Inhammen bij Mannen: Dit is de oorzaak en zo ga je het tegen
10 september 2022 
in Mannen
5 min. leestijd

Inhammen bij Mannen: Dit is de oorzaak en zo ga je het tegen

Als je als man inhammen hebt of begint te krijgen, kan dit zorgen voor onzekerheid. Helaas behoort niet iedereen tot de geluksvogels die pas laat (of helemaal geen) inhammen ontwikkelen.

Heel wat mannen krijgen al vanaf 25 - 30 jaar te maken met beginnende inhammen. Als je dit de eerste keer opmerkt, is dat even schrikken.

In dit artikel willen we je uitleggen wat de oorzaken zijn van inhammen bij mannen, wat mannen kunnen doen om het ontstaan van diepere inhammen te beperken en welke voeding belangrijk is voor een gezonde haargroei bij mannen.

Oorzaken van inhammen bij mannen

Stress is absoluut een boosdoener als het gaat om haaruitval en inhammen bij mannen. Bekijk hieronder wat de meest voorkomende oorzaken zijn van inhammen bij een man.

1. Fysieke en mentale stress 

Stress leidt tot een verhoogde productie van het hormoon cortisol in de bijnieren. Deze toename kan ontstekingsreacties in het lichaam stimuleren en de normale haarcyclus verstoren.

 • Vroegtijdige “rustfase” haarfollikels - Bij acute of chronische stress schieten haarfollikels vroegtijdig in de rustfase, ook wel de telogene fase genoemd. Dit resulteert in verhoogd haarverlies.
 • Genetische aanleg en stress - Hoewel genetica een dominante rol speelt in mannelijke kaalheid, kan stress het proces van haaruitval versterken of versnellen. Mannen met een genetische aanleg voor haarverlies kunnen dus eerder inhammen ontwikkelen bij aanhoudende stress.
 • Auto-immuunreacties - Stress kan soms leiden tot auto-immuunreacties. Hierbij opent het lichaam de aanval op lichaamseigen cellen, waaronder haarfollikels. Dit kan zorgen voor een toename in haarverlies.

2. Ongezonde levensstijl 

Je leefstijl heeft grote invloed op de snelheid waarmee je inhammen ontwikkeld als man. Onder een ongezonde leefstijl verstaan we: roken, alcohol, te weinig slapen en een gebrek aan lichaamsbeweging.

 • Roken - Dit vernauwt de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar de haarfollikels beperkt. Een verminderde bloedtoevoer zorgt ervoor dat haarfollikels minder essentiële voedingsstoffen ontvangen, waardoor haaruitval kan optreden.
 • Alcohol drinken - Alcohol kan de balans van hormonen in het lichaam verstoren en de absorptie van cruciale vitamines en mineralen verminderen. Beiden kunnen bijdragen aan haaruitval. Ook verhoogt alcohol cortisol voor enkele dagen na alcoholgebruik.
 • Slaaptekort - Consistent gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoging van stresshormonen zoals cortisol. Een overmaat aan cortisol kan de haarcyclus verstoren, wat resulteert in versnelde haaruitval.
 • Gebrek aan beweging - Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie, waaronder naar de hoofdhuid. Een sedentaire levensstijl kan de bloedtoevoer naar de haarfollikels beperken, waardoor ze minder voedingsstoffen krijgen en haaruitval kan optreden.


3. Erfelijk bepaald

Erfelijkheid speelt een heel grote rol bij het ontstaan van inhammen bij mannen. De genen kunnen op meerdere vlakken invloed uitoefenen op de mate en snelheid waarmee je kaal wordt.

 • DHT Gevoeligheid - De belangrijkste erfelijke factor bij mannen. Dihydrotestosteron (DHT) zorgt voor het krimpen van haarfollikels en uiteindelijke haaruitval. Hoe gevoeliger je follikels voor DHT zijn, hoe sneller je kaal wordt.
 • Genetische patronen - Kaalheid kan worden geërfd van beide ouders. Als mannelijke familieleden vroeg kaal worden, stijgt het risico om ook vroegtijdig kaal te worden.
 • Veranderingen in de haarcyclus - Erfelijkheid kan de duur van de haargroeifase beïnvloeden. Dit resulteert in sneller uitvallend haar bij genetische aanleg voor androgene alopecia.
 • Hormonale veranderingen - Genetische factoren kunnen hormonale schommelingen veroorzaken die indirect haaruitval bevorderen.
 • Groei van de Schedel - Een veranderende schedelvorm kan druk op haarfollikels veroorzaken en zo haaruitval stimuleren.

4. Gebrek aan nutriënten

Het behouden van een gebalanceerde inname van essentiële nutriënten is van belang voor de gezondheid van de haargroei bij mannen.

De haarfollikels hebben voedingstoffen nodig om gezond te blijven. Hoe langer je haarfollikels gezond blijven, hoe minder snel ze zullen uitvallen of afsterven.

 • Zink - Een essentieel mineraal dat helpt bij celgroei en -herstel, wat van invloed is op gezonde haarfollikels. Om deze reden is zink belangrijk voor een gezonde haargroei.
 • Biotine - Dit is betrokken bij de productie van keratine, het eiwit dat haar zijn structuur geeft. Om deze reden is biotine belangrijk voor de haardikte en -sterkte.
 • Selenium - Een mineraal dat de algehele gezondheid van de haarfollikels ondersteunt. Als je te weinig selenium binnenkrijgt, is dit niet goed voor je haargroei.
 • Antioxidanten - Deze beschermen de haarfollikels tegen externe factoren en schade. Zonder voldoende antioxidanten kan het haar vatbaarder worden voor beschadiging. Ook zijn antioxidanten goed voor de doorbloeding in je hoofdhuid.

5. Anabole steroïden

Anabole steroïden zijn synthetische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Hoewel ze vaak worden gebruikt om spiergroei te bevorderen, kunnen ze ook ongewenste bijwerkingen hebben op het haar van mannen.

Hier zijn enkele redenen waarom anabole steroïden kunnen bijdragen aan het ontstaan van inhammen bij een man:

 • Verhoogde DHT-productie - Anabole steroïden kunnen leiden tot een verhoogde productie van dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van testosteron. DHT staat bekend om zijn invloed op de haarfollikels, waardoor ze kunnen krimpen en uiteindelijk haar kunnen verliezen.
 • Hormonale schommelingen - Het gebruik van steroïden kan leiden tot schommelingen in de hormoonspiegels, die de haargroeicyclus kunnen verstoren en haaruitval kunnen versnellen.
 • Verandering in haarstructuur - Door het gebruik van steroïden kan de structuur en kwaliteit van het haar worden beïnvloed, wat het brozer en vatbaarder voor uitval kan maken.

Tips tegen inhammen bij mannen

Je weet nu het een en ander over het ontstaan van inhammen. Wat kun je vervolgens doen om diepere inhammen te voorkomen en je haargroei te stimuleren?

1. Stress vermijden

Stress is een grote boosdoener. Wellicht weet jij zelf ook wel hoe je stress kunt vermijden, maar voor de zekerheid een paar tips:

 • Vermijd drugsgebruik
 • Beperk alcohol
 • Zorg voor een goede nachtrust
 • Doe aan yoga of mediatie
 • Spreek af met vrienden en maak plezier
 • Beweeg meer

2. Doorbloeding stimuleren

Een goede doorbloeding bevordert gezonde haargroei. Haarfollikels hebben zuurstof en voedingsstoffen nodig, aangevoerd via het bloed.

Verbeterde bloedcirculatie naar de hoofdhuid kan haargroei stimuleren en haaruitval verminderen door de follikels van essentiële voedingsstoffen te voorzien.

 • Hoofdmassage
 • Lichaamsbeweging
 • Warmte (sauna, warm bad)
 • Drink voldoende water

3. Vaker bewegen

Bewegen is goed voor ongeveer alle processen in je lichaam. Daarbij kan bewegen ervoor zorgen dat jij stoom weet af te blazen en kan het zorgen dat je de stress die je hebt afneemt.

 • Zoek wat je leuk vind
 • Beweeg samen met een vriend
 • Beloon je zelf voor beweging

4. Stoppen met roken

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar stop met roken! Je doorbloeding zal verbeteren en daarbij zal de hormoonhuishouding in je lichaam herstellen.

 • Zoek professionele hulp
 • Bouw het langzaam af
 • Zoek de risico's op van blijven roken

Natuurlijke middelen voor de haargroei

Zink, Biotine en selenium zijn super-belangrijk voor de haargroei van mannen.  Je vindt Biotine in natuurlijke middelen als eieren, melk en noten. Zink zit in voedingsmiddelen als rundvlees, havermout, spinazie, kaas en yoghurt.

Je kunt er ook voor kiezen om een natuurlijk haargroei supplement voor mannen te gebruiken, waar o.a. Biotine, Zink, Selenium B12 en Saw Palmetto in verwerkt zijn. Met slechts één capsule per dag, ondersteun jij de haargroei van binnenuit.

Vragen omtrent inhammen

Wat zijn inhammen?

Inhammen verwijzen naar het terugtrekken van haarlijnen aan de zijkanten van het voorhoofd. Het resulteert in V-vormige gebieden waar het haar dunner wordt of volledig verdwijnt.

Wat veroorzaakt inhammen?

Inhammen worden meestal veroorzaakt door erfelijke factoren en mannelijke hormonen. Andere mogelijke oorzaken zijn leeftijd, hormonale veranderingen, stress en bepaalde medische aandoeningen.

Kunnen vrouwen inhammen krijgen?

Hoewel inhammen vaker voorkomen bij mannen, kunnen vrouwen ook inhammen ontwikkelen als gevolg van genetische aanleg, hormonale onevenwichtigheden of andere factoren.

Wat is het verschil tussen inhammen en kaalheid?

Inhammen zijn een specifiek type haarverlies dat zich voordoet aan de zijkanten van het voorhoofd, terwijl kaalheid algemeen haarverlies op de hoofdhuid omvat.

Wat is het verschil tussen inhammen en kaalheid?

Inhammen zijn een specifiek type haarverlies dat zich voordoet aan de zijkanten van het voorhoofd, terwijl kaalheid algemeen haarverlies op de hoofdhuid omvat.

Kan het dragen van een pet inhammen veroorzaken?

Het dragen van een pet kan op zichzelf geen inhammen veroorzaken. Erfelijke factoren en hormonale veranderingen spelen een grotere rol bij het ontwikkelen van inhammen.

Zijn inhammen omkeerbaar?

Inhammen kunnen gedeeltelijk worden teruggedraaid met de juiste behandelingen, zoals haartransplantatie of medicatie. Het is echter belangrijk om vroeg in te grijpen voor de beste resultaten.

Hoe werkt een haartransplantatie bij inhammen?

Bij een haartransplantatie worden gezonde haarzakjes van een ander deel van het lichaam naar de inhammen getransplanteerd. Dit herstelt de haarlijn en vult de dunne of kale plekken op.

Is een haartransplantatie een permanente oplossing voor inhammen?

Ja, een haartransplantatie kan een blijvende oplossing bieden voor inhammen. De getransplanteerde haren behouden de genetische eigenschappen van de donorzone en groeien meestal levenslang, wat betekent dat ze niet vatbaar zijn voor het haarverlies dat de inhammen veroorzaakte

Hoe kan ik de gezondheid van mijn haar bevorderen en haarverlies in de inhammen voorkomen?

Het handhaven van een gezonde levensstijl, het verminderen van stress, het vermijden van agressieve haarbehandelingen en het gebruik van milde haarverzorgingsproducten kunnen bijdragen aan het behoud van de gezondheid van je haar.

Kan haartransplantatie littekens achterlaten op de hoofdhuid?

Moderne haartransplantatietechnieken, zoals de FUE (Follicular Unit Extraction) methode, laten meestal minimale littekens achter die moeilijk zichtbaar zijn. De donor- en ontvangstgebieden genezen meestal goed en de littekens vervagen na verloop van tijd.

Zijn er risico's verbonden aan haartransplantatie bij inhammen?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er enkele risico's verbonden aan haartransplantatie, zoals infectie, bloedingen of ongewenste resultaten. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde chirurg te raadplegen om deze risico's te minimaliseren.

Kan ik mijn inhammen bedekken met styling technieken of haarproducten?

Ja, bepaalde kapsels, zoals het stylen van het haar naar voren of het gebruik van volume producten, kunnen helpen bij het camoufleren van inhammen. Een kapper kan je adviseren over de beste technieken en producten voor jouw specifieke situatie.

Kan roken inhammen verergeren?

Roken kan de bloedcirculatie naar de haarzakjes verminderen, waardoor haarverlies kan worden versneld. Hoewel het niet direct inhammen veroorzaakt, kan het de bestaande situatie verergeren.

Kan stress inhammen veroorzaken?

Hoewel stress op zichzelf niet direct inhammen veroorzaakt, kan het haarverlies verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor inhammen. Stressmanagementtechnieken kunnen helpen om haarverlies te verminderen.

Zijn er voedingsstoffen of supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van inhammen?

Hoewel specifieke voedingsstoffen en supplementen de algehele gezondheid van het haar kunnen ondersteunen, is er geen garantie dat ze haarverlies in de inhammen kunnen verminderen. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen is echter altijd belangrijk voor de gezondheid van het haar.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van haartransplantatie bij inhammen?

Het herstel en de haargroei na een haartransplantatie variëren per persoon, maar in het algemeen begint het getransplanteerde haar na enkele maanden te groeien. Het kan echter enkele maanden tot een jaar duren voordat je de volledige resultaten kunt waarnemen.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen