Niet kunnen slapen tijdens de zwangerschap? De oorzaken (+ oplossingen)
29 februari 2024 
in Vrouwen
3 min. leestijd

Niet kunnen slapen tijdens de zwangerschap? De oorzaken (+ oplossingen)

Niet kunnen slapen wanneer je zwanger bent, is een veelvoorkomend probleem. Ondanks dat veel vrouwen overdag moe zijn tijdens de zwangerschap, lukt het ’s nachts maar niet om goed te slapen

Hier zijn verschillende oorzaken voor. In dit artikel benoemen we zes oorzaken van slecht of niet kunnen slapen tijdens zwangerschap. Ook geven we vijf tips om de slaap te verbeteren.

1 - Oorzaken niet kunnen slapen tijdens de zwangerschap

Slecht slapen begin zwangerschap

Met name aan het begin van de zwangerschap, slapen vrouwen slecht. Dit komt omdat in het begin veel progesteron wordt aangemaakt. Dit is een kalmerend hormoon. Je zou zeggen dat dit er juist voor zorgt dat je beter slaapt. 

Omdat het hormoon echter de hele dag wordt aangemaakt, kun je je overdag ook suf en moe voelen (misschien ga je ook even een dutje doen), wat de nachtrust niet ten goede komt. 

Niet alleen aan het begin van de zwangerschap, slapen vrouwen slecht. Ook daarna maakt je lichaam meer hormonen zoals progesteron, oestrogeen en cortisol aan. Deze hormonen zijn erg belangrijk, maar hebben helaas een negatieve invloed op het slaapritme [1]

Zwangerschapskwalen

Een zwangerschap kan gepaard gaan met een heel scala aan zwangerschapskwalen. Deze kwalen zorgen er mogelijk ook voor dat je niet kunt slapen. 

Een aantal bekende ongemakken die vooral tijdens het slapen niet van pas komen zijn:  

  • Rugpijn
  • Brandend maagzuur
  • Misselijkheid 
  • Tintelende benen
  • Onrustige benen
  • Jeukende huid 

Vaak moeten plassen

Dit is misschien wel de meest gehoorde klacht van zwangere vrouwen tijdens de nacht: je moet veel vaker plassen. Tijdens een zwangerschap maakt je buik steeds meer plaats voor de baarmoeder met baby. 

Daardoor kan je blaas opzij gedrukt worden en heb je vaker het gevoel dat je moet plassen. 

Bewegende baby

Vanaf ongeveer de helft van de zwangerschap, kun je je baby voelen bewegen. Vaak voel je de baby meer trappen wanneer je rust neemt, dus bijvoorbeeld net voor het slapen. Dit is erg bijzonder, maar wat minder leuk wanneer je probeert te slapen.

Moeilijkere slaaphouding

Naarmate de zwangerschap vordert, groeit de buik steeds meer. Het is moeilijker om een goede slaaphouding te vinden. Ook dit kan zorgen voor ongemak en slecht of niet kunnen slapen. 

Door de veranderingen in je lichaam, weet je niet meer hoe je moet liggen. Al helemaal wanneer je gewend bent om op je buik te slapen; dat kan relatief snel niet meer. Op de rug slapen geeft mogelijk tegen het eind van de zwangerschap extra duizeligheid en misselijkheid.

Stress en zorgen

Een baby krijgen is heel bijzonder en waarschijnlijk verheug je je er op. Maar, het bijna krijgen van een kind kan ook stress en zorgen geven. 

De verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt, zorgen om de gezondheid van de baby, angst voor de bevalling en financiële uitdagingen kunnen ervoor zorgen dat je stress hebt.

Als je niet kunt slapen door stress, raad ik je aan om ons artikel "7 tips als je niet kunt slapen door stress" te bekijken. 

Tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap

Matras en kussens

Om te beginnen is een goed hoofdkussen en matras altijd belangrijk voor een comfortabel gevoel in bed en een fijne nachtrust. Wanneer je zwanger bent en niet kunt slapen, is extra maatregelen nemen dus geen luxe. 

Zo gebruiken veel vrouwen een zwangerschapskussen. Deze leg je tussen je benen en langs je buik of rug. Deze houding is goed voor de bloedsomloop en bij tintelende benen. 

Geen grote maaltijden

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen, al helemaal in de nacht. Een aantal tips tegen brandend maagzuur zijn:  

  • Eet kleine porties 
  • Vermijd veel vet en kruiden
  • Eet gezond 
  • Kauw goed en eet rustig
  • Vermijd dranken met prik, zure dranken of koffie
  • Ga niet liggen vlak na de maaltijd
  • Span je weinig in rondom de maaltijden 

Niet te veel drinken

Wanneer je last hebt van niet kunnen slapen tijdens het zwanger zijn, is het aan te raden om in de avond minder te drinken. Zo hoef je ’s nachts minder uit bed om te plassen. Let er wel op dat je overdag genoeg water drinkt, zoals ’s ochtends. Het is tijdens namelijk tijdens zwangerschap belangrijk om goed gehydrateerd te zijn. 

Zwangere vrouwen mogen sowieso niet te veel cafeïne op een dag, wat vooral in koffie of thee zit. Probeer het beetje cafeïne dat je tot je krijgt, ook overdag te doen. Cafeïne laat op de dag kan er namelijk voor zorgen dat je slechter slaapt. 

Ontspanningstechnieken

Er is onderzoek gedaan naar yoga en mindfulness om beter te kunnen slapen bij zwangerschap en dit heeft positieve uitkomsten [3]. Los van dat het de slaap zou verbeteren zijn mindfulness en yoga sowieso manieren om beter te ontspannen en je meer verbonden met je lichaam te voelen. Voor je eigen welzijn is het dus sowieso een aanrader. 

Daglicht en kunstlicht in de avond

Je kunt het je bijna niet voorstellen, dat licht zoveel invloed heeft op je slaap. Toch is het echt zo. Door overdag genoeg daglicht te zien en ’s avonds niet te veel kunstlicht te zien, ondersteun je je ‘interne klok’ die weet wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer niet. 

Licht heeft een belangrijke invloed op de aanmaak van melatonine. De slaap van zwangere vrouwen zouden volgens bepaald onderzoek zelfs nog sterker reageren op kunstlicht in de avond [4].

Over de schrijver
Lauressa heeft Voeding & Diëtetiek gestudeerd en werkt daarnaast als redacteur. Ze duikt graag diep in onderwerpen omtrent gezonde voeding, mentaal welzijn en de hormoonhuishouding van de mens. Als ze niet bezig is met haar passie voor gezondheid, is ze graag creatief bezig.
Reactie plaatsen