17 Wetenschappelijk bewezen voordelen van een Vitamine B-complex
18 september 2020 
13 min. leestijd

17 Wetenschappelijk bewezen voordelen van een Vitamine B-complex

Het vitamine B-complex is een erg populair supplement! Tegenwoordig is het steeds populairder om een voedingssupplement te nemen. Alles moet namelijk steeds makkelijker en sneller. En dat geldt dus ook voor je voedsel… Het resultaat hiervan is dat je niet meer de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Veel vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, krijg je (normaal gesproken) binnen via gezonde voeding. Deze vitamines hebben een hoop verschillende gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Het is dus verstandig om dit aan te vullen met een vitamine B-complex.

Ik snap dat je nu denkt: Waarom is het nou zo verstandig om genoeg vitamine B binnen te krijgen? Geen zorgen… In dit artikel leg ik alle 17 wetenschappelijk bewezen voordelen van een vitamine B-complex voor je uit!

Inhoudsopgave

  1. Wat is een vitamine B-complex
  2. Soorten vitamine B in een vitamine B-complex
  3. Wetenschappelijk bewezen voordelen van een vitamine B-complex

Wat is een vitamine B-complex

Voor dat ik begin met het uitleggen van de voordelen, is het belangrijk dat je snapt wat een vitamine B-complex nou eigenlijk is. Een vitamine B-complex is groep B-vitamines die veel belangrijke rollen spelen in je lichaam.

B-vitamines zijn in water oplosbaar, wat betekent dat je lichaam ze niet kan opslaan. Hierdoor is het belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen via voeding of een supplement. Vitamine B heeft namelijk een hoop functies die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.

Een aantal van de verschillende soorten vitamine-B werken samen, waardoor ze elkaars werking versterken. Daarnaast hebben de verschillende soorten vitamine B ook nog specifieke gezondheidsvoordelen voor je lichaam.

Soorten vitamine B in een vitamine B-complex

Over het algemeen zitten er acht verschillende B-vitamines in een vitamine B-complex:

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 komt van nature voor als thiamine. Het is een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Thiamine of vitamine B1 was de eerste B-vitamine die wetenschappers ontdekte.

Bronnen van vitamine B1 zijn volle granen, bonen, boerenkool, pinda’s, tarwekiemen, spinazie en melasse.

Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een andere essentiële voedingsstof die van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Deze vorm van vitamine B2 staat bekend om zijn antioxiderende werking.

Bronnen van vitamine B2 zijn eieren, amandelen, spinazie en spruitjes.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 komt van nature voor als niacine. Het is een soort vitamine B die ook aangemaakt kan worden uit het aminozuur tryptofaan. Daarnaast komt de vitamine ook voor als nicotinezuur, niacinamide en nicotinamide in voeding en supplementen.

Bronnen van vitamine B3 zijn rood vlees, gist, bonen, eieren en groene bladgroenten.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B5 komt van nature voor als pantotheenzuur. Het is een van de belangrijkste vitamines uit het vitamine B-complex. Net als de andere B-vitamines is pantotheenzuur wateroplosbaar en komt het voor in verschillende voedingsmiddelen.

Bronnen van vitamine B5 zijn vlees, peulvruchten, avocado’s en eieren.

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Vitamine B6 komt van nature voor als pyridoxine. Het is een ander wateroplosbare vitamine die niet in je lichaam kan worden opgeslagen. Pyridoxine werkt samen met vitamine B8 en vitamine B11. Daarnaast heeft vitamine B6 ook nog een aantal specifieke gezondheidsvoordelen.

Bronnen van vitamine B6 zijn kalkoen, tonijn, kip, wortels, linzen, zalm, bruine rijst en zonnebloempitten.

Bij hoge doseringen Pyridoxine (>21 mg per dag) ligt overdosering al snel op de loer. Kies daarom altijd voor de actieve vorm van B6: Pyridoxidaal-5-fosfaat. Deze variant van B6 kan het lichaam direct gebruiken en hierbij zijn geen gevallen van overdosering bekend.

Vitamine B8 (Biotine)

Vitamine B8 komt van nature voor als biotine. Het is waarschijnlijk de bekende vitamine van alle B-vitamines. Het woord biotine is afkomstig van het Griekse woord “biotos”, wat “levensonderhoud” betekent.

Bronnen van vitamine B8 zijn kip, vis, eierdooiers, gerst, lever, bloemkool, gist, varkensvlees en aardappelen.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Vitamine B11 komt van nature voor als foliumzuur. Het is een vitamine B-complex dat vooral bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen voor zwangere vrouwen. Foliumzuur is de een naar laatste vitamine uit het vitamine B-complex.

Bronnen van vitamine B11 zijn asperges, zalm, donkere bladgroenten, wortels, bonen en bieten.

Vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B12 komt van nature voor als cobalamine. Net als alle eerder genoemde vitamines is vitamine B12 wateroplosbaar en kan het door je bloedbaan reizen. Cobalamine is de grootste en meest complexe B-vitamine uit het vitamine B-complex.

Bronnen van vitamine B12 zijn rundvlees, varkensvlees, vis, eieren en schaaldieren.

Vitamine B12 speelt ook een grote rol bij de concentratie. Een tekort aan B12 kan soms zorgen voor een minder goede concentratie en focus. Dit wordt in de wereld van Biohacking ook wel brain fog genoemd.

Voordelen van een vitamine B-complex

Zo… Nu ik alle verschillende soorten vitamine B heb behandeld, ga ik de wetenschappelijk bewezen voordelen van een vitamine B-complex voor je toelichten:

1. Een vitamine B-complex ondersteunt je energieniveau

Dit is het belangrijkste gezondheidsvoordeel van een vitamine B-complex en heeft ook betrekking tot de meeste verschillende B-vitamines. Ik zal het simpel voor je uit proberen te leggen…

In je lichaam zijn mitochondriën verantwoordelijk voor de aanmaak van energie. Ze maken energie aan in de vorm van ATP, wat te vergelijken is met de benzine in je auto. Zonder benzine kan je auto niet rijden en zonder ATP kan je lichaam niet functioneren.

Mitochondriën spelen dus een belangrijke rol in je energiemetabolisme. Ze zetten voedingsstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten om in energie.

Vitamine B1, B2, B3, B6, B8 én B12 dragen bij aan een normaal energieleverend metabolisme omdat ze je mitochondriën helpen om energie vrij te maken uit voeding. Zo activeren ze je natuurlijke energie en ondersteunen zo je energieniveau. (1)(2)(3)(9)

voordelen van een vitamine b-complex

2. Een vitamine B-complex is goed voor je zenuwstelsel

Je zenuwstelsel is een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam. Zenuwen zorgen er namelijk voor dat informatie die wordt opgenomen door je zintuigen doorgestuurd wordt naar je hersenen. Het is dus eigenlijk een soort netwerk dat je hele lichaam met elkaar in verbinding houdt.

En zijn twee verschillende delen binnen je zenuwstelsel: het centrale deel en het perifere deel. Het centrale deel bestaat uit je hersenen en je ruggengraat. Het perifere deel bestaat uit de verbindingen vanuit het centrale deel naar je organen en spieren. Beide delen werken nauw samen om je lichaam goed te laten functioneren.

Vitamine B1, B2, B3, B6, B8 én B12 dragen bij aan de normale werking van je zenuwstelsel. Dat wil zeggen dat ze een belangrijke rol spelen bij in het functioneren van je zenuwen. Daarnaast ondersteunt vitamine B12 ook de opbouw van zenuwcellen. (3)(4)

voordelen van een vitamine b-complex

3. Een vitamine B-complex is goed voor je psychologische functie

Een ander heel belangrijk voordeel van een vitamine B-complex is dat het goed is voor je psychologische functie. Dit wil zeggen dat het een positief effect heeft op denken en doen, maar ook de emotionele beleving daarvan. Er zijn een verschillende B-vitamines die hier een rol in spelen.

Vitamine B1, B3, B6, B8 én B12 dragen allemaal bij aan een heldere geest en je geestelijke veerkracht. Hierdoor zijn ze onder andere goed voor je gemoedstoestand, leerprestatie, concentratievermogen en geheugen. (1)(3)(9)

voordelen van een vitamine b-complex

4. Een vitamine B-complex helpt bij vermoeidheid

Iedereen heeft er wel eens last van… Vermoeidheid kan je hele dag verpesten omdat je gewoon niet in staat bent je taken af te ronden. Het is niet altijd even duidelijk waardoor het komt, want vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben.

Wanneer je energieleverend metabolisme niet goed functioneert, maakt je lichaam niet genoeg energie aan. Dit kan een oorzaak zijn voor vermoeidheid. Een auto kan ook niet rijden zonder benzine, net zoals jij niet kunt functioneren zonder energie.

Vitamine B2, B3, B5, B6 én B12 dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Ze bieden ondersteuning bij het verminderen van futloosheid en moeheid door het gebrek aan energie te helpen verminderen. (1)(5)

voordelen van een vitamine b-complex

5. Een vitamine B-complex ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom genoeg B-vitamines zo belangrijk voor je is. Ik zal het zo simpel mogelijk voor je proberen uit te leggen…

Rode bloedcellen bevatten heel veel hemoglobine. Hemoglobine is het eiwit dat een verbinding aan kan gaan met zuurstof en koolstofdioxide. Wanneer je inademt, komt zuurstof via je longen in contact met hemoglobine. Vanaf daar wordt het via je bloed naar je hele lichaam getransporteerd.

Eenmaal aangekomen op de bestemming, zoals in een spier, laat hemoglobine zuurstof los en bindt het met koolstofdioxide. Vervolgens wordt hemoglobine weer via je bloed terug getransporteerd naar je longen, zodat je koolstofdioxide uit kan ademen en weer nieuwe zuurstof in kunt ademen.

Vitamine B6 en B12 dragen bij tot een normale vorming van rode bloedcellen. Ze helpen dus bij de aanmaak van nieuwe rode bloedlichaampjes die jouw hele lichaam voorzien van zuurstof. Daarnaast draagt vitamine B2 ook bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen. (6)(7)

voordelen van een vitamine b-complex

6. Een vitamine B-complex is goed voor homocysteïne metabolisme

Dit is misschien een minder bekend voordeel dat echter wel heel belangrijk is. Een verhoogd homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsklachten. De grootste oorzaak ervan is een tekort aan vitamine B6 en B12. Maar wat ik homocysteïne dan precies?

Homocysteïne is een aminozuur dat je lichaam aanmaakt uit een ander aminozuur, namelijk methionine. Deze omzetting gebeurt met behulp van enzymen. Dit zijn bepaalde eiwitten die helpen bij verschillende processen in je lichaam.

Wanneer je gezond eet, wordt homocysteïne gewoon weer afgebroken zodat de hoeveelheid in je lichaam niet meer wordt. Wanneer je niet gezond eet door bijvoorbeeld te weinig vitamine B6 en B12 binnen te krijgen, wordt het niet goed omgezet en blijft er homocysteïne in je bloed zitten.

Vitamine B6 en B12 dragen namelijk bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne omdat ze als “coenzym” dienen. Dit betekent dat ze een soort hulpje zijn voor het enzym dat homocysteïne afbreekt. Ze hebben dus een belangrijke rol in de afbraak van homocysteïne. (8)(10)

7. Een vitamine B-complex is goed voor je huid

Een gezonde huid is alles bepalend voor je uitstraling. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de huid van binnenuit worden gevoed. Vitamine B2, B3 én B8 dragen allemaal bij tot de instandhouding van een normale huid, door te helpen bij de verzorging van je huid van binnenuit.

Vooral biotine staat bekend voor het behoud van een gezonde huid. Het is belangrijk voor je huid omdat het je huid van binnenuit voedt en zo het herstellend vermogen van je huid ondersteunt. Deze vitamine heb je vast wel eens voorbij horen komen in de reclames over huidverzorging. (12)

voordelen van een vitamine b-complex

8. Een vitamine B-complex is goed voor je slijmvliezen

Je slijmvliezen zijn dunne laagjes lichaamscellen die in de lichaamsholtes van verschillende organen zitten. Slijmvliezen maken slijm aan om deze holtes te beschermen ten bedreigingen van buitenaf.

Vitamine B2, B3 én B8 dragen bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen. Dit betekent dat ze helpen bij behoud van een normale structuur en de functie van je slijmvliezen. Heel erg belangrijk dus… (14)

9. Een vitamine B-complex is goed voor je immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem is belangrijk voor je gezondheid. Het doel van je immuunsysteem is namelijk om je lichaam gezond te houden. Het is eigenlijk een soort mechanisme dat bacteriën, virussen en andere vreemde stoffen voor je lichaam herkent en vervolgens bestrijdt.

Vitamine B6 en B12 dragen bij tot de normale werking van je immuunsysteem. Ze helpen bij de afweer van je lichaam tegen bedreigingen van buitenaf en zorgen mede voor een goede weerstand. Daarnaast helpt vitamine B6 ook bij de aanmaak van afweercellen. (14)(16)

Benieuwd hoe je jouw immuunsysteem op een natuurlijke manier kunt verbeteren? Lees dan ons artikel “6 Manieren om je immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken“. Heel makkelijk en super effectief!

voordelen van een vitamine b-complex

10. Een vitamine B-complex speelt een belangrijke rol bij je celdelingsproces

De meeste cellen in je lichaam blijven niet voor altijd in leven. Wanneer een cel dood gaat, moet deze weer vervangen worden. Als dit niet meer zou gebeuren dan zou je lichaam langzaam afsterven. Klinkt niet echt prettig, toch?

Door elke keer weer nieuwe cellen aan te maken, vervangt je lichaam niet allee dode cellen maar kan het ook extra cellen aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je groeit. Dit proces heet je celdelingsproces.

Bij het celdelingsproces deelt een gezonde cel zich in twee nieuwe gezonde cellen. Hierbij verdubbelt de cel het DNA en verdeelt dit over de twee nieuwe dochtercellen. Dit wordt ook wel mitose genoemd.

Vitamine B12 speelt een rol in het celdelingsproces. Het draagt bij aan het proces van celvernieuwing en de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels. (3)(15)

11. Een vitamine B-complex ondersteunt je ijzermetabolisme

Ijzer is erg belangrijk voor de vorming van hemoglobine, het eiwit dat in je rode bloedcellen. Ongeveer 25% van het ijzer in je lichaam is opgeslagen in je lever, milt en beenmerg. Hoe meer ijzer je op voorraad hebt, hoe minder ijzer je lichaam opneemt uit het voedsel dat je eet.

Als je dus genoeg ijzer op voorraad hebt, zal je lichaam minder opnemen. Het is dan wel van belangrijk dat je lichaam het vrij kan maken uit deze voorraad en om kan zetten tot hemoglobine.

Vitamine B2 draagt bij tot een normaal ijzermetabolisme. Het bevordert de beschikbaarheid van ijzer uit je lichaamsvoorraden en zorgt zo ook voor een goed ijzergehalte in je bloed. (17)

voordelen van een vitamine B-complex

12. Een vitamine B-complex is goed voor je stofwisseling

De stofwisseling is een van de belangrijkste processen in je lichaam. Het is een continue proces dat plaatsvindt in je lichaamscellen en belangrijk is voor de verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten.

Vitamine B8 draagt bij tot een normale stofwisseling van macronutriënten zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Daarnaast heeft ook vitamine B6 een gunstige invloed op de producten en verbranding van eiwitten en koolhydraten. (18)

13. Een vitamine B-complex beschermt je lichaam tegen oxidatieve schade

Een ander belangrijk voordeel van een vitamine B-complex is dat het een antioxiderende werking heeft. Dit wil zeggen dat het je lichaam helpt bij het bestrijden van vrije radicalen welke schadelijk kunnen zijn voor je lichaam.

Vitamine B2 is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen deze vrije radicalen. Dit helpt weer om je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door bijvoorbeeld UV-straling en luchtvervuiling. Hierdoor is het goed voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. (19)(20)

voordelen van een vitamine b-complex

14. Een vitamine B-complex ondersteunt je hormonen

In je lichaam zitten heel veel verschillende hormonen die allemaal een belangrijke rol spelen. Voor je algehele gezondheid is het dan ook erg belangrijk om je hormonen op orde te hebben.

Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. Dit wil zeggen dat het bijdraagt aan de activiteit van hormonen in je lichaam. (21)

15. Een vitamine B-complex is goed voor je haar

Een van de belangrijkste voordelen van een vitamine B-complex is dat het goed is voor je haar. En een volle haardos is iets wat iedereen wel zou willen. Helaas lijkt het tegenwoordig op steeds vroegere leeftijd voor te komen dat mannen kaal worden.

Vitamine B8 draagt bij tot de instandhouding van normaal haar en aan normale haargroei. Het houdt je haren sterk en zorgt ervoor dat je haar glanst. (11)(12)(13)

voordelen van een vitamine b-complex

16. Een vitamine B-complex is goed voor je hart

Je hart is het belangrijkst orgaan van je lichaam. Het pomp je bloed rond zodat je hele lichaam wordt voorzien van zuurstof. Zonder hart kan je niet leven. Hierdoor is het dan ook heel belangrijk om erg zuinig te zijn op je hart.

Vitamine B1 is goed voor je hart, ondersteunt je hart en is gunstig voor de werking van je hart. Wat wil je nou nog meer? (22)

voordelen van een vitamine b-complex

17. Een vitamine B-complex is goed voor je ogen

Het laatste wetenschappelijke bewezen voordeel van een vitamine B-complex is dat het goed is voor je ogen. Een goed zicht is erg belangrijk als je normaal wilt kunnen blijven functioneren. Wanneer je gezichtsvermogen minder wordt, belemmert dit je in een hoop opzichten.

Vitamine B2 draagt bij tot het instandhouding van een normaal gezichtsvermogen, wat betekent dat het helpt om normaal te kunnen zien en ook scherp te blijven zien. Daarnaast ondersteunt het ook nog eens de conditie van je ogen. (23)

voordelen van een vitamine b-complex

Een vitamine B-complex is een veelzijdig supplement

Een vitamine B-complex is een erg veelzijdig supplement. Het wordt gebruikt bij allerlei “klachten” zoals vermoeidheid en wanneer je moeite hebt met concentreren. Daarnaast wordt het veel gebruikt door mensen met een vegetarische of veganistische levensstijl. Als je besluit een B-complex te gaan gebruiken, let dan vooral op de kwaliteit van de ingrediënten. Kies altijd voor een natuurlijk en actief B-complex, waarbij effectiviteit en kwaliteit voorop staat.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Fred Lelie
Door

Fred Lelie

op 02 Feb 2021

Hey Lars! Fijn artikel, ik heb het graag gelezen en ben nu nog meer overtuigd om een B complex supplement te beginnen slikken. Heb je ook een suggestie over welk vitamine B supplement jij het beste vindt? Ik heb al wat research gedaan en ik ben gebotst op deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-b) en ben toch het meest overtuigd door hun, vooral door de positieve reviews en omdat een vriend van me hem ook gebruikt. Ik kijk uit naar je antwoord! Fred

Reactie plaatsen