Inhammen bij vrouwen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er aan doen?
09 september 2022 
3 min. leestijd

Inhammen bij vrouwen: Wat zijn de oorzaken en wat kun je er aan doen?

Inhammen bij vrouwen is een lichamelijk verschijnsel waar veel vrouwen niet blij mee zijn. De oorzaken zijn vaak te vinden in het ervaren van stress, een veranderende hormoonhuishouding of door het in stand houden van een ongezond leefpatroon. 

Hoewel inhammen bij vrouwen niet volledig te voorkomen zijn, zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om inhammen tegen te gaan of te verminderen. En wist je dat inhammen bij vrouwen soms slechts tijdelijk van aard zijn? 

Wat zijn de (mogelijke) oorzaken van inhammen bij vrouwen

Diepe inhammen ontstaan geleidelijk en zijn de schrik van iedere vrouw. Het is namelijk een eerste teken dat de haargrens zich gaat terugtrekken. Gelukkig zijn beginnende inhammen goed tegen te gaan. Maar wat zijn nu de oorzaken van vrouwelijke inhammen?. 

Fysieke en mentale stress 

Dat stress ongezond is wist je waarschijnlijk al. Toch zijn er een aantal factoren die fysieke en mentale stress veroorzaken. Stress zorgt er namelijk voor dat er melkzuren vrijkomen en deze melkzuren hebben een slechte invloed op de haarwortels. 

De haarwortel valt op den duur uit wanneer de stress aan blijft houden. Inhammen door stress is dan ook de meest voorkomende oorzaak. Factoren die stress veroorzaken zijn onder andere: 

  • Een hoge werkdruk
  • Een slechte balans tussen werk en privé
  • Zorgen voor een groot gezin
  • Een ongezonde levensstijl
  • Weinig tijd voor jezelf hebben

 Erfelijk bepaald 

Helaas speelt een erfelijke factor ook een rol bij de verschijning van inhammen. Het verschijnen van inhammen ten gevolge van erfelijke factoren is vaak een onomkeerbaar proces. Maar wist je dat deze vorm van haaruitval bij vrouwen relatief zeldzaam is? Bij mannen speelt erfelijkheid een veel grotere rol dan bij vrouwen. 

Een tekort aan vitaminen 

Een gezond voedingspatroon is belangrijk. Zeker wanneer je inhammen wilt tegengaan. Belangrijke vitaminen zijn bijvoorbeeld Biotine (B8), Zink en Selenium. Deze voeden het haar van binnenuit en zijn belangrijk voor sterk en gezond haar. Zorg daarom dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt middels de juiste voeding.

De vitaminen B8 en Zink kun je binnenkrijgen door een natuurlijk dieet te volgen. Zink vind je in rundvlees, havermout, spinazie, kaas en yoghurt. Noten, eieren en zuivelproducten zijn rijk aan Biotine (B8). 

Na zwangerschap

Veel moeders herkennen dit fenomeen; een aantal weken na de bevalling heb je last van haaruitval en zie je je inhammen groeien. Gelukkig zijn deze inhammen tijdelijk van aard en zie je de donshaartjes inhammen snel weer ontstaan. 

De inhammen na de zwangerschap ontstaan door het dalen van je oestrogeenlevel. Je haar gaat dan direct in de ruststand waarna het na ongeveer 4 maanden uitvalt. Heb je te maken met inhammen na je zwangerschap? Niet getreurd! Dit haar zal snel weer terug groeien. 

De overgang

 Heb je last van inhammen tijdens de overgang? Ook dit is een heel normaal verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een wisselende hormoonhuishouding. 

Ook tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau waardoor je haar zal uitvallen. Heb je hier last van? Dan kan het slikken van vrouwelijke hormonen bijdragen aan het herstel van de haargrens. 

Inhammen bij vrouwen tegengaan

Inhammen tegengaan is lastig wanneer het erfelijk is. Maar er zijn natuurlijk een aantal factoren die je zelf kan beïnvloeden. 

Vermijd fysieke en mentale stress 

Helaas is stress een van de oorzaken die inhammen kan veroorzaken. Stress vermijden is dan ook erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld wat leuks doen met vriendinnen, ga heerlijk shoppen en zorg voor voldoende beweging.

Zeker dit laatste is belangrijk om stress te verminderen omdat beweging zorgt voor een afname van cortisol; het stresshormoon. Volg bijvoorbeeld een lesje yoga, zumba of ga heerlijk wandelen in de natuur. 

Stimuleer de doorbloeding van de hoofdhuid 

Een goede doorbloeding van de hoofdhuid zorgt voor de aanmaak van nieuwe haarzakjes. Laat daarom je hoofdhuid masseren of doe dit zelf. 

Wanneer je bij elke douchebeurt met je vingertoppen je hoofdhuid masseert zal je zien dat dit een positieve bijdrage levert aan sterke haarwortels en dat de haargroei wordt gestimuleerd. Bijkomend effect; een hoofdhuidmassage zorgt voor ontspanning en voor de vermindering van stress.

Natuurlijk middel voor de haargroei

Goede voeding is erg belangrijk. Zorg dat je de juiste vitaminen binnenkrijgt, zoals Biotine en Zink. Deze natuurlijke middelen zullen een gezonde haargroei ondersteunen en een bijdrage leveren aan sterk en gezond haar. 

De vitaminen Biotine (B8) en Zink kun jij binnenkrijgen door een natuurlijk dieet te volgen. Heb jij nu geen tijd om een gevarieerd dieet samen te stellen en wil jij zeker weten dat jij deze voedingstoffen binnenkrijgt? Dan kun je voor een natuurlijk middel kiezen waarin deze voedingsstoffen in verwerkt zijn.

Het natuurlijke supplement Haarbooster Vrouw is speciaal ontwikkeld om de haargroei op natuurlijke wijze te ondersteunen met topkwaliteit ingrediënten als:

  • Heermoes- is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid wat van belang is voor de haargroei.
  • Zink, B3 en Biotine (B8) en Selenium - zijn goed voor de haargroei en sterkte.
  • Koper- is van belang voor de haarpigmentatie (kleur).

Vragen omtrent inhammen bij vrouwen

Wat zijn inhammen?

Inhammen verwijzen naar het terugwijken van de haarlijn aan beide zijden van het voorhoofd.

Kunnen vrouwen inhammen krijgen?

Ja, hoewel inhammen vaker voorkomen bij mannen, kunnen ook vrouwen inhammen krijgen.

Wat veroorzaakt inhammen bij vrouwen?

Inhammen bij vrouwen kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals genetica, hormonale veranderingen, veroudering, overmatige haarstyling of een aandoening die bekend staat als frontale fibroserende alopecia.

Is het normaal om inhammen te hebben als vrouw?

Hoewel het niet zo gebruikelijk is als bij mannen, kunnen sommige vrouwen inhammen ontwikkelen, vooral na de menopauze.

Wat kan ik doen om inhammen te voorkomen?

Het vermijden van strakke haarstijlen, het verzorgen van je haar met zachte producten, een gezond dieet volgen en stress beheersen, kan helpen om inhammen te voorkomen.

Kunnen inhammen een teken zijn van een gezondheidsprobleem bij vrouwen?

In sommige gevallen kunnen inhammen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals hormonale onbalans of een auto-immuunziekte.

Zijn er behandelingen voor inhammen bij vrouwen?

Ja, behandelingen kunnen het gebruik van medicatie om de haargroei te stimuleren, haartransplantatie, of het dragen van een haarstukje omvatten

Is het mogelijk om inhammen te verbergen?

Ja, bepaalde haarstijlen en producten kunnen helpen om inhammen te verbergen.

Kunnen zwangerschap of de menopauze inhammen veroorzaken?

Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen haaruitval veroorzaken, wat kan leiden tot inhammen.

Wat is frontale fibroserende alopecia?

Frontale fibroserende alopecia is een aandoening die leidt tot het terugwijken van de haarlijn aan de voorkant en zijkanten van het hoofd.

Kunnen haarproducten inhammen veroorzaken?

Overmatig gebruik van bepaalde haarproducten of stijlen die druk uitoefenen op de haarlijn, kunnen bijdragen aan inhammen.

Kan stress inhammen veroorzaken?

Ja, langdurige stress kan haaruitval veroorzaken en kan bijdragen aan het ontwikkelen van inhammen.

Groeit haar terug op de plekken van de inhammen?

Dit hangt af van de oorzaak van de inhammen. Bij sommige vrouwen kan het haar terug groeien als de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Wat is het verschil tussen inhammen en algemene haaruitval bij vrouwen?

Inhammen verwijst specifiek naar haaruitval rond de haarlijn, terwijl algemene haaruitval kan optreden over het gehele hoofd.

Is er een verband tussen inhammen en kaalheid bij vrouwen?

Ja, inhammen kunnen een vorm van kaalheid zijn, bekend als androgenetische alopecia, dat zowel mannen als vrouwen treft.

Zijn er specifieke vitaminen of supplementen die inhammen kunnen voorkomen of verminderen?

Hoewel geen enkel supplement inhammen direct kan voorkomen of verminderen, kunnen bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, biotine en ijzer, de algehele gezondheid van het haar ondersteunen.

Kunnen inhammen bij vrouwen genetisch zijn?

Ja, genetische factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van inhammen bij zowel mannen als vrouwen.

Kunnen hormonale veranderingen inhammen veroorzaken?

Ja, veranderingen in hormonen, zoals tijdens de menopauze, kunnen haaruitval veroorzaken en bijdragen aan de ontwikkeling van inhammen.

Zijn er specifieke haarverzorging routines die inhammen kunnen helpen voorkomen?

Het vermijden van strakke kapsels, overmatig borstelen of kammen, en het gebruik van agressieve chemicaliën kan helpen inhammen te voorkomen. Het is ook nuttig om je haar en hoofdhuid gezond te houden door een voedzaam dieet te volgen en voldoende water te drinken.

Kan ik een normaal leven leiden met inhammen?

Ja, inhammen zijn meestal meer een cosmetisch probleem dan een gezondheidsprobleem. Vrouwen met inhammen kunnen een normaal, gezond leven leiden. Als inhammen echter emotionele stress veroorzaken, is het raadzaam om hulp te zoeken bij een zorgverlener.


Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen