Helpt Probiotica bij het afvallen en verliezen van buikvet?
02 december 2020 
2 min. leestijd

Helpt Probiotica bij het afvallen en verliezen van buikvet?

Probiotica is de laatste tijd razend populair! Afvallen en buikvet verliezen door simpelweg probiotica te nemen, een wondermiddel zou je zeggen.. Maar klopt dit ook? In deze blog nemen we de probiotica onder de loep. Wat zijn probiotica nu precies, wat voor invloed het heeft op je lichaam en de effecten hiervan voor gewichtsverlies. (1)

Wat is Probiotica

Kortgezegd; Probiotica zijn levende micro-organismen, ook wel levende bacteriën, die je tijdens het eten binnenkrijgt. Denk hierbij aan supplementen of aan gefermenteerd voedsel.

Probiotica heeft pas effect op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden. Een inname van 1 tot 10 miljard van deze gezonde bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om een effect te bereiken. Mijn voorkeur heeft een supplement met minimaal 20 miljard bacteriën.

Er wordt veel gezegd en geschreven over het gebruik van probiotica. Zo zou het kunnen leiden tot een verbetering van het immuunsysteem en spijsvertering. Verschillende onderzoeken suggereren ook dat probiotica zou kunnen helpen bij het afvallen en verliezen van buikvet. Maar klopt dit ook?

De invloed van Priobiotica op het lichaamsgewicht

Er zijn twee hoofd families van goede bacteriën in de darmen: bacteroidetes en firmicutes. Het lichaamsgewicht lijkt verband te houden met de balans van deze twee bacterie families. De meeste hiervan zijn vriendelijke bacteriën die verschillende belangrijke voedingsstoffen produceren, waaronder vitamine K en bepaalde B-vitamines.

Daarnaast helpen deze goede bacteriën ook bij het afbreken van vezels die het lichaam niet kan verteren, waardoor ze worden omgezet in gunstige vetzuren zoals butyraat.

Uit zowel studies bij mensen als bij dieren is gebleken dat mensen met een gemiddeld gewicht andere darmbacteriën hebben dan mensen met overgewicht of obesitas. (2)

Wanneer iemand obesitas heeft, zal deze persoon doorgaans minder diverse darmbacteriën hebben dan mensen zonder overgewicht. Hierdoor is de kans op aankomen groter dan wanneer deze bacteriën in balans zijn. (3)

De precieze wijze van hoe probiotica het lichaamsgewicht en buikvet beïnvloedt is nog niet helemaal helder. Wel zijn in verschillende onderzoeken aangewezen dat probiotica de eetlust en het energieverbruik kunnen beïnvloeden via de productie van drie vetzuren; acetaat, propionaat en butyraat. (4, 5)

De andere kant van het verhaal

Niet alle probiotica zorgt voor een positief effect. Uit diverse studies komt naar voren dat verschillende probiotica stammen leiden tot gewichtstoename. Dit komt weer terug op welke soort en stam van een micro organisme wordt toegepast in het dieet en hoe een individu hierop reageert. (7)

Daarnaast hoeft het gebruik van probiotica niet direct te leiden tot het verliezen van overtollige kilo’s en vet. Maar kan het ook gewichtstoename voorkomen, wat het gevecht tegen overgewicht iets dragelijker maakt. (8)

Eindstand - Gebruiken of een fabeltje

Probiotica brengt een breed scala aan gezondheidsvoordelen met zich mee. Het effect op het verliezen van gewicht en vet is verschillend en hangt af van het type probioticum en hoe een individu hier op reageert.

Bepaalde soorten probiotica kunnen een kleinschalig effect hebben op gewicht, maar wel in combinatie met een gezond dieet en actieve levensstijl.

Het neemt verder niet weg dat het alleen voor gewichtsverlies te gebruiken is. Probiotica ondersteunt de spijsvertering kan zelfs helpen om de mentale gezondheid te ondersteunen.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen