Mag je gerookte zalm eten als je zwanger bent?
29 juli 2020 
2 min. leestijd

Mag je gerookte zalm eten als je zwanger bent?

Het is logisch dat je niet alles mag eten wanneer je zwanger bent. Sommige zwangere vrouwen vermijden dan ook bepaalde vissoorten, vanwege kwik en andere verontreinigingen die hierin voorkomen.

Zalm is een gezonde bron van magere eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Daarnaast heeft de vis een laag kwikgehalte. Toch zijn er vrouwen die bepaalde vormen van zalm vermijden tijdens de zwangerschap, zoals gerookte zalm.

Gerookte zalm is namelijk wel een bron van gezonde voedingsstoffen, maar is vaak niet gegaard. Maar mag je nu gerookte zalm eten als je zwanger bent? Dat leggen we je uit in dit artikel!

gerookte zalm

Zwanger en gerookte zalm

Allereerst kan gerookte zalm in twee categorieën worden opgedeeld:

  • Koud gerookte zalm – Deze zalm wordt gedroogd en gerookt op 21-32 ℃. De vis is dus niet volledig gaar. Dit zorgt voor een heldere kleur en een zachte textuur
  • Warm gerookte zalm – Deze zalm wordt gepekeld en gerookt totdat de interne temperatuur 57-75℃ is. Omdat de vis volledig gaar is, is het vlees stevig en heeft het een sterke smaak.

Kortom, koud gerookte zalm is niet gaar terwijl warm gerookte zalm volledig gaar is.

De manier waarop de zalm gerookt is, wordt vaak vermeld op het etiket. Sommige verpakkingen vermelden zelfs dat de gerookte zalm gepasteuriseerd is. Je kan deze warm gerookte zalm gewoon eten als je zwanger bent.

LET OP: Eet geen rauwe zalm wanneer je zwanger bent!

Vanwege de gezondheidsrisico’s van het eten van niet-gegaarde vis, mogen zwangere vrouwen GEEN koud gerookte zalm eten. Hier zitten namelijk een aantal risico’s aan verboden. Deze risico’s worden hieronder toegelicht.

1. Kans op parasieten

Wanneer je rauwe of koud gerookte zalm eet, is er een risico op parasitaire infecties. Lintwormen zijn een van de meest voorkomende parasieten in zalm. Ze kunnen misselijkheid, buikpijn, diarree en extreem gewichtsverlies veroorzaken. Daarnaast kunnen ze zorgen voor tekorten van voedingsstoffen.

Wanneer je zwanger bent, is het erg belangrijk om lintwormen te voorkomen. Je brengt hiermee namelijk de gezondheid van je ongeboren kind in gevaar, doordat de kans bestaat dat deze ondervoed raakt.

De beste manier om parasieten zoals lintwormen in zalm te doden, is door de vis te verwarmen tot een interne temperatuur van 63 ℃. Bij de meeste vormen van warm gerookte zalm is dit het geval.

2. Hoger risico op listeria

Listeria is een door voedsel overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door Listeria monocytogenes-bacteriën. Het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis, zoals koudgerookte zalm, zorgt voor een risico op Listeria.

Zwangere vrouwen hebben tot 18 keer meer kans hebben om Listeria op te lopen. (1)

De infectie kan via je placenta rechtstreeks op je ongeboren kind overgaan. De symptomen variëren van mild tot ernstig voor jouzelf. Voor je ongeboren baby kan de ziekte echter ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen hebben.

Om geen risico te lopen op Listeria, is het dus belangrijk dat je geen koud gerookte zalm eet. De meeste vormen van warm gerookte zalm kun je wel veilig eten, omdat alle bacteriën zijn gedood in het bereidingsproces.

3. Gerookte zalm bevat veel natrium

Koud gerookte zalm én warm gerookte zalm worden beide eerst behandeld met zout. Hierdoor zit er vaak veel natrium in de vis.

100 Gram gerookte zalm bevat doorgaans 30% of meer van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid natrium van 2.300 mg voor zwangere vrouwen. (2)

Te veel natrium tijdens de zwangerschap staat in verband met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Hierdoor mag je tijdens de zwangerschap alleen matig gezout voedsel eten, zoals een kleine portie warm gerookte zalm.

Zwangere vrouwen mogen warm gerookte zalm eten

Hoewel gerookte zalm erg voedzaam is, is het belangrijk om rauwe en koud gerookte soorten te vermijden wanneer je zwanger bent. Deze soorten zijn niet volledig gaar en vormen ernstige gezondheidsrisico’s voor jou én je ongeboren kind.

Aan de andere kant is warm gerookte zalm volledig gegaard en over het algemeen veilig om te eten wanneer je zwanger bent. Bekijk echter wel altijd de verpakking om er zeker van te zijn of de zalm minimaal is verhit tot 63℃.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen