Rhodiola rosea, ook wel bekend als rozenwortel, is een kruid dat als ingrediënt op verschillende manieren wordt gebruikt. Je kunt dit ingrediënt het hele jaar door in het wild vinden. Het komt voor in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. In dit artikel leggen we je meer uit over het kruid, hoe het eruitziet en welke werkzame stoffen het heeft.
Hoe ziet het eruit?
Rhodiola rosea is te herkennen aan de vele stammen die uit de korte wortel groeien. De grootte van rhodiola rosea varieert in lengte tussen de 5 en 40 centimeter. De bloemen van de rozenwortel hebben vier kelkbladen en vier bloembladen. Het kruid bloeit in de zomer en de bloemen zijn vaak geel tot groenachtig geel van kleur.
De bestanddelen van Rhodiola Rosea (Rozenwortel extract)
De ondergrondse delen van rhodiola rosea bevatten ongeveer 140 chemische stoffen. Rozenwortel bevat fenolen, rosavin, rosine, rosarine, organische zuren, terpenoïden, fenolzuren en hun derivaten, flavonoïden, anthrachinonen, alkaloïden, tyrosol en salidroside.
Internationale verschillen
De exacte samenstelling van de wortel verschilt per regio. Zo kun je bijvoorbeeld de hoogste concentratie rosavin, rosarine en rosine vinden in de rozenwortels uit Rusland. Het hoofdbestanddeel van de essentiële olie die wordt gemaakt van rhodiola rosea uit Bulgarije, is geraniol en myrtenol. In China is het hoofdbestanddeel uit de essentiële olie echter geraniol en 1-octanol. In India is het hoofdbestanddeel dan weer fenylethylalcohol.
Koken met Rhodiola Rosea (Rozenwortel extract)
Je kunt de bladeren en stammen van de rozenwortel rauw eten. Het heeft dan een vrije bittere smaak. Je kunt er ook voor kiezen om het te koken, net als spinazie. Je kunt dit ingrediënt ook toevoegen aan salades. Ook in wodka komt het voor, dan wordt het gebruikt als aroma om de wodka meer smaak te geven.
Conclusie
Dit kruid, wat vooral te vinden is in koude en bergachtige gebieden zoals Noord-Amerika, Noord-Europa en Noord-Azië, heeft veel verschillende samenstellingen. In de wortel zitten zo’n 140 werkzame stoffen en afhankelijk van de regio waar rozenwortel groeit, verschillen de hoofdbestanddelen. Het ingrediënt heeft veel losse stammen die uit een wortel groeien en kan zowel rauw als gekookt (net zoals spinazie) worden gegeten.