Haaruitval vitamines: Welke zijn er en hoe krijg je ze binnen?
10 augustus 2022 
in Voeding
3 min. leestijd

Haaruitval vitamines: Welke zijn er en hoe krijg je ze binnen?

Ik begrijp dat je eerste reactie is: “Is er een vitamine tegen haaruitval?!”. Nou… Ik kan je alvast verklappen dat je er helaas niet zo gemakkelijk vanaf komt. Haaruitval kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan je last hebben van erfelijke kaalheid of kan stress de oorzaak zijn van haaruitval.

Nu kan het ook zo zijn dat je haren uitvallen, omdat zij niet voorzien worden met de juiste voedingsstoffen. Het is dus erg belangrijk om te weten welke vitamines bij haaruitval van essentieel belang zijn. 

Wil jij nou weten welke vitamines er bijdragen aan een sterkere haargroei? Je bent hier op het juiste adres. In dit artikel vertel ik je precies welke vitamines er van belang zijn om je haar zolang mogelijk gezond te houden!

Haaruitval vitamines en mineralen

Voordat ik wat meer uitleg, is het belangrijk om te weten dat er geen vitamine bestaat die haaruitval écht kan tegengaan. Er is geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je nooit kaal zult worden. 

Wel kan je ervoor zorgen dat je haar zo gezond mogelijk blijft, dit door je haren te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Net als de rest van je lichaam, heeft je haar namelijk ook bepaalde vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven.

Vitamine B8 

Vitamine B8 (Biotine) is een van de meest belangrijke vitamines uit het vitamine B-complex. En zeker wanneer het gaat om je haar… Het is een in water oplosbare vitamine die voorkomt is een aantal verschillende gezonde voedingsmiddelen.  

Goede bronnen van biotine zijn bijvoorbeeld melk, noten en eieren.

Waarom is vitamine B8 nou zo goed voor je haar? Nou… Simpel gezegd draagt het bij aan een normale haargroei omdat het je haren sterk houdt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je haar ook mooi glanzend blijft.

Maar… Naast biotine is er ook nog een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan het behoud van normaal haar. Namelijk: Zink!

Zink

Net als biotine, draagt ook zink bij aan een normale haargroei. Het is een essentieel mineraal dat op verschillende gebieden belangrijk is voor je lichaam. Ook zink is uit een aantal verschillende gezonde voedingsmiddelen te halen.

Goede bronnen van zink zijn dierlijke producten als vlees, zuivel en vis.

Zink is zo belangrijk voor je haar omdat het ervoor zorgt dat je haren sterk blijven, de conditie van je haar goed blijft en daarnaast ook zorgt voor het behoud van glanzend haar. 

Selenium

Selenium ondersteunt de haargroei en is goed voor de haarsterkte. Bij mannen is het ook nog eens goed voor een gezonde testosteronspiegel. Het mineraal Selenium speelt een rol bij het activeren van een enzym dat de haargroei reguleert.

Goede bronnen van selenium zijn paranoten, eieren, rood vlees en graan. 

Daarnaast speelt selenium een rol bij de regeneratie van antioxidanten en is daarom goed voor het beschermen van de haarwortels tegen oxidatieve schade. 

Koper

Koper is goed voor de haargroei en dan met name voor de haarpigmentatie. Dit is een wetenschappelijke term voor de haarkleur en het behoud van je haarkleur. 

Goede bronnen van Koper zijn orgaanvlees, zeevruchten en bonen

Daarnaast is goed voor de haarfollikels en ondersteunt het de haargroei van binnenuit. Voor een gezonde haargroei mag Koper dus zeker niet ontbreken in je voedingspatroon.

Vitamine B12

Vitamine B12 speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, die essentieel zijn voor een goede zuurstofvoorziening in je lichaam. Officieel is vitamine B12 niet per se een haarvitamine, maar deze willen we toch benoemen. Voldoende zuurstof in je bloed is namelijk erg belangrijk voor de haargroei.

Goede bronnen van B12 zijn vis, eieren, rood vlees, kip, tempeh en chlorella.

Veel mensen hebben een blijvend tekort aan B12. Enerzijds omdat we steeds minder binnenkrijgen via onze voeding en anderzijds omdat we het steeds minder goed kunnen opnemen uit voeding, dit door verminderde biodiversiteit in de darmflora.

Vitamine B3

Ook vitamine B3 is niet per se een haarvitamine, maar kan wel goed zijn voor de doorbloeding in de hoofdhuid. Om deze reden vinden we het toch belangrijk om deze vitamine te benoemen in dit rijtje haarvitamines. 

Goede bronnen van B3 zijn vis, rood vlees, kip, noten en zaden.

Als je vitamine B3 extra wilt innemen via een supplement, zorg er dan voor dat je de vorm nicotinamide (of niacinamide) gebruikt. Deze vormen kunnen geen niacine-flush veroorzaken. 

De niacine-flush wordt veroorzaakt door hoge dosering niacine en kan soms eng zijn:  het kan roodheid over je gehele lichaam en jeuk veroorzaken. Veel mensen denken dat het een allergische reactie is, maar dat is niet het geval.

Zink voor haaruitval

Voedingssupplementen voor de haargroei

Tegenwoordig zijn er natuurlijke voedingssupplementen die precies de juiste dagdosering van beide bevatten. Je hoeft hierdoor dus niet elke dag op te letten of je wel de juiste voedingsmiddelen eet. Snel en gemakkelijk, in de vorm van capsules.

Er zijn echter wel kleine verschillen in de supplementen voor mannen en vrouwen. Daarom zijn de supplementen voor mannen en vrouwen ook niet hetzelfde.

Bekijk hieronder de supplementen die al de vitamines voor de haargroei bevatten incl. waardevolle toevoegingen zoals antioxidanten en plantenextracten.

Klik hier voor een haargroei supplement voor vrouwen >>
Klik hier voor een haargroei supplement voor mannen >>

Vitamines tegen haaruitval

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen