Resveratrol heeft diverse voordelen en heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen, mede door de zogenaamde Franse paradox.
Dit intrigerende verschijnsel verwijst naar het feit dat Fransen, ondanks hun liefde voor vetrijke maaltijden, opvallend gezonde hart- en bloedvaten hebben.
Vaak wordt gewezen naar de rode wijn (rijk aan resveratrol) die ze dagelijks drinken als mogelijke verklaring. Maar zit het geheim echt in dat glas wijn?
Resveratrol biedt meer dan alleen een excuus om te proosten! In dit artikel lees je wat resveratrol precies is en welke verrassende voordelen het kan hebben voor je gezondheid.
Resveratrol is een krachtige antioxidant uit rode druivenschillen, met mogelijke voordelen voor celbescherming, hart- en bloedvaten en de bloedsuikerspiegel.
Trans-resveratrol is de beste vorm van resveratrol. Onderzoeken naar resveratrol zijn nog relatief klein, vooral rondom cholesterol en cognitie.
Kies voor een resveratrol-supplement met trans-resveratrol en een goede dosering (≥200 mg). Mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten en duizeligheid bij hoge dosering (>1000 mg).
Resveratrol is een krachtige antioxidant die behoort tot de groep van polyfenolen. Dat zijn natuurlijke stoffen uit planten die helpen onze cellen te beschermen tegen oxidatieve schade.
Het is een van de vele polyfenolen die het lichaam kunnen ondersteunen in de strijd tegen veroudering en celbeschadiging.
Wat zijn polyfenolen?
Polyfenolen vormen een grote groep van plantenstoffen die vaak antioxidante eigenschappen hebben.
Binnen deze groep bestaan verschillende subgroepen, zoals de stilbenen, en resveratrol is een voorbeeld van zo’n stilbeen.
Om het kort samen te vatten:
Polyfenolen - De grote groep plantaardige stoffen met antioxidante eigenschappen.
Stilbenen - Een subgroep binnen de polyfenolen.
Resveratrol -Een specifiek stilbeen, vaak aangetroffen in rode wijn en druiven.
De werking van resveratrol
Resveratrol beschermt onze cellen dus tegen oxidatieve stress. Je kunt dit vergelijken met een roestwerend middel dat bescherming biedt tegen de corrosie van ijzer.
In ons lichaam kan oxidatieve stress ontstaan wanneer er te veel vrije radicalen zijn en er te weinig antioxidanten zijn om ze te neutraliseren. Dit kan leiden tot celbeschadiging en versnelde veroudering.
Door resveratrol toe te voegen aan je dieet (via voeding of supplementen) kun je je lichaam ondersteunen tegen de oxidatieve stress, vooral bij een ongezonde levensstijl met factoren zoals stress, slechte voeding en overmatig alcoholgebruik.
Goed om te weten: Je lichaam maakt ook zijn eigen antioxidanten aan, maar een antioxidantrijk voedingspatroon helpt je lichaam de bescherming te versterken.
De opkomst van resveratrol
Resveratrol werd voor het eerst ontdekt in 1940, in de wortels van de Japanse duizendknoop, een plant die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt.
Maar het kreeg pas echte aandacht in de jaren 90, toen het in rode wijn werd gevonden en in verband werd gebracht met de 'Franse paradox'.
Het viel onderzoekers op dat, ondanks hun dieet dat vaak rijk is aan verzadigde vetten (bijvoorbeeld in kaas, vlees en boter), de Fransen opvallend lage cijfers hadden wat betreft hartziekten.
Een van de belangrijkste hypotheses die vaak wordt aangedragen, is de consumptie van rode wijn, die resveratrol bevat.
Voordelen van resveratrol
Onderzoekers ontdekten sinds die tijd veel over resveratrol. Maar ondanks veelbelovende resultaten in laboratoria en dierstudies, is het bewijs bij mensen nog niet definitief.
Tot nu toe is gebleken dat (trans) resveratrol de volgende voordelen heeft voor onze gezondheid:
Draagt bij aan de bescherming van cellen en weefsels* - Als antioxidant kan resveratrol helpen om vrije radicalen te neutraliseren.
Ondersteunt de bloedsuikerspiegel * - Studies suggereren dat resveratrol goed is voor de bloedsuikerspiegel. De beste resultaten werden gezien bij een dosis van 100 mg per dag of meer. (1)
Ondersteunt gezonde hart -en bloedvaten * - Er zijn aanwijzingen dat resveratrol kan bijdragen aan het behoud van gezonde bloedvaten. Dit kan gunstig zijn voor de bloeddruk en indirect bijdragen aan de algehele gezondheid van het hart. (1)
Minder duidelijk zijn de effecten van resveratrol op:
Het cholesterolgehalte - Er zijn aanwijzingen dat resveratrol mogelijk invloed kan hebben op cholesterolwaarden, maar de effecten zijn klein en verder onderzoek is nodig. Het is geen medicijn voor de cholesterol, maar kan als ondersteuning mogelijk nuttig zijn. (2)
Ontstekingswaarden - Dit is voornamelijk te wijden aan de antioxiderende werking. (3)
Cognitieve functies - Er is onderzoek dat suggereert dat resveratrol mogelijk goed is voor de cognitie, maar de resultaten zijn wisselend en verder onderzoek is nodig. (4)
Gewichtsbeheersing - Resveratrol kan wellicht bijdragen aan gewichtsbeheersing, maar verdere studies zijn nodig om deze effecten te bevestigen. (5)
Goed om te weten : (*) Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Bijwerkingen van resveratrol
Resveratrol wordt over het algemeen als een veilig voedingssupplement beschouwd, en bijwerkingen komen zelden voor.
Toch is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen, omdat de bijwerkingen met name bij hogere doses gemeld worden.
Hieronder volgen enkele mogelijke bijwerkingen:
Misselijkheid - In sommige gevallen kan resveratrol misselijkheid veroorzaken. Vaak helpt het om het supplement ná een maaltijd in te nemen.
Darmklachten - Zoals diarree of een opgeblazen gevoel
Duizeligheid - Omdat resveratrol invloed kan hebben op je bloeddruk
Indirecte bijwerkingen (interacties met medicijnen):
Versterkt effect van diabetesmedicatie - Resveratrol kan de bloedsuikerspiegel verlagen, vooral in combinatie met diabetesmedicatie. Raadpleeg je arts als je diabetes hebt en daar medicijnen voor gebruikt.
Versterkend effect op bloedverdunners - Resveratrol kan de werking van bloedverdunners versterken. Overleg met je dokter als je bloedverdunners gebruikt.
Voeding met resveratrol
Resveratrol is niet alleen te vinden in rode druiven, maar ook in een aantal andere voedingsmiddelen.
Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om resveratrol aan je dieet toe te voegen, dan zijn dit de meest rijke bronnen:
Walnoten (1,6 mg)
Mandarijn (1,1 mg)
Zoete aardappel (1,0 mg)
Rode wijn (1-2 mg per 100 ml, ongeveer 0,1-0,2 mg per 10 ml) *
Perzik (0,5 mg)
Pure cacao (0,5-1 mg per 100 g) *
Druiven (0,1 mg)
Pinda's (0,1 mg) (6)
(*) De hoeveelheid resveratrol in wijn is afhankelijk van het type wijn en de druivensoort, en de hoeveelheid in cacao varieert ook afhankelijk van het percentage cacao in de chocolade.
Wijn met meeste resveratrol
Van de verschillende soorten wijn bevat rode wijn het meeste resveratrol. Dat komt omdat de schillen van rode druiven veel van deze stof bevatten.
Binnen de rode wijnen bevat de Pinor Noir (franse wijn) de meeste resveratrol.
Witte wijn heeft aanzienlijk minder resveratrol, aangezien de schillen niet mee fermenteren.
Rode wijn bevat tussen 0,3 en 1,0 mg resveratrol per 150 ml (ongeveer een glas), afhankelijk van druivensoort en rijping (bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot).
Witte wijn bevat minder dan 0,1 mg per glas, omdat de schillen van de druiven niet worden gebruikt.
De productie en teeltomstandigheden beïnvloeden ook het gehalte: wijnen uit warmere klimaten bevatten vaak meer resveratrol.
Resveratrol kopen
De hoeveelheden resveratrol in voeding en wijn zijn niet groot. Om een sneller en sterker effect te ervaren, kun je resveratrol supplementen kopen.
Het is daarbij wel belangrijk om te letten op een aantal criteria, want lang niet alle resveratrol supplementen zijn effectief:
Kies voor Trans-resveratrol : Deze vorm is biologisch actiever en effectiever dan cis-resveratrol. Op de verpakking van resveratrol-supplementen wordt vaak vermeld welke vorm van resveratrol het bevat.
Ga voor de meest zuivere supplementen - Sommige supplementen geven op de verpakking aan dat ze een hoge zuiverheid hebben, bijvoorbeeld "95% zuiver" of "100% natuurlijke trans-resveratrol.
Bekijk de ingrediëntenlijst zorgvuldig - De beste supplementen bevatten zo min mogelijk vulstoffen, zoals bindmiddelen of kunstmatige toevoegingen. Idealiter zouden ze alleen trans-resveratrol moeten bevatten, zonder onnodige extra ingrediënten.
Let op de dosering : Kies een supplement met minimaal 200 mg trans-resveratrol per dosering voor een goede werking.
Lees de recensies : Lees reviews en onderzoek de reputatie van het merk om de kwaliteit van het product te beoordelen.
Ebrina van der Bijl
Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.
Zhu, X., Wu, C., Qiu, S., Yuan, X., & Li, L. (2017). Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism, 14(1). https://doi.org/10.1186/s12986-017-0217-z
Li, Z., Liu, S., Liu, Q., Wang, M., Haedi, A. R., Zang, S. S., & Li, J. (2024). figure captionsEfficacy of resveratrol supplementation on lipid profile parameters: An umbrella of meta-analysis. Prostaglandins & Other Lipid Mediators, 175, 106903. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2024.106903
Shoura, S. M. S., Naghsh, N., Moslemi, E., Kavyani, Z., Moridpour, A. H., Musazadeh, V., & Dehghan, P. (2022). Can resveratrol supplementation affect biomarkers of inflammation and oxidative stress? An umbrella meta-analysis. Journal Of Functional Foods, 99, 105360. https://doi.org/10.1016/j.jff.2022.105360
Marx, W., Kelly, J. T., Marshall, S., Cutajar, J., Annois, B., Pipingas, A., Tierney, A., & Itsiopoulos, C. (2018). Effect of resveratrol supplementation on cognitive performance and mood in adults: a systematic literature review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition Reviews, 76(6), 432–443. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuy010
Molani-Gol, R., & Rafraf, M. (2023). The anti-obesity effects of resveratrol on the 3T3-L1 adipocytes. International Journal For Vitamin And Nutrition Research, 94(3–4), 252–263. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000784
Xu, Y., Fang, M., Li, X., Wang, D., Yu, L., Ma, F., Jiang, J., Zhang, L., & Li, P. (2024b). Contributions of Common Foods to Resveratrol Intake in the Chinese Diet. Foods, 13(8), 1267. https://doi.org/10.3390/foods13081267