Voordelen Magnesium: 12 Wetenschappelijk Bewezen Feiten
13 september 2023 
6 min. leestijd

Voordelen Magnesium: 12 Wetenschappelijk Bewezen Feiten

De voordelen van magnesium zijn in de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht gekomen, zowel bij gezondheidsenthousiastelingen als bij wetenschappers.

Ook wordt het slikken van een magnesium supplement steeds populairder en ervaren steeds meer mensen hier de voordelen van. En dat is niet zo gek want...

Dit wondermineraal heeft een indrukwekkende reeks positieve effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid. In deze blogartikel duiken we dieper in 12 wetenschappelijke voordelen van magnesium.

1 - Magnesium helpt vermoeidheid verminderen

Magnesium is betrokken bij een groot aantal processen in ons lichaam, waaronder de productie van energie.  Magnesium is essentieel voor de productie van ATP, het stofje waaruit ons lichaam energie vrij maakt.

Wanneer we een tekort hebben aan magnesium, kan de productie van ATP verminderd zijn, wat kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid of uitputting. Daarom mag geclaimd worden dat magnesium helpt vermoeidheid te verminderen.

Daarnaast speelt magnesium een rol bij het reguleren van de elektrolytenbalans en zenuwfunctie. Een verstoring in deze systemen kan ook bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid.

Door voldoende magnesium in te nemen, ondersteun je deze vitale processen en help je je lichaam efficiënt te werken. Veel mensen merken dat wanneer ze hun magnesiuminname verhogen, dit helpt om zich minder moe te voelen.

2 - Goed voor de natuurlijke nachtrust

Een groot voordeel van magnesium is dat het ondersteunt in een gezonde nachtrust. Er zijn een paar redenen voor deze connectie. Allereerst is magnesium betrokken bij de werking van het zenuwstelsel. Dankzij de rustgevende werking, kan het helpen ontspannen in stressvolle perioden.

Daarnaast speelt magnesium een rol in de productie van melatonine, een hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert. Magnesium helpt bij de omzetting van 5-HTP en serotonine naar melatonine.

Ook is er een relatie tussen GABA en Magnesium. GABA is een kalmerende neurotransmitter in het brein. Een goede magnesiumstatus kan de activiteit van GABA ondersteunen, wat bijdraagt aan een gezonde nachtrust.

Om deze reden is magnesium ook een vast onderdeel van ons natuurlijke slaapmiddel, dat door duizenden mensen in Nederland gebruikt wordt.

3 - Goed voor de elektrolytenbalans

De voordelen van magnesium zijn veelzijdig. Elektrolyten zijn essentiële mineralen in ons lichaam die een elektrische lading dragen. Ze zijn cruciaal voor vele processen, waaronder het handhaven van de juiste vochtbalans, zenuwfunctie en spiersamentrekkingen.

Magnesium is een van deze elektrolyten. Het helpt bij het reguleren van de balans tussen andere belangrijke elektrolyten zoals kalium, calcium en natrium. Door dit evenwicht te bewaren, ondersteunt magnesium vele fundamentele functies in ons lichaam.

Als je bijvoorbeeld ooit kramp hebt ervaren na intensieve inspanning, kan dit te maken hebben met een verstoring van de elektrolytenbalans. Magnesium speelt hierbij een rol door te helpen bij het handhaven van een gezonde elektrolytenbalans.

4 - Goed voor het energieniveau

Ons lichaam is een ongelooflijke machine die constant energie nodig heeft om te functioneren, zelfs als we gewoon rusten. Deze energie wordt voornamelijk geproduceerd in de vorm van een molecuul genaamd ATP (adenosinetrifosfaat).

Magnesium is essentieel voor de productie van ATP. Het fungeert als een soort bruggenbouwer, waarbij het helpt om fosfaatgroepen te binden aan ATP, waardoor energie wordt opgeslagen. Wanneer ons lichaam energie nodig heeft, breekt het ATP af (naar ADP), waarbij de opgeslagen energie wordt vrijgegeven.

Zonder voldoende magnesium zou dit proces van energieopslag en -gebruik niet zo efficiënt zijn. Als je dus denkt aan de innerlijke "batterij" van je lichaam, speelt magnesium een sleutelrol bij het opladen en gebruiken van die batterij. Het ondersteunt dus direct onze algehele energieproductie en vitaliteit.

Magnesium Metabolisme

5 - Ondersteunt het zenuwstelsel

De voordelen van magnesium strekken zich uit tot het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is als het elektrische bedradingssysteem van ons lichaam, dat signalen overbrengt tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Magnesium is goed voor de werking van dit complexe systeem.

Signalen in het zenuwstelsel worden overgebracht door een combinatie van elektrische impulsen en chemische boodschappers. Magnesium helpt bij het reguleren van deze processen.

Het zorgt ervoor dat zenuwcellen niet te actief worden, wat zou kunnen leiden tot overstimulatie. In plaats daarvan helpt magnesium de zenuwcellen om 'kalm' te blijven, zodat ze op het juiste moment en op de juiste manier reageren.

Wegens de stabiliserende werking op het zenuwstelsel, mag geclaimd worden dat magnesium helpt ontspannen in stressvolle perioden.

6 - Magnesium is goed voor de spieren

Een ander prominent voordeel van magnesium is dat het van belang is ter de ondersteuning van onze spieren. Onze spieren zijn fascinerende structuren die samentrekken en ontspannen om ons te laten bewegen. Magnesium speelt een sleutelrol in de werking van de spieren.

Wanneer we bijvoorbeeld onze hand willen bewegen, geven onze hersenen een signaal af dat via zenuwen naar de spieren wordt gestuurd. Magnesium helpt bij het geleiden van deze signalen tussen de zenuw en spier. Het helpt ook om de balans te behouden tussen spierontspanning en -samentrekking.

Denk aan magnesium als een soort olie die ervoor zorgt dat het 'motorische systeem' van de spieren soepel werkt. Hoe meer je beweegt, hoe meer magnesium je lichaam ook nodig heeft.

7 - Ondersteunt de eiwitsynthese

Eiwitsynthese is het proces waarbij ons lichaam nieuwe eiwitten bouwt, wat essentieel is voor vrijwel elke functie in ons lichaam. Magnesium speelt hier een belangrijke ondersteunende rol.

Eiwitten worden opgebouwd uit kleinere bouwstenen, genaamd aminozuren. Voor de samenvoeging van deze aminozuren in de juiste volgorde en structuur zijn verschillende stappen en hulpmiddelen nodig.

Magnesium fungeert als een soort facilitator in dit proces. Het helpt specifieke enzymen, die als katalysatoren werken bij chemische reacties, om hun werk effectiever te doen.

Zonder voldoende magnesium zouden deze enzymen niet zo efficiënt werken, waardoor de eiwitsynthese kan worden vertraagd.

Vooral mensen die aan krachttraining doen willen hun eiwitsynthese zo hoog mogelijk houden, om de groei van spieren te stimuleren. Zorg daarvoor dat je magnesium altijd op peil is!

8 - Belangrijk voor de hersenfuncties

Een van minder bekende voordelen van magnesium is de ondersteuning van onze hersenfuncties. Magnesium is niet alleen belangrijk voor ons fysieke welzijn, maar ook voor onze hersenfuncties. In de hersenen ondersteunt magnesium namelijk diverse cognitieve processen.

Het is betrokken bij de overdracht van signalen tussen hersencellen. Simpel gezegd, onze hersenen communiceren via elektrische en chemische signalen, en magnesium helpt deze signalen soepel te laten verlopen.

Daarnaast speelt magnesium een rol bij het reguleren van neurotransmitter is ons brein. Dit zijn de chemische boodschappers in onze hersenen. Door deze regulatie kan magnesium bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.

9 - Behoud van Normale Botten

Het behouden van normale botten is ook één van de voordelen van magnesium. Magnesium staat bekend om zijn veelzijdige rollen in ons lichaam. Een daarvan betreft de gezondheid van onze botten. Botten zijn voortdurend in een proces van opbouw en afbraak.

Veel mensen kennen calcium als het "botmineraal", maar magnesium speelt ook een sleutelrol. Onze botten zijn eigenlijk een opslagplaats voor magnesium.

Samen met calcium helpt magnesium bij het vormen van een gezonde botstructuur. Denk aan magnesium als een teamspeler die nauw samenwerkt met calcium om onze botten stevig en veerkrachtig te houden.

Een gezonde inname van magnesium kan daarom helpen bij het behoud van een gezonde botdichtheid en structuur.

Botten magnesium

10 - Behoud van Normale Tanden

Tanden zijn meer dan alleen witte structuren in onze mond; ze zijn complexe opbouwen van verschillende mineralen. Magnesium is een van deze cruciale mineralen.

Het werkt nauw samen met calcium, een ander mineraal dat we vaak associëren met sterke tanden. Terwijl calcium zorgt voor de hardheid van het tandglazuur, helpt magnesium bij het vormen van een kristalstructuur in het glazuur van je tanden.

Bovendien kan een goede balans tussen calcium en magnesium bijdragen aan het behoud van een gezonde tandstructuur. Zorg daarom dat je voldoende magnesiumrijke voeding eet om je tanden gezond en sterk te houden.

11 - Ondersteunt de celdeling

Celdeling is een proces waarbij een cel zich splitst om twee dochtercellen te vormen. Voor dit proces is een nauwkeurige orkestratie van vele stappen nodig. Magnesium komt hier om de hoek kijken als een soort "regisseur", die helpt bij het ondersteunen van veel van deze stappen.

Ten eerste is magnesium betrokken bij de activiteit van veel honderden enzymen. Enzymen zijn als gespecialiseerde arbeiders die bepaalde taken uitvoeren.

Magnesium helpt sommige van deze arbeiders efficiënter te werken, vooral degenen die direct betrokken zijn bij celdeling.

Daarnaast speelt magnesium een rol in de stabiliteit van DNA, dat nauwkeurig moet worden gekopieerd tijdens de celdeling. Als het DNA niet goed wordt gekopieerd, kan een nieuwe dochtercel niet goed functioneren.

12 - Ondersteunt de concentratie

Tot slot, is een van de voordelen van magnesium dat het de concentratie ondersteunt. Magnesium speelt een cruciale rol in een aantal neurologische processen die van invloed zijn op ons concentratievermogen.

Ten eerste helpt magnesium bij het reguleren van de overdracht van signalen tussen zenuwcellen in de hersenen. Een efficiënte signaaloverdracht is essentieel voor helder denken en focus.

Daarnaast is magnesium betrokken bij het evenwicht van neurotransmitters, de chemische boodschappers in de hersenen. Sommige van deze neurotransmitters, zoals dopamine, zijn direct gerelateerd aan alertheid, aandacht en concentratie.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen