Kunnen Binaural Beats je slimmer maken?
24 juli 2020 
3 min. leestijd

Kunnen Binaural Beats je slimmer maken?

Tegenwoordig is het steeds normaler om allerlei hulpmiddelen in te schakelen om beter te presteren op bepaalde vlakken. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek zijn naar iets om meer ontspannen te worden, stress te verminderen, inspiratie te bevorderen of concentratie te verbeteren.

Vaak wordt er in deze gevallen gegrepen naar bepaalde (natuurlijke) middelen, maar wist je dat er ook muziek bestaat die deze gemoedstoestanden kan opwekken? Dit noem je ook wel Binaural Beats! In dit artikel leg ik je uit wat Binaural Beats inhouden en hoe je ze toepast!

Wat zijn Binaural Beats

Binaural Beats zijn nummers waarbij je twee tonen hoort die allebei net een andere frequentie hebben. De ene toon in het ene oor, de andere toon in het andere oor. genoemd. Om Binaural Beats te laten werken, moeten de twee frequenties lager dan 1000 Hz (dat staat voor hertz) zijn en mag het verschil tussen de twee tonen niet meer dan 30 Hz zijn.

Door dit verschil in toonhoogte, maken je hersenen een soort extra toon aan. Dit doen ze om het verschil tussen de twee tonen te compenseren. Deze toon wordt een “verschiltoon”. Hoor je bijvoorbeeld links 12 Hz en rechts 14 Hz? Dan maken je hersenen een verschiltoon aan van 2 Hz.

De frequentie van deze verschiltoon komt weer overeen met een bepaalde hersengolf. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Wanneer je ontspannen bent trillen je hersenen op een andere frequentie dan wanneer je gestrest bent.

In een meta-analyse van 22 studies naar de effecten van Binaural Beats op factoren die in verband staan met cognitie, angst en pijnperceptie, is gebleken dat deze tonen een positieve invloed kunnen hebben op deze factoren. Hoe hoger de blootstelling aan Binaural Beats, hoe groter het voordeel. Het maskeren van Binaural Beats met andere geluiden veranderde het voordeel niet (1).

Uit onderzoek is gebleken dat hersengolven zich aanpassen aan de frequenties die binnenkomen. Door te luisteren naar Binaural Beats, wordt er dus een bepaalde gemoedstoestanden opgewekt. Welke gemoedstoestand dit is, is afhankelijk van de verschiltoon van de tonen.

Soorten Binaural Beats

Verschillende Binaural Beats stimuleren dus verschillende hersengolfpatronen, met elk andere gemoedstoestanden die worden opgewekt. Hersengolven komen in vijf verschillende patronen voor:

  • Delta-patroon (0,1 – 4 Hz)
  • Thèta-patroon (4 – 8 Hz)
  • Alfa-patroon (8 – 13 Hz)
  • Bèta-patroon (13 – 30 Hz)
  • Gamma-patroon (30 – 50 Hz)

Delta-patroon

Binaural Beats in het Delta-patroon werken met een frequentie van 0,1-4 Hz. Deze golven komen vooral voor bij een diepe, droomloze slaap. De frequentie zorgt voor een diepe rust, waardoor ook hypnose ook het meest effectief is bij deze frequentie.

Thèta-patroon

De frequentie van het Thèta-patroon van 4-8 Hz draagt bij aan verbeterde meditatie, creativiteit en slaap in de snelle oogbewegingsfase (REM). Deze golven komen vooral voor vlak voor het slapen gaan. Ook dagdromen heeft met deze golven te maken. De kans op golven van het Thèta-patroon is groter wanneer je meer ontspannen bent.

theta beats

Alfa-patroon

Ben je heel ontspannen met één taak bezig? Dan produceer je golven van het Alfa-patroon. Binaural Beats in het Alfa-patroon hebben een frequentie van 8-13 Hz en kunnen ontspanning bevorderen, bijvoorbeeld tijdens het muziek maken of studeren. Doordat je meer ontspannen bent, helpen deze golven je ook jezelf beter te concentreren.

alpha beats

Bèta-patroon

Binaural Beats in het Bèta-patroon hebben een frequentie van 13-30 Hz. Dit frequentiebereik kan je concentratie en alertheid helpen bevorderen. Deze golven zorgen voor een kalm gevoel en maken je alert, helder en energiek. Je kunt je beter focussen op een taak, omdat je helderder kunt denken. Golven van het Bèta-patroon maken het deel van he hersenen actief dat je op dat moment ook echt nodig hebt.

beta beats

Gamma-patroon

Binaural Beats in het Gamma-patroon hebben een bereik van 30-50 Hz. Dit zijn de snelste trilling binnen de Binaural Beats. Deze golven zijn verantwoordelijk voor cognitief functioneren, leren, geheugen en informatieverwerking. Je raakt in een hogere staat van bewustzijn, waardoor je erg waakzaam bent en veel helderder kunt waarnemen.

gamma beats

Maken de Binaurale Beats je slimmer

De gemoedstoestand die Binaural Beats oproepen, zijn dus afhankelijk van de frequentie van de verschiltoon. Tijdens een studie is zelfs gebleken dat dagelijkse implementatie van Bèta-golven van 15-18 Hz voor een lange periode kunnen leiden tot een toename in IQ van wel 23%. Daarnaast toonde de deelnemers significante verbeteringen in geheugen, cognitie en verlaagde stressniveaus. Kortom, er kan wel degelijk gesteld worden dat Binaural Beats een positief effect kunnen hebben op mentale prestaties!


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen