10 mogelijke oorzaken van vermoeidheid
04 mei 2018 
2 min. leestijd

10 mogelijke oorzaken van vermoeidheid

Waarom ben ik altijd moe?

Vermoeidheid komt helaas veel voor in Nederland. Ongeveer 60 tot 65% van de mensen kampt met vermoeidheid. Wij van Natuurlijk Presteren schrokken heel erg van deze cijfers. Wij gingen op onderzoek uit! Wat zijn de symptomen van vermoeidheid? Welke mogelijke oorzaken van vermoeidheid zijn er? En hoe kom je er vanaf?

Mogelijke symptomen vermoeidheid

  • Het ontstaan van hoofdpijn
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Concentratieproblemen
  • Spierpijn
  • Problemen met het geheugen
  • Futloos en weinig energie
  • Donkere kringen rond ogen
  • Bleek gezicht en slaperigheid

De mogelijke oorzaken van vermoeidheid

We hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de meest bekende oorzaken zijn van chronische vermoeidheid. Hieronder hebben wij de oorzaken van vermoeidheid opgesomd:

1. Te weinig slapen!

Dit is wel de meest bekende, en de meest logische vorm van vermoeidheid. Probeer 7 – 8 uur per nacht te slapen. In ons assortiment hebben wij verschillende natuurlijke producten die de nachtrust op een natuurlijke manier ondersteunen. Bekijk onze webshop voor meer informatie

2. Last van slaapapneu

Mensen met last van slaapapneu worden ’s nachts vaak wakker. Slaapapneu zorgt ervoor dat je ’s nachts, onbewust, lang je adem inhoudt. Hierdoor schrik je wakker, vaak zonder het te merken. Waardoor je dus onverklaarbaar moe kunt zijn.

3. Bloedarmoede

Bloedarmoede wil zeggen dat je te weinig rode bloedcellen aanmaakt. Dit wordt vaak veroorzaakt door het te weinig binnen krijgen van het mineraal ijzer. Vlees bevat veel ijzer. Hierdoor hebben vegetariërs en veganisten vaker last van bloedarmoede

Ben je veganist en heb je last van vermoeidheid? Lees dan ons artikel “5 Oorzaken van Vermoeidheid bij Veganisten“. Dit artikel gaat je helpen om dit probleem op te lossen.

4. Teveel snoepen

Doordat de simpele koolhydraten (suikers) gemakkelijk te verteren zijn voor het lichaam, krijgt je lichaam ineens veel energie. Het enige nadeel is dat deze piek in energie vaak gevolgd wordt door een energie-dip: de suikercrash!

5. Moe door depressie

Vermoeidheid kan ontstaan door depressie, maar een depressie kan ook ontstaan uit altijd moe zijn. Vaak gaan deze lichamelijke klachten hand in hand met elkaar. Door het vele piekeren tijdens een depressie kun je vermoeid raken en door de vermoeidheid en lusteloosheid kun je depressief raken. Denk jij dat je depressief bent? Check de symptomen!

6. Gebrek aan vitamines

Door een eentonig of slecht eetpatroon kun je tekorten krijgen aan bepaalde vitamines. Vooral een tekort aan B-vitamines wordt vaak in verband gebracht met altijd moe en vermoeid zijn. Wanneer je te weinig dierlijke producten eet (zuivel, vlees, kip etc) kun je gemakkelijk een vitamine B tekort krijgen. Als je denkt dat je een tekort hebt aan vitamine B, neem dan een B-complex. Een vitamine B-complex heeft talloze voordelen, waaronder het verminderen van vermoeidheid.

7. Vermoeidheid door stress

Door te veel stress vreet het lichaam energie! Zowel lichamelijk als geestelijk is dit heel zwaar voor het lichaam. Probeer niet alles alleen te doen, durf wat vaker “nee” te zeggen en neem voldoende tijd voor jezelf! Op die manier kun je de stress verminderen.

8. Magnesium tekort

Een groot deel van de bevolking heeft een magnesium tekort. Het is dus verstandig om dit aan te vullen door middel van voeding of een voedingssupplement. Let wel op dat het alleen organisch-gebonden vormen van magnesium bevat: -citraat, -bisglycinaat, -tauraat etc. In ons assortiment hebben wij een natuurlijk magnesium product met alléén de best opneembare vormen van magnesium.

9. Uitdroging

Het menselijke lichaam bestaat voor ongeveer 65-70% uit water. Hierdoor is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Wanneer je te weinig drinkt, kun je allerlei klachten krijgen waaronder moe zijn. Probeer minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.

10. Roken en Alcohol

Door het roken van sigaretten vermindert de doorbloeding. Dit kan zorgen voor een vermoeid gevoel. Ook kan het drinken van een paar glazen alcohol per dag al moeheid veroorzaken. Daarnaast slapen mensen over het algemeen minder goed door alcohol.

Hoe kom ik er vanaf

Hierboven hebben wij een aantal mogelijke oorzaken van vermoeidheid benoemd. Samengevat komt het er op neer dat een gevarieerd eetpatroon erg belangrijk is! Hierdoor krijgt het lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Ook is de nachtrust erg belangrijk en je moet proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Daarnaast moet je zorgen dat je genoeg water drinkt én niet te veel alcohol. 🙂

Als je nog vragen hebt aan de hand van dit artikel, of je vind het gewoon een leuk artikel.. Laat even een reactie achter! Dat vinden we super leuk!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen