Altijd moe en last van vermoeidheid? Dit moet je weten!
06 december 2018 
10 min. leestijd

Altijd moe en last van vermoeidheid? Dit moet je weten!

Ben je altijd moe? En heb je last van langdurige vermoeidheid? De kans is groot dat dit te maken heeft met je voedingspatroon. Steeds vaker krijgen wij de vraag van mensen hoe zij hun voedingspatroon aan kunnen passen, zodat zij minder last hebben van vermoeidheid.

Die vraag is altijd moeilijk te beantwoorden. Er is namelijk niet één juist voedingspatroon en er zijn talloze voedingsstoffen die bij kunnen dragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid. In dit artikel gaan we je uitleggen welke oorzaken vermoeidheid kan hebben op gebied van voeding.

Voeding is vaak een belangrijke factor bij langdurige vermoeidheid en moeheid.

Voedings is zelfs één van de meest voorkomende redenen bij vermoeidheid en moeheid. Het lichaam heeft namelijk enorm veel verschillende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Wanneer je één of meerdere voedingsstoffen mist, functioneert het lichaam niet meer optimaal. Dit bijvoorbeeld resulteren in een verminderde weerbaarheid tegen stress (situaties), waardoor je sneller uitgeput raakt.

“Wanneer je voedingsstoffen mist, functioneert het lichaam niet meer optimaal”

Altijd moe door verkeerde voeding

Zoals wij al aangaven, kun je jezelf altijd moe voelen doordat je een verkeerd voedingspatroon hebt of verkeerde voeding tot je neemt. Met verkeerde voeding bedoelen wij té eentonig, niet gevarieerd of ongezonde snacks (veel suiker, junkfood, bewerkte voeding).

Maar wat is dan wel een goed voedingspatroon? En wat is dan wel gezonde voeding? Voordat we je daar meer over gaan vertellen is het belangrijk dat je het verschil weet tussen macronutriënten en micronutriënten.

Macro- en micronutriënten

De voedingsstoffen (nutriënten) die je lichaam nodig heeft, kun je grotendeels onderverdelen in twee groepen.

  • Macronutriënten – Dit zijn voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft. Deze voedingsstoffen leveren de energie aan het lichaam en vormen de basis van onze voeding. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig bij alles wat het doet. Over het algemeen verdelen we de macronutriënten in drie groepen: Vetten, Eiwitten en Koolhydraten.
  • Micronutriënten – Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor allerlei processen in het lichaam. Hierdoor zijn ook (voldoende) micronutriënten onmisbaar voor een goede gezondheid. Over het algemeen verdelen we de micronutriënten in drie groepen: Vitamines, Mineralen en Spoorelementen.

Voor een gezond en energiek lichaam is het belangrijk dat je zowel voldoende macronutriënten binnenkrijgt als micronutriënten. In de volgende hoofdstukken drie hoofdstukken gaan we je eerst meer vertellen over de macronutriënten en hoe deze bij kunnen dragen aan een energiek en gezond lichaam!

Vetten en vermoeidheid

Vetten zijn toch ongezond? Nee, zeker niet! Net als koolhydraten en eiwitten heb je vetten nodig voor een gezond lichaam. Vooral de onverzadigde vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid en een normale stofwisseling.

En zoals je misschien wel weet, is een normale stofwisseling essentieel voor een gezond energieniveau! De onverzadigde, gezonde vetten vind je vooral in noten, vette vis (omega-3), avocado en olijfolie. Een handje (rauwe) amandelen of een lekker vette haring is dus zo slecht nog niet!

Natuurlijke Nootropic Visolie met EPA en DHA 2

Eiwitten

Eiwitten zijn goed voor de stofwisseling! Het lichaam verbruikt namelijk tot 2 keer zoveel energie om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld vetten. Daarnaast zijn eiwitten goed voor de opbouw van spieren en worden de vrijgekomen aminozuren (afgebroken eiwitten) voor allerlei lichaamsprocessen gebruikt.

Probeer eiwitten uit zoveel mogelijk verschillende bronnen binnen te krijgen: zowel dierlijk als plantaardig. Er zijn namelijk bepaalde aminozuren (afgebroken eiwitten) die nauwelijks in plantaardige producten voorkomen, maar die je wel nodig hebt. Wanneer je onvoldoende eiwitten binnen krijgt, loop je het risico dat je stofwisseling vertraagt én dat je jezelf daardoor futloos gaat voelen.

zalm eiwitten

Als je een veganistische levensstijl hebt, ligt een tekort aan eiwitten en andere nutriënten snel op de loer. Dit kan o.a. leiden tot vermoeidheid en dit heeft een grote impact op je leven. In het artikel “5 Oorzaken van Vermoeidheid bij Veganisten” gaan we hier verder op in.

Koolhydraten en vermoeidheid

Koolhydraten zijn grofweg te verdelen in twee groepen: snelle koolhydraten en langzame koolhydraten.

  • Snelle koolhydraten –  Hiermee bedoelen we koolhydraten die snel af worden gebroken in glucose (een vorm van suiker) en ook snel worden opgenomen in het bloed. Doordat deze koolhydraten snel worden opgenomen in het bloed, reageert het lichaam hier ook heftig op. Het lichaam moet namelijk razendsnel grote hoeveelheden Insuline (hormoon) aanmaken om de vrijgekomen glucose op te slaan. Snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in witbrood, snoep, koekjes en pasta (wit).
  • Langzame koolhydraten – Dit zijn koolhydraten die langzaam worden afgebroken en ook langzaam worden opgenomen in het bloed. Doordat deze koolhydraten geleidelijk in het bloed worden opgenomen, reageert het lichaam hier een stuk milder op. Er wordt continu, in kleine hoeveelheden insuline (hormoon) aangemaakt om het vrijgekomen glucose op te slaan. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en quinoa.

Suikerdip door teveel snelle koolhydraten

Door te veel snelle koolhydraten te eten, kun je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid en futloosheid. Doordat het glucosegehalte in het bloed enorm snel stijgt en vervolgens weer heel snel daalt door de vrijgekomen insuline (hormoon), krijg je last van de bekende suikerdip.

Een suikerdip krijg je wanneer je bloedsuikerspiegel plotseling snel stijgt en vervolgens snel weer daalt. Doordat het snel daalt, voel je jezelf vermoeid en heb je opnieuw een enorme zin in snelle koolhydraten. Wanneer je dan wéér snelle koolhydraten tot je neemt, begint het proces weer opnieuw.

Probeer daarom zo vaak mogelijk snelle koolhydraten te vermijden in je voedingspatroon en kies voor een bronnen van langzame koolhydraten. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer een stukje taart of een snoepje kunt pakken! Maar probeer er wat bewuster mee om te gaan en kijk wat voor jou het beste werkt. 🙂

 

Suiker en vermoeidheid

Een gemakkelijke manier om minder snelle koolhydraten binnen te krijgen is bijvoorbeeld om al jouw dagelijkse bronnen van koolhydraten te vervangen voor volkorenproducten. Probeer dan al het witbrood te vervangen voor volkorenbrood en de witte pasta voor volkorenpasta. Je merkt er nauwelijks iets van, maar het kan een groot verschil maken voor je gezondheid!

We hebben het in de afgelopen drie hoofdstukken voornamelijk gehad over macronutriënten. Maar zoals we eerder in deze blog aangaven, zijn micronutriënten ook enorm belangrijk voor een fit, energiek en gezond lichaam. In de volgende twee hoofdstukken gaan we je meer vertellen over welke vitamines en mineralen bij kunnen dragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid.

Vitamines bij vermoeidheid en moeheid

Vitamines zijn extreem belangrijk voor een energiek gevoel en de vitaliteit. Van de volgende vitamines is bekend dat zij bij kunnen dragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid: Vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12 en C. Het is daarom belangrijk om deze voldoende binnen te krijgen via voeding of voedingssupplementen.

In de volgende hoofdstukken gaan we je precies vertellen per vitamine

1. Vitamine B2 – Riboflavine

Vitamine B2 (riboflavine) is vitamine die behoort tot het B-complex. Deze vitamine kan dragen aan het activeren van je natuurlijke energie in het lichaam. Deze vitamine B2 is namelijk betrokken bij verschillende enorm veel processen in het lichaam die te maken hebben met de energiestofwisseling.

Een van die processen waar vitamine B2 aan bijdraagt is de ijzerstofwisseling. Dit is een proces dat zorgt voor de juiste “verwerking” van ijzer in het lichaam. Later in deze blog gaan we je meer vertellen over ijzer en waarom dit kan bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

  • Waar zit Vitamine B2 (riboflavine) in?
    Belangrijke bronnen van vitamine B2 zijn o.a. graanproducten, vlees, zuivel en groenten en fruit. Ook vind je deze vitamine in ons Vitamine B-complex, speciaal ontwikkeld om bij te dragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid.

Vitamine B2 draagt bij aan het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam

2. Vitamine B3 (Niacine) en moeheid

Niacine, ook wel vitamin B3 genoemd, behoort tot het vitamine B-complex. Het is een vitamine met veel functies in het menselijk lichaam. Een van die functies/toepassingen is dat het bijdraagt aan het verminderen van moeheid en vermoeidheid.

Daarnaast helpt het bij het vrijmaken van de natuurlijke energie in je lichaam én is het goed voor de leerprestaties, het geheugen en de geestelijke energie.

  • Waar zit Vitamine B3 (Niacine) in?
    Vitamine B3 kom je voornamelijk tegen in noten, gevogelte, vlees, vis, zaden en graanproducten. Ook Vitamine B3 hebben we toegevoegd aan ons vitamine B-complex product.

3. Vitamine B5 – Pantotheenzuur

Pantotheenzuur is een belangrijke vitamine die in grote lijnen vier verschillende functies heeft in het lichaam: Het bevordert de energiestofwisseling, het draagt bij aan een gezonde psychologische functie (leren, concentreren, geheugen) en het draagt bij aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid.

  • Waar zit B5 (pantotheenzuur) in?
    Pantotheenzuur (vitamine B5) vind je voornamelijk in eieren, vlees, vis en melk. Wanneer je veganist ben en dus geen dierlijke producten eet, is het erg belangrijk om je bloed regelmatig te laten testen op eventuele tekorten aan verschillende b-vitamines. Daarnaast vind je het in ons product Vitamine B-complex.

vitamine b5 in eieren

 

4. Vitamine B6 – Pyridoxine

Vitamine B6 komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Het zou in hoge concentraties (>21,0 mg per dag via supplementen) niet gezond zijn voor het lichaam. Veel mensen maken de fout om deze vitamine compleet te gaan vermijden.

Zonde! Deze vitamine heeft namelijk talloze voordelen voor het lichaam, waaronder dat het bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid. Wanneer je deze vitamine in de juiste dosering binnenkrijgt, kun je vele voordelen ervaren.

  • Waar zit vitamine B6 in?
    Je vindt deze vitamine voornamelijk in eieren, vlees, vis, graanproducten en peulvruchten. Ook vind je vitamine B6 in zijn actieve, biologische vorm (Pyridoxaal-5-fosfaat) in ons vitamine B-complex product. Uiteraard hebben we gelet op een veilige dosering: 1,8 mg (129% ADH) per capsule.

5. Vitamine B11 – Folaat

Vitamine B11 staat bekend om zijn rol bij vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Maar daarnaast wordt vitamine B11 ook veel gebruikt bij moeheid en futloosheid.

  • Waar zit B11 (Folaat) in?
    Je vindt deze vitamine voornamelijk in groenten, fruit, volkorenproducten en in mindere mate in melkproducten. Door voldoende en gevarieerd groenten en fruit te eten kun je dus al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen.

6. Vitamine B12 bij vermoeidheid

Wanneer men te maken heeft met vermoeidheid en moeheid is dat vaak te wijten aan een tekort aan vitamine B12. Naar schatting heeft zo’n 10% van de Nederlandse bevolking een tekort aan deze vitamine. Best schokkend, als je beseft dat deze vitamine enorm belangrijk is voor een goed functionerend lichaam.

  • Waar zit vitamine B12 in?
    Vitamine B12 komt alléén voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Zeker wanneer je veganist bent wordt het dus sterk aangeraden om vitamine B12 altijd extra in te nemen in de vorm van een supplement. Ons vitamine B-complex voedingssupplement bevat een hoge dosering vitamine B12. Omdat sommige de ene vorm beter opnemen dan de andere vorm, hebben wij ervoor gekozen om alléén de actieve vormen van vitamine B12 toe te voegen aan ons product: Methylcobalamine en Adenosylcobalamine.

7. Vitamine C bij moeheid

Vitamine C is een erg veelzijdige vitamine met talloze gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Deze vitamine staat er namelijk om bekend dat het de ijzeropname verhoogd én dat het bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid. Daarnaast heeft vitamine C nog 12 andere wetenschappelijk bewezen voordelen.

  • Waar zit vitamine C in?
    Vitamine C vind je voornamelijk in plantaardige bronnen zoals aardappels, groente en fruit.

8. Vitamine B-complex

Een vitamine B-complex is een verzameling van alle b-vitaminen. Hieraan worden vaak nog enkele ingrediënten aan toegevoegd, die de werking versterken. De voordelen van een B-complex zijn vele mate groter, dan wanneer je slechts één specifieke B-vitamine inneemt.

In ons plantaardige vitamine B-complex vind je alle B-vitaminen in een actieve vorm. Daarnaast hebben we vitamine C en de zogenaamde “halfvitaminen” toegevoegd. Ook bevat dit B-complex het gepatenteerde folaat (Quatrefolic® – 5-MTHF).

Mineralen bij vermoeidheid en moeheid

Ook bepaalde mineralen kunnen bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid. De bekendste mineralen die deze eigenschap hebben zijn IJzer en Magnesium. Vooral magnesium wordt al door enorm veel mensen gebruikt in heel Nederland. IJzer vaak in mindere mate, terwijl dit wel degelijk erg belangrijk is voor de gezondheid.

1. IJzer en vermoeidheid

Eerder in deze blog hebben je verteld over hoe belangrijk een goede ijzerstofwisseling is voor een gezond energieniveau. Het mineraal ijzer is namelijk de belangrijkste bouwsteen voor de aanmaak van het eiwit Hemoglobine (Hb). En nu horen we je denken… “Hemoglo..Wat?”

Hemoglobine (Hb) is een belangrijk eiwit dat zorgt voor het “vervoeren en binden” van zuurstof. En zoals je misschien al weet, heb je zuurstof in je lichaam nodig voor verbranding. Wanneer je te weinig zuurstof hebt, kun je niet genoeg “verbranden” en heb je dus minder energie.

  • Waar zit IJzer in?
    IJzer komt voornamelijk voor in vlees (heemijzer), maar ook in plantaardige producten (non-heemijzer) zoals groenten, brood en aardappelen. Het heemijzer uit vlees wordt echter veel beter opgenomen dan het non-heemijzer uit plantaardige producten.

2. Magnesium bij vermoeidheid

Magnesium heeft allerlei functies in het lichaam. Het is o.a. goed voor de botten, het activeren van natuurlijke energie en draagt bij aan de geestelijke energie.  Maar de voornaamste reden waarom mensen Magnesium gebruiken is omdat het bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid.

  • Waar zit magnesium in?
    Magnesium komt voornamelijk voor in plantaardige producten zoals groene bladgroenten, noten, avocado, bananen en broccoli. Wanneer je magnesium in de vorm van een supplement in wilt nemen, is het belangrijk dat je goed let op welke magnesiumverbinding je koopt. Organische verbindingen (magnesiumcitraat en -bisglycinaat) zijn veel beter opneembaar voor het lichaam dan niet-organische verbindingen (magnesiumoxide).

Ons magnesium product bevat uitsluitend Magnesiumcitraat en -Bisglycinaat. Daarnaast is het aangevuld met vitamine B6 in zijn actieve vorm Pyridoxaal-5-fosfaat. Ook hebben we vitamine D3 toegevoegd en Taurine.

Ons magnesium bevat uitsluitend hoog opneembare vormen van Magnesium

Zo belangrijk is de juiste voeding dus

In dit artikel hebben we je enorm veel enorm gegevens over voeding en hoe dit bij kan dragen aan het verminderen van vermoeidheid en moeheid. We hopen dat je er veel aan hebt gehad en dat je een aantal tips uit dit artikel toe kunt gaan passen.

Help je ons 

We hebben enorm veel tijd gestoken in het lezen van artikelen en het schrijven van dit artikel. Je zou ons enorm helpen als je deze blog even deelt op social media! Dit kun je doen door eenvoudig op de knop “delen” te klikken rechts bovenin.

Als je op de hoogte wil gehouden worden van nieuwe artikelen die wij voor je schrijven, schrijf je dan even in op onze nieuwsbrief. Dit kun je doen door eenvoudig op “Inschrijven” te klikken, rechts bovenaan de pagina. Heel erg bedankt alvast!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen