Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen
14 juli 2022 
in Vrouwen
3 min. leestijd

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en oplossingen

Als vrouw kun je ook te maken krijgen met overmatig haaruitval. Nu is het natuurlijk zo dat het normaal is om elke dag haren te verliezen. Maar… Wanneer je haar duidelijk dunner wordt, is er vaak wat meer aan de hand. Bij mannen heeft dit vaak te maken met erfelijkheid. Bij vrouwen kan dit weer hele andere redenen hebben!

In dit artikel leg ik je uit wat de 4 grootste oorzaken zijn van haaruitval bij vrouwen en wat te doen tegen deze vormen van haaruitval bij vrouwen.

1 - Haaruitval na de zwangerschap

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is het verliezen van haren na de bevalling. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel telogene effluvium genoemd. De oorzaak hiervan is de grote verandering die plaatsvindt in je hormoonspiegel nadat je bent bevallen.

Oplossing voor haaruitval na de zwangerschap

Wat je er aan kunt doen? Gewoon afwachten! Nadat je bent bevallen, herstelt je hormoonbalans weer en wordt alles weer “normaal” binnen je lichaam. Dus ook je haargroei! Hoe lang dit duurt, verschilt heel erg per vrouw. Gemiddeld duurt dit 3 tot 6 maanden.


2 - Haaruitval door anticonceptiepillen

Ook de anticonceptiepil kan een oorzaak zijn voor haaruitval bij vrouwen. Eigenlijk is dit om dezelfde soort reden als haaruitval na de zwangerschap; veranderingen in je hormoonspiegel. De synthetische hormonen in anticonceptiepillen onderbreken ook de haarcyclus. Hierdoor worden je haarzakjes van hun groeifase naar hun rustfase verplaatst, waardoor je haren sneller uitvallen. Ook dit type haarverlies wordt telogeen effluvium genoemd!

Oplossing voor haaruitval door anticonceptiepillen

Een oplossing voor het uitvallen van je haren door deze synthetische hormonen, is eens langs gaan bij je huisarts. Je huisarts kan je een andere pil voorschrijven welke een lagere, zogenoemde androgene hoeveelheid heeft. Wanneer kaalheid ook veel voorkomt in je familie, kan je huisarts ook aanbevelen om over te stappen op een andere vorm van anticonceptie die niet zorgt voor haarverlies. 


3 - Haaruitval door haarbeschadiging

Het is natuurlijk als vrouw heel fijn om je haar goed te verzorgen en leuk te stijlen. Waar sommige vrouwen geen rekening mee houden, is het feit dat de “verzorging” van je haar juist heel slecht voor je haar kan zijn. Bij het gebruik van de verkeerde producten of het overmatig verwarmen van je haar, kan je haar veel brozer worden. Zo kan het makkelijk afbreken en uitvallen.

Oplossing voor haaruitval door haarbeschadiging

Maar… Wat kun je hier nou aan doen? De reden van het uitvallen van je haren omdat ze beschadigd zijn, komt door het blonderen, verven, overmatig stijlen of behandelen met bijvoorbeeld de verkeerde shampoo. Om deze vorm van haaruitval bij vrouwen tegen te gaan, is het belangrijk om je haar niet te vaak te stijlen/fohnen, sulfaat vrije producten te gebruiken en daarnaast je haar verzorgende behandelingen te geven zoals haarmaskers (zonder sulfaten natuurlijk)!


 4 - Haaruitval door een tekort aan voedingsstoffen

Het is daarbij ook mogelijk dat je last hebt van haaruitval als vrouw, omdat je niet genoeg van bepaalde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Net zoals de rest van je lichaam, hebben ook je haren bepaalde voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Vooral vitamine B8 (biotine) en zink zijn erg belangrijk voor het behoud van een normale haargroei. Ze zorgen ervoor dat je haar glanzend en sterk blijft.

Oplossing voor haaruitval door een tekort aan vitamines

Dus… Zorg ervoor dat je genoeg van deze twee voedingsstoffen binnen krijgt via de juiste voeding. Daarnaast zijn er ook speciale voedingssupplementen die precies de juiste dosering van de twee voedingsstoffen bevatten en daarnaast ook nog eens verrijkt zijn met andere extracten die bijdragen aan het behoud van normale haargroei!


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen