perspectief

Dat brengt mij bij de volgende vraag: Wat is nu de ideale dosering?

Aan de ene kant moet je supplement voldoende resveratrol bevatten om daadwerkelijk effectief te zijn, maar aan de andere kant wil je niet te veel nemen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Wat studies zeggen over de juiste dosis

Er zijn geen vaste richtlijnen, maar studies wijzen op een veilige dosering van 150 mg tot 500 mg per dag, zonder bijwerkingen.

Een aantal voorbeelden:

  • In een meta-analyse van 6 studies naar het effect van resveratrol op de bloeddruk, werd gevonden dat een dosering van minimaal 150 mg per dag een gezonde bloeddruk ondersteunt.* (2)
  • In een meta-analyse van 11 studies werd het effect van resveratrol op de CRP-waarde onderzocht. Resveratrol ondersteunt een gezonde CRP waarde, vooral bij doseringen van 500 mg per dag of minder. (3)
  • Hogere doseringen, vanaf 1000 mg per dag, worden door de meeste mensen ook prima verdragen, maar kunnen bij sommigen maagklachten of diarree veroorzaken.(4)

Bovendien heeft een zogenaamd hermetisch effect, wat betekent dat lage doses vaak gunstig zijn, terwijl hoge doses het tegenovergestelde effect kunnen bereiken. (5)

Meer is dus niet altijd beter.

Wat je kunt verwachten in supplementen

De meeste resveratrol supplementen bevatten 100 tot 500 mg per dosis . Dit is goed in lijn met de veilige en meest effectieve doses die uit de onderzoeken komen.

Teveel innemen

Ik noemde het al eerder: Het is moeilijk om gevaarlijke hoeveelheden resveratrol via voeding binnen te krijgen, aangezien je dan enorme hoeveelheden druiven of rode wijn zou moeten consumeren.

Bij het gebruik van supplementen ligt dat anders: daarvan neem je makkelijker meer dan je nodig hebt.

Hoeveel precies te veel is, is lastig te zeggen, omdat iedereen anders reageert. Maar op basis van wetenschappelijke informatie zou ik adviseren om niet meer dan 1000 mg per dag in te nemen.

Samengevat: Het is belangrijk om de dosering altijd in de context van je eigen lichaam te bekijken. Resveratrol in supplementvorm is veilig binnen de gangbare doseringen van 100-500 mg per dag, maar het is beter om geen hogere doses te nemen. Ten eerste omdat uit studies blijkt dat het meestal geen extra voordelen oplevert, en ten tweede omdat het bijwerkingen kan veroorzaken.

Naast de dosering is het ook van belang om rekening te houden met je huidige gezondheidsklachten of medicijngebruik.

Potentiële risico’s van resveratrol (i.c.m. medicijnen)

Raadpleeg altijd je arts voordat je begint met resveratrol supplementen als je medicijnen gebruikt.

Resveratrol kan namelijk de werking van bepaalde enzymen in je lichaam beïnvloeden die helpen bij het afbreken van medicijnen. Dit kan ervoor zorgen dat medicijnen minder goed werken of juist meer bijwerkingen veroorzaken. (5)

En dat kan risico´s met zich meebrengen. Let vooral op met de volgende medicatie-groepen:

  • Bloedverdunners - Resveratrol kan de werking van bloedverdunners versterken, waardoor de bloedstolling vermindert en het risico op bloedingen toeneemt.
  • Medicijnen voor diabetes - Resveratrol heeft invloed op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) verhoogt als het gecombineerd wordt met diabetesmedicatie.
  • Immuunsysteem onderdrukkende medicijnen : Het effect van resveratrol op het immuunsysteem kan problematisch zijn bij medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals bij orgaantransplantaties of auto-immuunziekten.

Conclusie: Is resveratrol gevaarlijk?

Nee, resveratrol is veilig en kan zelfs gezondheidsvoordelen bieden. Denk hierbij aan de antioxiderende werking en ondersteuning van de bloedvaten.*

Het is echter belangrijk om het in normale doseringen te gebruiken, meestal tussen de 100 en 500 mg per dag, zoals aanbevolen in studies.

Bij hogere doseringen kunnen bijwerkingen optreden en kun je tegenovergestelde effecten bereiken.

Bovendien is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je medicijnen gebruikt die de bloedstolling, bloeddruk of je immuunsysteem beïnvloeden, omdat resveratrol de werking ervan kan remmen of versterken.

In zulke gevallen is het raadzaam om eerst met een arts te overleggen.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen  

  1. Zhu, X., Wu, C., Qiu, S., Yuan, X., & Li, L. (2017). Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism, 14(1).  https://doi.org/10.1186/s12986-017-0217-z
  2. Liu, Y., Ma, W., Zhang, P., He, S., & Huang, D. (2014). Effect of resveratrol on blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition, 34(1), 27–34.  https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.03.009
  3. Shoura, S. M. S., Naghsh, N., Moslemi, E., Kavyani, Z., Moridpour, A. H., Musazadeh, V., & Dehghan, P. (2022). Can resveratrol supplementation affect biomarkers of inflammation and oxidative stress? An umbrella meta-analysis. Journal Of Functional Foods, 99, 105360.  https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105360
  4. Salehi, B., Mishra, A., Nigam, M., Sener, B., Kilic, M., Sharifi-Rad, M., Fokou, P., Martins, N., & Sharifi-Rad, J. (2018). Resveratrol: a Double-Edged Sword in health Benefits. Biomedicines, 6(3), 91.  https://doi.org/10.3390/biomedicines6030091
  5. Shaito, A., Posadino, A. M., Younes, N., Hasan, H., Halabi, S., Alhababi, D., Al-Mohannadi, A., Abdel-Rahman, W. M., Eid, A. H., Nasrallah, G. K., & Pintus, G. (2020). Potential Adverse Effects of Resveratrol: A Literature Review. International Journal Of Molecular Sciences, 21(6), 2084.  https://doi.org/10.3390/ijms21062084

Gratis verzending v.a. €39

Bij bestellingen boven de €39 betaal je geen verzendkosten in NL en BE.