Inhammen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?
07 september 2022 
in Mannen
7 min. leestijd

Inhammen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

De haardos is een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en daarom hechten veel mensen waarde aan een goede bos met haar. Veel mensen kunnen in verloop van tijd te maken krijgen van haarverlies met als gevolg inhammen. De eerste inhammen kunnen al op een relatief jonge leeftijd zichtbaar worden. 

Het ontstaan van inhammen door haartuitval komt het meest voor bij mannen, maar wat veel mensen niet weten is dat ook veel vrouwen te maken krijgen met inhammen. 

Bij de classificering van kaalheid vallen inhammen onder type twee en type drie. Bij de classificatie type twee lopen de haarlijnen maximaal twee centimeter terug. Bij classificatie type drie lopen ze meer dan drie centimeter terug en dan kun je officieel spreken van kaalheid.

1. Inhammen bij mannen

In de inleiding gaven we al aan dat vooral mannen last hebben van inhammen. Maar wat zijn dan de veelvoorkomende oorzaken? In deze paragraaf zullen wij deze oorzaken kort bespreken.

Stress

Stress is een belangrijke oorzaak van haaruitval. In stressvolle situaties maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Dit zorgt voor een overproductie van melkzuur op je hoofdhuid en dit is schadelijk voor je haargroei. Probeer stresssituaties dus te vermijden!

Gebrek aan nutriënten

Gebrek aan nutriënten heeft ook invloed op je haaruitval. Je haardos bestaat namelijk uit verschillende haarfollikels. Je haarfollikels hebben voldoende vitamines, eiwitten en mineralen nodig om sterk en gezond te blijven. Selenium, Zink en Biotine zijn voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een sterke haargroei.. Zorg er dus voor dat je deze voldoende binnenkrijgt!

Anabole steroïden

We leven in een tijdperk waarin het uiterlijk een belangrijke rol speelt. Veel mensen gaan dan ook naar de sportschool en sommige sporters nemen dan ook anabole steroïden voor een snelle spieropbouw. 

Anabolen bootsen de werking van testosteron na en dat zorgt onder andere voor een versnelde spieropbouw. Het heeft echter ook verschillende negatieve bijeffecten en één daarvan is een grotere kans op haaruitval.

Genetisch bepaald

Ken je veel mensen in je familie die vroegtijdig kaal zijn geworden? In dat geval is de kans groot dat het genetisch is bepaald. Je kunt hier helaas niet zo veel aan doen! 


2. Inhammen bij vrouwen

Dat mannen vroegtijdig kaal kunnen worden is algemeen bekend. Veel mensen weten niet dat vrouwen ook te maken kunnen krijgen met inhammen. Vaak heeft dit wel een andere oorzaak.

Na de zwangerschap

De zwangerschap is een intense periode voor bijna elke vrouw. Ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling kunnen vrouwen haaruitval verwachten.  

De oorzaak hiervan is de grote verandering die plaatsvindt de hormoonspiegel van een vrouw na de bevalling. De hormoonspiegel komt vanzelf weer in balans waarna ook de haargroei zich weer zal herstellen.

Overgang

Vrouwen in de menopauze hebben ook regelmatig last van haaruitval. Dit is het gevolg van hormoonschommelingen en het dalen van het oestrogeengehalte. Deze kunnen van negatieve invloed zijn op de haarzakjes in je hoofd, waardoor het je haar dunner wordt of uit kan vallen. Het kan zo zijn dat hierdoor inhammen ontstaan.

Stress

Vrouwen zijn doorgaans gevoeliger voor stress dan mannen. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken waardoor er haaruitval bij vrouwen plaatsvindt . Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te vermijden in je normale leven. 


De pil slikken

Veel vrouwen slikken de pil. In deze anticonceptie zitten synthetische vrouwelijke hormonen en die zorgen ervoor dat de ovulatie wordt overgeslagen. Het nadeel van de pil is dat het ook negatieve bijwerkingen kan hebben. Haaruitval is één van deze negatieve bijwerkingen.

3. Inhammen door stress

We leven in een jachtige samenleving en dit zorgt voor veel stress. Stress zorgt ervoor dat er cortisol, adrenaline en melkzuur aan worden gemaakt. Dit zijn 3 factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de haargroei. Het is dus wel degelijk zo dat door o.a. stress inhammen kunnen ontstaan. 

Cortisol

In stressvolle situaties maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt onder andere voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de bloedvaten in de hoofdhuid. Chronische stress kan op de lange termijn ook zorgen voor beschadigde bloedvaten.

Adrenaline

Mensen met chronische stress maken tevens veel adrenaline aan. Adrenaline zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en een hogere hartslag. Je lichaam maak dan minder glucose aan en daardoor komt er meer melkzuur vrij. 

Melkzuur

Melkzuur kan zich inde hoofdhuid ophopen door chronische stress. Dit heeft vervolgens een negatieve impact op je haarzakjes, waardoor je haar uit kan vallen en inhammen ontstaan. 

4. Inhammen tegengaan

Kijk je regelmatig in de spiegel en merk je dat je inhammen krijgt? Of ken je mensen in je omgeving die op vroege leeftijd al inhammen hebben? Dan begrijpen we goed dat je actie wilt ondernemen. In deze tekst geven we enkele tips om inhammen tegen te gaan.

Stress vermijden

In de eerste plaats is het van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress is namelijk zeer slecht voor je lichaam en ook voor je haar. Je kunt je stresslevel op verschillende manieren naar beneden brengen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan meditatie of sporten. 

Doorbloeding stimuleren

Ook een goede bloedsomloop is van belang voor de kwaliteit van je haar. Je kunt doorbloeding stimuleren door dagelijks veel water te drinken. Daarbij heeft het consumeren van gevarieerde en gezonde voeding en bewegen heeft een positief effect op je bloedsomloop.

Stoppen met roken

Roken is bijzonder slecht voor de gezondheid en ook voor je haar. Ben je verslaafd aan roken, maar vind je het lastig om te stoppen? Er zijn vele manieren om hulp in te schakelen. Door te stoppen met roken profiteer je van gezondheidsvoordelen en je kunt natuurlijk maandelijks flink wat geld besparen. 

5. Natuurlijke middelen

Door een gevarieerd dieet samen te stellen, kun jij de  vitaminen Biotine (B8) en Zink tot je nemen. Zink vind je in rundvlees, havermout, spinazie, kaas en yoghurt. Daarnaast zijn noten, eieren en zuivelproducten rijk aan Biotine (B8).  Deze vitaminen zijn goed voor sterk en glanzend haar.

Daarbij kun je kiezen om een natuurlijk supplement te gebruiken dat bijdraagt aan een gezonde haargroei. Voor mannen en vrouwen zijn dit twee verschillende formules, omdat de haargroei bij ieder geslacht apart wordt beïnvloed.


Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen