Welke Soorten Glidkruid (Scutellaria) zijn er?

We kennen veel verschillende soorten glidkruid (Scutellaria), die in de afgelopen jaren vaak met elkaar zijn gekruist. In dit artikel lichten we drie verschillende soorten glidkruid toe, die er allemaal net even anders uitzien. 

Chinees Glidkruid (Scutellaria baicalensis)

De eerste variant is het Chinese glidkruid, ook wel Scutellaria baicalensis. Dit is de meest voorkomende variant en de variant die je vaak in producten zult vinden als je ‘Scutellaria’ op het etiket ziet staan. Het kruid is onderdeel van de lipbloemenfamilie, die in totaal ruim 200 soorten kent.

Amerikaans Glidkruid (Scutellaria lateriflora)

Deze Amerikaanse variant heeft de Latijnse naam Scutellaria lateriflora. Letterlijk betekent ‘scutellaria’ ‘schotelvormig’, wat duidt op de bloemen van dit ingrediënt. ‘Lateriflora’ betekent ‘aan de zijkant geplaatste bloemen’. 

Blauw Glidkruid (Scutellaria galericulata)

De laatste variant, blauw glidkruid, is vooral te vinden op natte grond en groeit graag in duinachtige omgevingen of stenige grond. Dit kruid is makkelijk in een tuin te kweken en kan zelfs gaan woekeren. Het werkt in dat geval goed om het ingrediënt samen met een andere woekerende plant, bijvoorbeeld munt (ook onderdeel van de lipbloemenfamilie), een stukje grond te geven waar ze hun gang kunnen gaan.

Hoe ziet glidkruid eruit?

Alle drie de varianten van glidkruid die we in dit artikel hebben besproken, lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Het zijn plantjes met blauw-paarse kelkvormige bloemen. Het Chinese glidkruid heeft veel bloemen aan zijn stam, die fel gekleurd zijn. Het glidkruid uit Amerika is iets minder fel van kleur en heeft ook minder bloemen dan de Chinese variant. Bij die Scutellaria lateriflora zitten de bloemen ook duidelijk aan één kant van de stam. Tot slot lijkt blauw glidkruid meer op een combinatie tussen de twee. Hij heeft iets minder bloemen dan de Chinese variant, maar de bloemen zitten wat meer verspreid over de stam.

Conclusie

Ondanks de duidelijke uiterlijke verschillen tussen de drie varianten glidkruid, lijkt blauw glidkruid erg sterk op een kruising tussen de Chinese en Amerikaanse variant. De bloemen van dit kruid zitten wat meer verspreid op de stam vergeleken met de twee andere kruiden. Ook qua werkzame stoffen zien we veel overeenkomsten. Dus ondanks dat we deze variant gewoon op Nederlandse bodem kunnen vinden, pikken we wat mee van de werkzame stoffen van de Chinese en Amerikaanse versies.

Reactie plaatsen