Wanneer neem je pre- en probiotica in?

Wanneer neem je pre- en probiotica in?

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

|

Tijd om te lezen 4 min

Er is een interessante samenwerking gaande in onze darmen tussen de pre- en probiotica. Het is dan ook niet voor niks dat ze vaak samen genoemd worden en als duo voorkomen in supplementen.

Probiotica zijn goede bacteriën die je darmen ondersteunen, terwijl prebiotica de voeding bieden voor deze bacteriën. Je vindt ze niet alleen in supplementen, maar ook in voeding zoals yoghurt, gefermenteerde producten, vezelrijke groenten en fruit.

Wist je dat het tijdstip waarop je pre- en probiotica inneemt bepaalt hoe effectief ze zijn? In dit artikel lees je hoe en wanneer je ze het beste kunt gebruiken voor maximaal effect.

Probiotica zijn levende micro-organismen die je darmen ondersteunen; neem ze in op een nuchtere maag of voor het slapengaan.

Prebiotica, oftewel voedzame vezels, neem je tijdens een maaltijd: ze voeden gunstige bacteriën en helpen bij spijsvertering.

Tijdens een antibioticakuur eerst antibiotica, na twee uur probiotica, en blijf twee weken na je kuur doorslikken.

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?

Om te beginnen is het goed om te begrijpen wat het verschil is tussen pro -en prebiotica:

  • Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die je darmflora kunnen ondersteunen. Je krijgt ze binnen door gefermenteerde voedingsmiddelen te eten zoals yoghurt of kefir.
  • Prebiotica zijn voedingsvezels die niet door je dunne darm worden afgebroken en dus intact in je dikke darm aankomen. Daar dienen ze als voeding voor de gunstige darmbacteriën, die ze fermenteren en daarbij korte-keten vetzuren produceren.

Deze vetzuren ondersteunen niet alleen de darmbacteriën, maar dragen ook bij aan de gezondheid van je darmen. (1) (2) (3)

Wanneer neem je probiotica in?

Probiotica, de bacteriën zelf dus, neem je het liefste in op een nuchtere maag, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of voor het slapengaan. Zo kunnen de bacteriën beter de zure maag passeren en de darmen bereiken.

Sommige mensen verdragen dit echter minder goed en kunnen lichte maagklachten ervaren. In dat geval kun je ze bij een lichte maaltijd nemen.

Let op: Vermijd hete dranken of alcohol rond dezelfde tijd, omdat die de (deels) bacteriën kunnen doden.

Wanneer neem je prebiotica in?

De meeste mensen verdragen prebiotica het beste tijdens een maaltijd. Dit helpt bij een langzamere afbraak, waardoor goede darmbacteriën optimaal kunnen worden benut.

In lage doseringen kun je prebiotica ook samen met probiotica nemen.

Naast timing rondom maaltijden speelt ook het gebruik van antibiotica een belangrijke rol bij het innemen van pre- en probiotica. Hier zijn een paar extra aandachtspunten:

Probiotica en antibiotica: Hoe combineer je ze?

Veel mensen kiezen er daarom voor om tijdens en na een antibioticakuur voedingsmiddelen of supplementen met specifieke bacteriestammen te gebruiken om hun darmflora te ondersteunen.

Een logische gedachte, want antibiotica doden niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook een deel van de goede bacteriën. Daarom is het slim om probiotica te nemen tijdens een antibioticakuur, maar niet tegelijk!

Wanneer kun je het beste probiotica nemen bij een antibioticakuur?

Houd deze richtlijnen aan, om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken van zowel je antibioticakuur, als van de probiotica:

  • Start binnen 2 dagen – Begin binnen twee dagen na de eerste antibiotica dosis met probiotica. Onderzoek heeft laten zien dat dit het meest effectief is. (4)
  • Neem altijd eerst de antibiotica en 2 uur later de probiotica – Neem probiotica minstens twee uur na je antibiotica om te voorkomen dat de goede bacteriën direct worden vernietigd.
  • Blijf na je kuur nog 2 weken probiotica gebruiken – Dit helpt om je darmflora weer in balans te brengen.

Goed om te weten: Sommige studies suggereren dat vooraf starten met probiotica ook voordelen kan hebben, maar de meeste winst behaal je door ze tijdens en na de antibioticakuur te nemen.

Prebiotica bij gevoelige darmen

Prebiotica kunnen in sommige gevallen spijsverteringsklachten geven, zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid. 

Dit gebeurt wat vaker als je gevoelige darmen hebt. Begin daarom met een lage dosering en bouw het langzaam op.

Kortom: Wil je je darmgezondheid optimaal ondersteunen? Combineer probiotica op een lege maag met voldoende prebiotische voeding later op de dag en pas extra op bij antibioticagebruik!

Goed probiotica supplement met prebiotica

Het ideale probiotica supplement bevat niet alleen een gevarieerde mix van bacteriestammen in de juiste dosering , maar ook prebiotica . Deze combinatie, synbiotica genoemd, ondersteunt je darmflora optimaal.

Kies bij voorkeur voor een supplement waarin pro- en prebiotica samen in een maagzuurresistente capsule zitten. Zo bereiken de bacteriën levend je darmen.

Ons  Probiotica premium voldoet aan al deze criteria en bevat bovendien glutamine en vitamine C voor extra ondersteuning.

En, goed nieuws: Onze vernieuwde formule is nóg krachtiger, met maar liefst 25 miljard KVE per dosering! 

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl

Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen  

  1. Ju, X., Jiang, Z., Ma, J., & Yang, D. (2024). Changes in Fecal Short-Chain Fatty Acids in IBS Patients and Effects of Different Interventions: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 16(11), 1727.  https://doi.org/10.3390/nu16111727
  2. Facchin, S., Bertin, L., Bonazzi, E., Lorenzon, G., De Barba, C., Barberio, B., Zingone, F., Maniero, D., Scarpa, M., Ruffolo, C., Angriman, I., & Savarino, E. V. (2024). Short-Chain Fatty Acids and Human Health: From Metabolic Pathways to Current Therapeutic Implications. Life, 14(5), 559.  https://doi.org/10.3390/life14050559
  3. Alvandi, E., Wong, W. K. M., Joglekar, M. V., Spring, K. J., & Hardikar, A. A. (2022). Short-chain fatty acid concentrations in the incidence and risk-stratification of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. BMC Medicine, 20(1).  https://doi.org/10.1186/s12916-022-02529-4
  4. Zhang, L., Zeng, X., Guo, D., Zou, Y., Gan, H., & Huang, X. (2022). Early use of probiotics might prevent antibiotic-associated diarrhea in elderly (>65 years): a systematic review and meta-analysis. BMC Geriatrics, 22(1).  https://doi.org/10.1186/s12877-022-03257-3