Te laat komen en ADHD: hoe zorg je dat je op tijd komt?
19 december 2019 
in ADHD
1 min. leestijd

Te laat komen en ADHD: hoe zorg je dat je op tijd komt?

Mensen met ADHD komen vaak te laat omdat ze moeite hebben met het managen van tijd. Tijdmanagement hangt nauw samen met de werking van het korte termijngeheugen. Doordat je als ADHD’er minder goed in staat bent om prikkels te filteren, gaat dit ten kosten van je korte termijngeheugen en wordt het managen van tijd dus erg lastig.

Komt dit je bekend voor? Ik ga het niet halen… Ik ben er over een paar minuten… Sorry dat ik te laat ben…

Je kunt wel stellen dat mensen met ADHD dus vaak moeite hebben met op tijd komen. Maar hoe zorg je nou dat je wel op tijd komt als ADHD’er?

Hoe kom je op tijd als ADHD’er

Maak ten eerste gebruik van analoge klokken. Met de wijzers van een analoge klok kan je de tijdsverplaatsing “zien”. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe lang het duurt om een bepaalde taak te voltooien. Daarnaast weet je zo ook hoeveel tijd je nog hebt om een taak af te ronden en verder te gaan met de volgende taak.

Tip: Hang een analoge klok in iedere kamer van je huis en draag een analoog horloge, zodat je nooit de tijd uit het oog verliest!

Ook is het erg handig om een standaard “verzamelpunt” te maken voor spullen die regelmatig het huis in- en uit gaan. Denk hierbij niet alleen aan autosleutels, maar ook aan sporttassen, schoolboeken of gymschoenen. Probeer hiervoor een locatie te kiezen waar je altijd het huis binnenkomt of verlaat, zoals de voordeur of de garage. Dit bespaart een hoop stress, wat vervolgens weer een hoop tijd bespaart.

Tip: Kies een locatie waar een stopcontact aanwezig is, zodat je ook een klein “oplaadstation” kan maken voor elektronische items zoals je powerbank of AirPods!

Daarnaast is het gebruik van wekkers en timers een van de eenvoudigste, maar krachtigste manier om op tijd te komen als ADHD’er. Ook is het verstandig om je tijdsbesef te verbeteren door hier oefeningen voor te doen. Begin met schatten hoe lang taken zullen duren en schrijf dit op. Probeer daarna patronen te herkennen in je schattingen en stel je schattingen bij.

Tip: Onderschat je meestal hoe lang het duurt om ergens naar toe te rijden? Verdubbel de hoeveelheid tijd die je denkt nodig te hebben om op je bestemming aan te komen. Beter te vroeg dan te laat: dat voorkomt de stress.

Tenslotte is het belangrijk om goed en vooral duidelijk te plannen. Hang bijvoorbeeld een groot whiteboard ergens in het zicht en noteer hier alle belangrijke afspraken op. Controleer aan het begin van elke dag welke afspraken je hebt staan en zet voor de afspraak een wekker om deze te herinneren. Op tijd komen is niet gemakkelijk als je ADHD hebt… Maar met de tips in dit artikel, wordt het al een stuk gemakkelijker!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen