Veel mannen hebben last van haaruitval óf krijgen er vroeg of laat mee te maken. Het moment dat je besefte dat je inhammen begon te krijgen… En vervolgens zag je jouw haar met de dag dunner worden…
Je weet het waarschijnlijk nog als de dag van gisteren. Dit is een erg vervelend moment voor heel veel mannen. Kaalheid bij mannen is namelijk een veel voorkomend probleem. Maar ja, hoe kun je haaruitval bij mannen nou tegengaan?
Je bent hier in ieder geval op de juiste plaats! In deze blog leg ik precies uit wat te doen tegen haaruitval bij mannen!
Waarom vallen je haren uit als man?
Hoe ouder je wordt, hoe minder haren je overhoudt. Dat is over het algemeen de regel. Het verschil hierin? De leeftijd en de hoeveelheid haren die uitvallen. Over het algemeen heb je een derde van je haren verloren als je zestig bent.
Het uitdunnen van je haar als man vindt heel geleidelijk en over de hele hoofdhuid plaats. Wanneer je echt last hebt van erfelijke kaalheid, begint dit bij je kruin en inhammen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans wordt dat je haar uitvalt. De mate waarin je haar uitvalt is vaak erfelijk bepaald.
Hoe spot je erfelijke kaalheid?
Wist je dat? Wanneer je opa (de vader van je moeder) en/of je vader last heeft van haaruitval bij de inhammen of kruin, de kans ook groot is dat jij het hebt geërfd.
Over het algemeen vormen zich eerst inhammen en dunnen daarna de haren rondom je kruin uit. Uiteindelijk valt vrijwel alles uit van je haarlijn tot je kruin. Er is een ongeschreven vuistregel die vaak aangehouden kan worden. Symptomen van erfelijke haaruitval komen voor bij:
- 20% van de twintigers
- 30% van de dertigers
- 40% van de veertigers
- Etc.
Haaruitval bij mannen door erfelijke aanleg
De hoofdoorzaak van haaruitval bij mannen is overvloed van het hormoon aan dihydrotestosteron (DHT). Testosteron wordt door het enzym 5-alfa-reductase (5AR) omgezet in (DHT). Dit gebeurt in je hele lichaam, waaronder je hoofdhuid. Wanneer je last hebt van erfelijke kaalheid, zijn je haarzakjes hier genetisch gevoelig voor aangelegd. Hierdoor verschrompelen ze onder invloed van DHT.
Bij erfelijke haaruitval wordt er verhard bindweefsel gevormd rondom je haarzakjes. Dit zorgt er ook weer voor dat de bloedtoevoer naar je haren wordt afgeknepen en zo minder voedingsstoffen je haren kunnen bereiken. De verhouding tussen testosteron en DHT is dus heel belangrijk voor het behoud van je haar.
Ook kan juist een gebrek aan testosteron zorgen voor haaruitval. Testosteron is namelijk belangrijk voor een gezonde haargroei. Om deze reden zijn mannen met meer testosteron vaak behaarder en hebben mannen met weinig testosteron bijna geen lichaamshaar.
Haaruitval voor je 25ste is over het algemeen een signaal dat je van nature al weinig testosteron produceert. Kaalheid na je 25ste betekent over het algemeen dat je testosteronproductie al langzaam terug begint te lopen.
Haaruitval bij mannen door stress
Stress is een van de grootste boosdoeners voor niet-genetisch bepaalde haaruitval. Het kan er namelijk voor zorgen dat je hormonale balans wordt verstoord. Hierdoor wordt ook je haarcyclus verstoord en vallen je haren uit wanneer ze dit eigenlijk niet zouden moeten doen.
Stress gaat samen met een verhoogde aanmaak van cortisol en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat melkzuur productie in de hoofdhuid toeneemt, wat kan leiden tot haaruitval.
Haaruitval door gebrek aan vitamines en mineralen
Bepaalde vitamines en mineralen zijn belangrijk voor het behoud van een normale haargroei. Net als de rest van je lichaam, hebben ook je haren bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en om te kunnen groeien.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke voedingsstoffen die je haar nodig heeft, namelijk biotine (vitamine B8) en zink. Biotine is heel belangrijk voor het behoud van normaal haar, omdat het bijdraagt aan een normale haargroei.
Ook zink heeft een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam, waaronder je haargroei. Beide zorgen ze ervoor dat je haar sterk en glanzend blijft, waardoor het niet zo makkelijk uit kan vallen.
Hoe ga je haaruitval tegen bij mannen?
Om oplossingen te vinden om haaruitval tegen te gaan, is het dus heel erg belangrijk om de oorzaak van je haaruitval te begrijpen. Wanneer dit niet erfelijk bepaald is, wordt het oplossen van je haaruitval als man een stuk makkelijker.
Het binnenkrijgen van genoeg biotine en zink kan door het regelmatig eten van verschillende voedingsmiddelen, zoals rundvlees, eieren, yoghurt, kaas, melk en noten. Voor het verminderen van stress is het belangrijk dat je voldoende slaap, gezond eet en daarnaast zorgt voor genoeg ontspanning.
En dan natuurlijk de hamvraag: “Wat te doen tegen erfelijke haaruitval?” Dit is een stukje minder makkelijk op te lossen, helaas… Het is nou eenmaal genetisch bepaald. Vaak schrijven huisartsen recepten uit van bepaalde synthetische medicijnen (DHT-blokkers) die zouden helpen tegen haaruitval bij mannen.
De bijwerkingen van deze middelen zijn vaak ernstig: verlies van libido, afname spiermassa en het ontwikkelen van vrouwelijke kenmerken: manboobs en lovehandles.
Natuurlijke middelen haargroei mannen
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook natuurlijke haargroeimiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het behoud van de gezonde haargroei en haarsterkte.
- Saw Palmetto - een natuurlijk extract dat goed is voor behoud van de haargroei bij mannen
- Biotine - is goed voor de haarsterkte en haargroei bij mannen
- Bamboe extract - bevat essentiële mineralen die goed zijn voor de haargroei van mannen
Als je deze middelen in één keer wilt gebruiken, dan raden we het product Haargroei Premium aan. Dit product is speciaal ontwikkeld voor de haargroei van mannen.