Hoe ontstaan inhammen bij mannen en wat kun je doen?
10 september 2022 
in Mannen
4 min. leestijd

Hoe ontstaan inhammen bij mannen en wat kun je doen?

Mannen die beginnende inhammen krijgen, voelen zich hier vaak onzeker over. Maar ja, niet iedereen behoort tot deze geluksvogels die pas laat (of helemaal geen) inhammen ontwikkelen. Heel wat mannen krijgen al vanaf hun 30e levensjaar te maken met beginnende inhammen. Als je dit de eerste keer opmerkt, is dat echt even schrikken

Lees hier hoe inhammen gewoonlijk ontstaan en ontdek de verscheidene oorzaken van inhammen. Daarbij geven we tips over hoe je inhammen kunt proberen te voorkomen en tegen kunt gaan! 

De oorzaken

Stress is absoluut een boosdoener als het gaat om haaruitval en inhammen bij mannen. Bekijk hieronder wat de meest voorkomende oorzaken zijn van inhammen bij mannen.

Fysieke en mentale stress 

Door stress wordt o.a. het stresshormoon cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat adrenaline, testosteron en dihydrostestoteron (DHT) in je lichaam wordt verhoogd. Teveel DHT kan voornamelijk bij mannen van grote invloed zijn op de haargroei. Het zorgt er namelijk voor de haargroei vertraagd wordt of zelfs stopt. Dit kan zorgen voor haaruitval met als gevolg kaalheid. 

Daarbij zorgt cortisol ervoor dat er adrenaline aangemaakt wordt. Hierdoor kunnen er melkzuren vrijkomen op je hoofdhuid. Dit kan tot gevolg hebben dat de haarwortel wordt aangetast, waarna vervolgens de haren kunnen uitvallen en inhammen kunnen ontstraan. Hoe meer stress je hebt, hoe groter de kans dus is op inhammen en kaalheid. 

Ongezonde levensstijl 

Hier verstaan we stress, roken, overmatig alcohol drinken en te weinig bewegen onder. 

Roken verstoort het endocriene systeem van je lichaam. Door deze verstoring verhoogt het niveau van DHT in je lijf. Dit hormoon is verantwoordelijk voor inhammen en haaruitval. 

De haarzakjes krimpen namelijk zodanig dat ze geen haar meer kunnen produceren. Verder slibben je aderen dicht als je rookt, ongezond eet en stress ervaart door een te hoge werkdruk. Er is dan een minder goede doorbloeding aanwezig, ook op je hoofdhuid.


Erfelijk bepaald

In veel gevallen zijn de inhammen ook erfelijk bepaald. Bekijk je eigen familie maar eens of kijk maar eens om om je heen. In bepaalde gezinnen en families zie je dat veel mannen of vrouwen al vrij jong inhammen krijgen, terwijl dat bij andere families helemaal niet het geval is. De erfelijke component is een lastige, want daar valt weinig aan te veranderen.

Gebrek aan nutriënten

Nutriënten is eigenlijk een ander woord voor voedingsstoffen. Je moet hierbij vooral denken aan onmisbare voedingsstoffen uit voeding zoals Selenium, Zink en biotine. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de haargroei. Zorg er dus voor dat je deze voldoende binnenkrijgt via je voedingspatroon.

Anabole steroïden

Het kan zo mooi lijken, wat meer testosteron in je lijf. Prachtig toch als je kunt genieten van een fantastische spieropbouw? Het is echter niet voor niets dat anabole steroïden op de dopinglijst met verboden stoffen staan. Je spiermassa neemt zeker toe door de anabolen, maar de kans op haaruitval wordt ook vele malen groter. 

De onnatuurlijke hoeveelheden testosteron worden namelijk omgezet naar DHT, dit stofje dat kan zorgen voor haaruitval bij mannen. Dit is dan ook de reden dat veel bodybuilders kaal zijn, of snel kaal worden. 

Tips om Inhammen tegen te gaan

Je weet nu het een en ander over het ontstaan van inhammen. Wat kun je vervolgens doen om diepere inhammen te voorkomen en je haargroei te stimuleren? 

Stress vermijden

Stress is een grote boosdoener. Wellicht weet jij zelf ook wel hoe je stress kunt vermijden, maar voor de zekerheid een paar tips:

  • Vermijd drugsgebruik
  • Beperk alcohol 
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Doe aan yoga of mediatie
  • Spreek af met vrienden en maak plezier
  • Beweeg meer

Doorbloeding stimuleren

Al begin je maar met 5 minuten per dag je hoofdhuid te masseren, dan kan dat al een heel stuk van de problemen voorkomen. Maak er anders meteen even een ontspanningsmomentje van.

Vaker bewegen

Bewegen is goed voor ongeveer alle processen in je lichaam. Daarbij kan bewegen ervoor zorgen dat jij stoom weet af te blazen, en kan het zorgen dat je de stress die je hebt afneemt. Zorg ervoor dat je goed beweegt!

Stoppen met roken

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar stop met roken! Je doorbloeding zal verbeteren en daarbij zal de hormoonhuishouding in je lichaam herstellen.

Natuurlijke middelen voor de haargroei

Zink, Biotine en selenium zijn super-belangrijk voor de haargroei van mannen.  Je vindt Biotine in natuurlijke middelen als eieren, melk en noten. Zink zit in voedingsmiddelen als rundvlees, havermout, spinazie, kaas en yoghurt. 

Je kunt er ook voor kiezen om een natuurlijk haargroei supplement voor mannen te gebruiken, waar o.a. Biotine, Zink, Selenium B12 en Saw Palmetto in verwerkt zijn. Met slechts één capsule per dag, ondersteun jij de haargroei van binnenuit. 

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen