
Het oestrogeen hormoon: wat is het en wat doet het?
|
|
Tijd om te lezen 4 min
|
|
Tijd om te lezen 4 min
Oestrogeen is een van de belangrijke hormonen bij de hormonale cyclus van een vrouw. Mannen hebben ook oestrogeen, maar in dit artikel zal gefocust worden op dit hormoon bij de vrouw: wat is oestrogeen en wat doet het?
Oestrogeen regelt de menstruatiecyclus, stimuleert vrouwelijke kenmerken en ondersteunt botdichtheid, cognitieve gezondheid en vaginale gezondheid.
Oestrogeendominantie of -tekort veroorzaakt menstruatieproblemen, gewichtsschommelingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en libidoverlies, vaak door stress, voeding of medische aandoeningen.
Balans in oestrogeen verbeter je met gezonde voeding, voldoende slaap, matige sport, stressvermindering en een stabiel lichaamsgewicht.
Oestrogeen heeft verschillende functies. Het is met name betrokken bij het vrouwelijke voortplantingssysteem. Zo zorgt het in de puberteit voor de ontwikkeling van uiterlijke kenmerken zoals bredere heupen en borsten. Ook speelt het hormoon een belangrijke rol in de menstruatiecyclus, ook wel de hormonale cyclus.
Oestrogeen komt voor in verschillende vormen: oestradiol, oestron en oestriol. Oestradiol is het belangrijkste hormoon bij de hormooncyclus. Oestron wordt pas aangemaakt na de menopauze en oestriol heeft een belangrijke rol tijdens zwangerschap.
Het hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken, bijnieren en vetweefsel. Mannen hebben ook het hormoon oestrogeen, maar in veel mindere mate.
De functies van oestrogeen op een rijtje:
Note : als je de pil slikt, heb je niet je natuurlijke hormonale cyclus. Veel feiten en tips in het artikel zijn dan helaas niet op jou van toepassing.
Je kunt oestrogeen niet los zien van de gehele hormonale cyclus van de vrouw. Hormonen zijn eigenlijk het communicatiemiddel tussen de hersenen en de geslachtsorganen.
Tijdens de fases in de menstruatiecyclus, verschillen de hoeveelheden hormonen ook. Hormonen die voorkomen tijdens de vrouwelijke hormooncyclus zijn: FSH, LH, oestrogeen en progesteron.
Er zijn verschillende reden waarom de oestrogeenlevels kunnen wisselen[2]. Sommige redenen zijn natuurlijk en horen erbij, andere niet. Ze staan apart van elkaar opgesomd.
Natuurlijke redenen voor disbalans oestrogeen:
Andere redenen van disbalans oestrogeen:
Een teveel aan oestrogeen wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Dit kan betekenen dat de hormoonspiegels van oestrogeen te hoog zijn, of dat de verhouding van oestrogeen met andere hormonen uit balans is.
Symptomen van te veel oestrogeen zijn:
Een tekort aan oestrogeen is normaal in de overgang, maar ook jongere vrouwen kunnen ermee te maken krijgen. De symptomen van een tekort aan oestrogeen lijken dus op de klachten van de overgang. Dit ho
Symptomen van een tekort aan oestrogeen zijn:
Sommige vrouwen doen hormoontherapie om de gevolgen en klachten van de overgang te verminderen. Dit is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld als er borstkanker in de familie voorkomt. Overleg dit dus altijd met een huisarts.
Zowel een oestrogeentekort als -teveel is een disbalans in de hormonen. Dit kan verschillende redenen hebben. Wanneer je vermoed dat je in een vervroegde overgang bent, of dat je oestrogeen uit balans is door een medische aandoening, is het goed om naar de dokter te gaan.
Wanneer de disbalans niet komt door de overgang of een medische aandoening zijn er verschillende manieren om je oestrogeenspiegel te ondersteunen en weer in balans te krijgen. Deze tips zijn dus voor zowel een tekort als een teveel aan oestrogeen.
Manieren voor balans in oestrogeen: