Inhammen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?
07 september 2022 
in Mannen
4 min. leestijd

Inhammen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Het hebben van inhammen in de haarlijn wordt zijn als een groot probleem. De haardos is een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en daarom hechten veel mensen waarde aan een goede bos met haar. 

Veel mensen kunnen in verloop van tijd te maken krijgen van haarverlies met als gevolg inhammen. De eerste inhammen kunnen al op een relatief jonge leeftijd zichtbaar worden. 

Het ontstaan van inhammen door haaruitval komt het meest voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen te maken krijgen met inhammen. 

Bij de classificering van kaalheid vallen inhammen onder type 2 en type 3

  • Classificatie type 2 - hierbij lopen de haarlijnen maximaal twee centimeter terug. 
  • Classificatie type 3 - hierbij lopen de haarlijnen meer dan drie centimeter terug en hierdoor kun je officieel spreken van kaalheid.

Inhammen bij mannen

Inhammen bij mannen komen veel vaker voor dan bij vrouwen. Dit heeft o.a. te maken met de genetische aanleg, maar ook zeker met leefstijl en het gebruik van anabole steroïden. 

1. Genetisch bepaald

Ken je veel mensen in je familie die vroegtijdig kaal zijn geworden? In dat geval is de kans groot dat ook jij een verhoogt risico hebt om vroeg kaal te worden. 

Het is echter wel mogelijk om dit zoveel  te remmen door gezonder te leven en te zorgen dat je hormonaal in balans krijgt. 

2. Stress

Stress is een belangrijke oorzaak van haaruitval. In stressvolle situaties maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Dit zorgt voor een overproductie van melkzuur op je hoofdhuid en dit is schadelijk voor je haargroei. Probeer stresssituaties dus te vermijden!

3. Gebrek aan nutriënten

Gebrek aan nutriënten heeft ook invloed op je haaruitval. De haarzakjes (follikels) in je hoofdhuid hebben namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. 

Selenium, Zink en Biotine zijn voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei. Zorg er dus voor dat je deze voldoende binnenkrijgt!

4. Anabole steroïden

Bepaalde anabolesteroïden kunnen de aanmaak van dihydrotestosteron (DHT) verhogen, of bootsen de werking van deze stof na. 

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het stofje DHT kan zorgen voor kaalheid. Dit is ook de reden dat veel bodybuilders vroeg kaal zijn. 


Inhammen bij vrouwen

Het hebben van inhammen als vrouw komt minder vaak voor dan bij mannen. Dit heeft in de meeste gevallen een andere oorzaak dan bij mannen. 

1. Na de zwangerschap

De zwangerschap is een intense periode voor bijna elke vrouw. Ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling kunnen vrouwen haaruitval verwachten.  

De oorzaak hiervan is de grote verandering die plaatsvindt de hormoonspiegel van een vrouw na de bevalling. De hormoonspiegel komt vanzelf weer in balans waarna ook de haargroei zich weer zal herstellen.

2. Overgang

Vrouwen in de menopauze hebben ook regelmatig last van haaruitval. Dit is het gevolg van hormoonschommelingen en het dalen van het oestrogeengehalte. Deze kunnen van negatieve invloed zijn op de haarzakjes in je hoofd, waardoor het je haar dunner wordt of uit kan vallen. Het kan zo zijn dat hierdoor inhammen ontstaan.

3. Stress

Vrouwen zijn doorgaans gevoeliger voor stress dan mannen. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor er haaruitval bij vrouwen plaatsvindt . Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te vermijden in je normale leven. 


4. De pil slikken

Veel vrouwen slikken de pil. In deze anticonceptie zitten synthetische vrouwelijke hormonen en die zorgen ervoor dat de ovulatie wordt overgeslagen. Het nadeel van de pil is dat het ook negatieve bijwerkingen kan hebben. Haaruitval is één van deze negatieve bijwerkingen.

Inhammen door stress

We leven in een jachtige samenleving en dit zorgt voor veel stress. Stress zorgt ervoor dat er cortisol, adrenaline en melkzuur aan worden gemaakt. Dit zijn 3 factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de haargroei. Het is dus wel degelijk zo dat door o.a. stress inhammen kunnen ontstaan. 

1. Cortisol

In stressvolle situaties maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt onder andere voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de bloedvaten in de hoofdhuid. Chronische stress kan op de lange termijn ook zorgen voor beschadigde bloedvaten.

2. Adrenaline

Mensen met chronische stress maken tevens veel adrenaline aan. Adrenaline zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en een hogere hartslag. Je lichaam maak dan minder glucose aan en daardoor komt er meer melkzuur vrij. 

3. Melkzuur

Melkzuur kan zich inde hoofdhuid ophopen door chronische stress. Dit heeft vervolgens een negatieve impact op je haarzakjes, waardoor je haar uit kan vallen en inhammen ontstaan. 

Inhammen tegengaan

Kijk je regelmatig in de spiegel en merk je dat je inhammen krijgt? Of ken je mensen in je omgeving die op vroege leeftijd al inhammen hebben? Dan begrijpen we goed dat je actie wilt ondernemen. In deze tekst geven we enkele tips om inhammen tegen te gaan.

1. Stress vermijden

In de eerste plaats is het van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress is namelijk zeer slecht voor je lichaam en ook voor je haar. Je kunt je stresslevel op verschillende manieren naar beneden brengen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan meditatie of sporten. 

2. Doorbloeding stimuleren

Ook een goede bloedsomloop is van belang voor de kwaliteit van je haar. Je kunt doorbloeding stimuleren door dagelijks veel water te drinken. Daarbij heeft het consumeren van gevarieerde en gezonde voeding en bewegen heeft een positief effect op je bloedsomloop.

3. Stoppen met roken

Roken is bijzonder slecht voor de gezondheid en ook voor je haar. Ben je verslaafd aan roken, maar vind je het lastig om te stoppen? Er zijn vele manieren om hulp in te schakelen. Door te stoppen met roken profiteer je van gezondheidsvoordelen en je kunt natuurlijk maandelijks flink wat geld besparen. 

Natuurlijke middelen

Door een gevarieerd dieet samen te stellen, kun jij de  vitaminen Biotine (B8) en Zink tot je nemen. Zink vind je in rundvlees, havermout, spinazie, kaas en yoghurt. Daarnaast zijn noten, eieren en zuivelproducten rijk aan Biotine (B8).  Deze vitaminen zijn goed voor sterk en glanzend haar.

Daarbij kun je kiezen om een natuurlijk supplement te gebruiken dat bijdraagt aan een gezonde haargroei. Voor mannen en vrouwen zijn dit twee verschillende formules, omdat de haargroei bij ieder geslacht apart wordt beïnvloed.

Vragen omtrent inhammen

Wat zijn inhammen?

Inhammen verwijzen naar het terugtrekken van haarlijnen aan de zijkanten van het voorhoofd. Het resulteert in V-vormige gebieden waar het haar dunner wordt of volledig verdwijnt.

Wat veroorzaakt inhammen?

Inhammen worden meestal veroorzaakt door erfelijke factoren en mannelijke hormonen. Andere mogelijke oorzaken zijn leeftijd, hormonale veranderingen, stress en bepaalde medische aandoeningen.

Kunnen vrouwen inhammen krijgen?

Hoewel inhammen vaker voorkomen bij mannen, kunnen vrouwen ook inhammen ontwikkelen als gevolg van genetische aanleg, hormonale onevenwichtigheden of andere factoren.

Wat is het verschil tussen inhammen en kaalheid?

Inhammen zijn een specifiek type haarverlies dat zich voordoet aan de zijkanten van het voorhoofd, terwijl kaalheid algemeen haarverlies op de hoofdhuid omvat.

Wat is het verschil tussen inhammen en kaalheid?

Inhammen zijn een specifiek type haarverlies dat zich voordoet aan de zijkanten van het voorhoofd, terwijl kaalheid algemeen haarverlies op de hoofdhuid omvat.

Kan het dragen van een pet inhammen veroorzaken?

Het dragen van een pet kan op zichzelf geen inhammen veroorzaken. Erfelijke factoren en hormonale veranderingen spelen een grotere rol bij het ontwikkelen van inhammen.

Zijn inhammen omkeerbaar?

Inhammen kunnen gedeeltelijk worden teruggedraaid met de juiste behandelingen, zoals haartransplantatie of medicatie. Het is echter belangrijk om vroeg in te grijpen voor de beste resultaten.

Hoe werkt een haartransplantatie bij inhammen?

Bij een haartransplantatie worden gezonde haarzakjes van een ander deel van het lichaam naar de inhammen getransplanteerd. Dit herstelt de haarlijn en vult de dunne of kale plekken op.

Is een haartransplantatie een permanente oplossing voor inhammen?

Ja, een haartransplantatie kan een blijvende oplossing bieden voor inhammen. De getransplanteerde haren behouden de genetische eigenschappen van de donorzone en groeien meestal levenslang, wat betekent dat ze niet vatbaar zijn voor het haarverlies dat de inhammen veroorzaakte

Hoe kan ik de gezondheid van mijn haar bevorderen en haarverlies in de inhammen voorkomen?

Het handhaven van een gezonde levensstijl, het verminderen van stress, het vermijden van agressieve haarbehandelingen en het gebruik van milde haarverzorgingsproducten kunnen bijdragen aan het behoud van de gezondheid van je haar.

Kan haartransplantatie littekens achterlaten op de hoofdhuid?

Moderne haartransplantatietechnieken, zoals de FUE (Follicular Unit Extraction) methode, laten meestal minimale littekens achter die moeilijk zichtbaar zijn. De donor- en ontvangstgebieden genezen meestal goed en de littekens vervagen na verloop van tijd.

Zijn er risico's verbonden aan haartransplantatie bij inhammen?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er enkele risico's verbonden aan haartransplantatie, zoals infectie, bloedingen of ongewenste resultaten. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde chirurg te raadplegen om deze risico's te minimaliseren.

Kan ik mijn inhammen bedekken met styling technieken of haarproducten?

Ja, bepaalde kapsels, zoals het stylen van het haar naar voren of het gebruik van volume producten, kunnen helpen bij het camoufleren van inhammen. Een kapper kan je adviseren over de beste technieken en producten voor jouw specifieke situatie.

Kan roken inhammen verergeren?

Roken kan de bloedcirculatie naar de haarzakjes verminderen, waardoor haarverlies kan worden versneld. Hoewel het niet direct inhammen veroorzaakt, kan het de bestaande situatie verergeren.

Kan stress inhammen veroorzaken?

Hoewel stress op zichzelf niet direct inhammen veroorzaakt, kan het haarverlies verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor inhammen. Stressmanagementtechnieken kunnen helpen om haarverlies te verminderen.

Zijn er voedingsstoffen of supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van inhammen?

Hoewel specifieke voedingsstoffen en supplementen de algehele gezondheid van het haar kunnen ondersteunen, is er geen garantie dat ze haarverlies in de inhammen kunnen verminderen. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen is echter altijd belangrijk voor de gezondheid van het haar.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van haartransplantatie bij inhammen?

Het herstel en de haargroei na een haartransplantatie variëren per persoon, maar in het algemeen begint het getransplanteerde haar na enkele maanden te groeien. Het kan echter enkele maanden tot een jaar duren voordat je de volledige resultaten kunt waarnemen.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen