5 Oorzaken van vermoeidheid bij veganisten
02 februari 2019 
3 min. leestijd

5 Oorzaken van vermoeidheid bij veganisten

Momenteel zijn er meer veganisten in Nederland dan ooit te voren. Eind 2018 schatte de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) dat er inmiddels meer dan 100.000 veganisten zijn. Er zijn een genoeg redenen waarom iemand vandaag zou willen kiezen voor een dieet zonder dieren.

Maar… Wat veel mensen niet weten, is dat een veganistisch dieet best een impact heeft op je lichaam. Het kan dus ook veel negatieve gevolgen met zich meebrengen, zoals veel last van vermoeidheid. Heb je je ooit afgevraagd waarom veganisten eigenlijk meer last van hebben van vermoeidheid?

Nou… Hier ben je aan het juiste adres. In deze blog vertel ik de 5 grootste oorzaken van vermoeidheid bij veganisten!

Moeheid bij veganisten

Veganist zijn is niet niks. Het is belangrijk dat je de juist voedingskeuzes maakt, om zo een goed energieniveau te behouden. Omdat je als veganisten geen dierlijke producten eet, zoals eieren en zuivel, heb je sneller een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is dus belangrijk dat je jouw dieet zorgvuldig plant. Aanhoudende vermoeidheid bij veganisten is vaak een van de eerste symptomen van deze tekortkomingen. Maar hoe komt dit nou?

1 - Eiwitten

De grootste oorzaak van vermoeidheid bij veganisten is een tekort aan eiwitten. Als veganist heb je een plantaardig dieet, vrij van dierlijke producten en bijproducten. Dit betekent dat je eiwitten afkomstig moeten zijn van bijvoorbeeld planten, granen en noten. Veganisten die zich niet focussen op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, kunnen een lager energieniveau ervaren en zich moe of vermoeid voelen.

Wist je dit? Het gebrek aan natuurlijk eiwitrijk voedsel wordt beschouwd als één van de grootste gevaren van veganisme.

Om gezond te blijven met goede voeding, is het dus belangrijk om een goed uitgebalanceerd dieet te hebben. Het kan enigszins moeilijk zijn om aan de dagelijkse eiwitbehoeften te voldoen met een veganistisch dieet, hoewel het niet onmogelijk is. Er zijn gelukkig enorm veel gezonde, lekkere veganistische eiwitbronnen.

2 - Te weinig calorieën binnen krijgen als veganist

Wanneer je enkel plantaardig eet, eet je vaak ook veel groenten. Super gezond natuurlijk… Maar groenten bevatten vaak weinig calorieën waardoor de kans bestaat dat je te weinig calorieën binnen krijgt. Wanneer je continu te weinig calorieën binnen krijgt, zul je in eerste instantie gewicht gaan verliezen (klinkt meer als een voordeel?!).

Maar wanneer je te lang, te weinig calorieën binnen krijgt, zul je ook nadelen gaan ervaren: moeheid, geen zin hebben om iets te ondernemen en waarschijnlijk een neerslachtig gevoel. Zorg daarom dat je voldoende calorieën binnen krijgt als veganist!

Tip: Eet iedere dag een klein schaaltje ongebrande noten. Noten zitten boordevol vitaminen, mineralen én goede vetten. En zoals je misschien al weet: 1 gram vet levert 9 calorieën aan energie! Een gezonde manier om aan je caloriebehoefte te voldoen.

3 - IJzer

IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, waardoor het erg belangrijk voor je is. Ook aanhoudende vermoeidheid kan veroorzaakt worden omdat je rode bloedcellen het ijzer missen dat ze nodig hebben om hemoglobine te vormen.

Wist je dit? Hemoglobine is de stof die verantwoordelijk is voor het dragen van zuurstof.

IJzer draagt dus bij tot de vermindering van vermoeidheid. Veel plantaardig voedsel, zoals bonen en donkergroene bladgroenten, bevat ijzer. Dit is echter een vorm die niet gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. We hebben het verschil tussen heemijzer en non-heemijzer in een artikel uitgewerkt.

4 - Zink

Dit mineraal is vooral erg belangrijk voor veganisten, omdat je dit niet op de juiste manier binnen krijgt via plantaardige voeding. Zink uit plantaardige voeding, zoals noten en groenten, is gebonden door fytaatverbindingen. Deze verbindingen hinderen het vermogen van het lichaam om het zink-mineraal op te nemen.

Zink draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Het is dus belangrijk dat je als veganist zinkrijk voedsel consumeert, zoals peulvruchten en bonen. Deze producten bevatten namelijk zink die beter geabsorbeerd kan worden door je lichaam.

5 - Vitamine B12

Zeevruchten, gevogelte, vlees, melk, eieren… Dit zijn de enige natuurlijke bronnen van vitamine B12. Mensen hebben elke dag vitamine B12 nodig om rode bloedcellen te synthetiseren en de functie van het zenuwstelsel te ondersteunen.  Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam en te weinig zuurstof kan resulteren in vermoeidheid bij veganisten.

Hoe zorg je nou dat je voldoende vitamine B12 binnen krijgt? Als veganist kun je B12-deficiëntie vermijden door te zorgen dat je dagelijks een voedingssupplement of voedingsmiddels zoals plantaardige melk en kant-en-klare granen binnen krijgt.

Ik wil je adviseren om vitamine B12 altijd in de vorm van een vitamine B-complex te nemen. De voordelen van een vitamine B-complex zijn namelijk veel groter dan van een B12 supplement alleen.

Moeheid bij veganisten

Veganistisch B-complex supplement

We kennen het probleem… Voorheen hadden wij altijd een Vitamine B-complex supplement in ons assortiment dat niet geschikt was voor veganisten. Het bevatte namelijk een capsule van gelatine, waardoor het dus niet geschikt was.

We besloten om daar iets aan te doen en hebben zo een compleet veganistisch vitamine B-complex supplement ontwikkeld met een extra hoog gehalte organische vitamine B12 (twee verschillende, hoog opneembare vormen).

Je kunt ons veganistische vitamine B-complex bekijken op onze webshop (10% korting met code VEGAN). Mocht je vragen hebben, dan kun je mij altijd even een bericht sturen via het contact formulier.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen