Vermoeidheid bij Mannen: 8 Mogelijke Oorzaken op een rij
02 september 2021 
in Mannen
7 min. leestijd

Vermoeidheid bij Mannen: 8 Mogelijke Oorzaken op een rij

Veel mannen zijn continu moe. Vermoeidheid is een vervelende klacht, niet alleen omdat je je niet fit voelt, maar ook omdat de oorzaken niet makkelijk te vinden zijn. Maar er kunnen ook medische redenen zijn dat je moe bent.

Veel mensen hebben last van vermoeidheid. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat vermoeidheid bij mannen meestal een andere oorzaak heeft, dan bij vrouwen. Bij mannen kan dit namelijk ook goed komen door een lage testosteronspiegel.

In dit artikel gaan we dieper in op vermoeidheid bij mannen en zetten we de 8 mogelijke oorzaken voor je op een rij.

Klachten door vermoeidheid

Maak jij je zorgen over je vermoeidheid? Een keer moe zijn is helemaal niet erg en daar kun je vaak ook wel de reden voor vinden. Je ging te laat naar bed of hebt een zware dag gehad. Maar wanneer de vermoeidheid chronisch wordt, kan dit voor problemen zorgen.

De klachten die langdurige vermoeidheid kunnen veroorzaken, zijn o.a:

 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Gevoel van uitgeput zijn
 • Gebrek aan energie
 • Overdag slaperig zijn
 • Brain fog
 • Gebrek aan motivatie

Veel mannen blijven maar rondlopen met deze klachten. Dat is echter niet verstandig en ook niet nodig. Kijk in onderstaand overzicht wat de oorzaken van vermoeidheid bij mannen kunnen zijn, zodat je deze klachten kunt aanpakken.

Oorzaken vermoeidheid bij mannen

1. Een lage testosteronspiegel

Een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij mannen is een lage testosteronspiegel. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en het speelt op de achtergrond een grote rol in allerlei lichamelijke processen.

Zo is het nodig om je botten gezond en stevig te houden, je spiermassa te behouden en te vergroten en speelt het een rol bij de vetopslag.

Testosteron is zelfs van belang voor een gezond hart en bloedvaten en je mentale welzijn. Wanneer er een tekort ontstaat van dit hormoon, kan dat dan ook een grote impact hebben op je welzijn. Het kan zich uiten in slaapproblemen, motivatieproblemen en een chronisch gebrek aan energie.

Benieuwd hoe jij de testosteronspiegel kunt verhogen? In ons artikel over het verhogen van de testosteronspiegel vind je alles over dit onderwerp. Ook kan een supplement helpen bij het ondersteunen van de testosteronspiegel.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

2. Vermoeidheid door depressie

Uit cijfers blijkt dat meer vrouwen dan mannen in Nederland last hebben van een depressie. Maar het is niet zeker dat dit klopt, want het kan goed zijn dat mannen gewoon minder snel aankloppen bij een arts voor hulp [1].

Meer dan 1 miljoen mensen had afgelopen jaar last van een depressie of aan depressie verwante klachten. Enkele symptomen zijn een gevoel van hopeloosheid, verminderde concentratie, weinig interesse in de wereld om je heen en slaapproblemen.

Ook vermoeidheid en een gebrek aan energie zijn klachten die bij een depressie horen.

Een depressie kan goed op een natuurlijke manier behandeld worden. Loop niet met je klachten door, want hoe langer een depressie duurt, hoe moeilijker het wordt om er vanaf te komen. Vraag om hulp en pak je depressie aan.

Lichaamsbeweging, krachttraining, onbewerkte voeding, vette vis en het stellen van doelen kunnen jou direct helpen.

Wist je dat? Het is belangrijk om de achterliggende oorzaak van de depressie te achterhalen. Een lage testosteronspiegel kan eveneens de achterliggende reden zijn dat je depressief bent.

3. Bloedarmoede

Bloedarmoede kan ook een reden zijn dat je je constant vermoeid voelt. Het is eveneens een aandoening die vaker bij vrouwen voorkomt, dan bij mannen. Toch zijn er allerlei redenen waarom je als man bloedarmoede kunt hebben [2].

De vermoeidheid door bloedarmoede ontstaat door een gebrek aan ijzer, het mineraal dat van belang is voor het transport van zuurstof door het lichaam. Een gebrek hieraan kan bijvoorbeeld ontstaan door een slecht uitgebalanceerd vegetarisch/veganistisch eetpatroon of een gebrek aan vitamines (B12 of foliumzuur).

Vooral bij veganisten komt vaker bloedarmoede voor. Bekijk hier alle mogelijke oorzaken van vermoeidheid bij veganisten.

Een andere veel voorkomende oorzaak is een maagzweer: deze kan een bloeding van de maag veroorzaken, waardoor je ijzer verliest. Ook bij bepaalde chronische ziekte kan bloedarmoede voorkomen, zoals reuma of nierziekte.

Symptomen van bloedarmoede zijn o.a. een bleke huid, extreme vermoeidheid, snel buiten adem zijn, hoofdpijn en duizeligheid.

Als je denkt dat je bloedarmoede hebt, is een bezoekje aan de huisarts een goed idee. Met een bloedonderzoek is snel uit te vinden of je bloedarmoede hebt.

4. Schildklieraandoeningen

Er zijn twee schildklieraandoeningen die vermoeidheid bij mannen tot gevolg kunnen hebben. Het gaat om hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) en hyperthyreoïdie, waarbij de schildklier te snel werkt.

De schildklier maakt schildklierhormoon aan en deze maakt het mogelijk dat je lichaam energie haalt uit voeding. Wanneer je schildklier te snel werkt, kan dit vermoeidheid veroorzaken. Symptomen die hierbij voorkomen zijn een versnelde hartslag, hoge bloeddruk en een overbelast systeem.

Bij een te langzaam werkende schildklier wordt er niet voldoende van dit hormoon aangemaakt. Hypothyreoïdie kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte en kan ook bij mannen voorkomen.

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Chronische vermoeidheid
 • Verstopping
 • Spierpijn
 • Droge huid
 • Depressie
 • Het snel koud hebben
 • Toename in gewicht

Eerder noemden we ook een te lage testosteronspiegel als oorzaak van vermoeidheid. Opvallend genoeg kan een gebrek aan het schildklierhormoon leiden tot een lage testosteronspiegel, waardoor deze twee problemen met elkaar verbonden kunnen zijn [3].

Het behandelen van de schildklierproblemen kan dus de oplossing zijn voor zowel de vermoeidheid als voor problemen met de testosteronspiegel.

altijd moe mannen redenen

5. Vermoeidheid bij mannen door slaapproblemen

Voor veel mannen is een gebrek aan slaap of een slechte kwaliteit van de slaap de reden dat ze oververmoeid zijn. ‘s Nachts slapen is erg belangrijk om energie bij te tanken.

Als je te laat naar bed gaat, overdag teveel slaapt, geen goede slaaphygiëne hebt of zelfs een nacht slaap mist, is het geen wonder dat je overdag moe bent. Geldt een van deze factoren voor jou, dan zou je dit kunnen aanpakken en zorgen voor een goede nachtrust.

Het is echter ook mogelijk dat je een slaapstoornis hebt. Als dat het geval is, kun je nog zo goed je best doen om voldoende te slapen, de kwaliteit van de slaap zal dan toch te wensen overlaten.

Een van de meest voorkomende slaapstoornissen is slaapapneu. Hierbij wordt je slaap regelmatig onderbroken, doordat je ademhaling korte tijd stopt. Je wordt hier niet altijd wakker van, maar het verstoort wel degelijk je slaap [4].

Slaapapneu komt vaker voor bij mannen en bij mensen met overgewicht. Denk je dat je slaapapneu hebt, dan is het aan te raden een afspraak te maken met een slaapexpert. Ook lichaamsbeweging, krachttraining en afvallen kunnen direct helpen.

Wist je dat? Het is goed om op de hoeveelheid licht in je slaapkamer te letten. Teveel licht kan je slaap verstoren. Zorg er dus voor dat het goed donker is in de kamer. Let ook op het blauwe licht van smartphone of tablet, dat heeft invloed op je biologische klok en houdt je langer wakker.

6. Voeding als oorzaak van vermoeidheid bij  mannen

Ongezonde voeding is de zesde mogelijke oorzaak van vermoeidheid. Aan de ene kant kan het zijn dat je te weinig verse en onbewerkte voeding binnenkrijgt. Hierdoor kun je een gebrek aan vitamines, mineralen en antioxidanten krijgen en dit kan een reden zijn dat je je vermoeid voelt.

Je lichaam heeft nu eenmaal brandstof en goede voeding nodig om het kacheltje brandende te houden.

Maar ook het eten van de verkeerde vetten (bewerkte plantaardige oliën en transvetten) kan een oorzaak zijn. Deze vetten kunnen de testosteronspiegels verlagen en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor vermoeidheid.

Waar je teveel verkeerde vetten kunt eten, is ook het eten van te weinig gezonde vetten een probleem. Een gebrek aan onverzadigde vetzuren is eveneens een oorzaak van te weinig testosteron.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

Let ook op dat je niet langdurig te weinig eet door strenge diëten of dat je te weinig calorieën eet terwijl je aan krachtsport doet. Ook dit kan vermoeidheid veroorzaken.

Maak gezonde keuzes op het gebied van voeding. Eet zoveel mogelijk zelf bereide maaltijden met verse ingrediënten. Hierdoor krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft om je fit en gezond te houden.

Meer weten over het verband tussen voeding en testosteron? Laatst heb ik een artikel geschreven over 7 soorten voedingsmiddelen die de testosteronspiegel kunnen verlagen.

invloed voeding vermoeidheid mannen

7. Vermoeidheid door te weinig beweging

Het lijkt tegenstrijdig, maar vermoeidheid kan erger worden, doordat je te weinig beweegt. Juist door te bewegen kun je meer energie krijgen, omdat lichaamsbeweging zorgt voor een toename van adrenaline.

Ook helpt regelmatige beweging je spieren sterk te houden. Wanneer je onvoldoende beweegt, worden je spieren zwakker. Je zult je dan sneller vermoeid voelen als je je normale dagelijkse activiteiten doet.

Maar natuurlijk kan het omgekeerde ook: iemand die teveel van zijn lichaam vraagt en te intensief traint, kan ook oververmoeid raken. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning, om vermoeidheid te voorkomen.

8. Andere oorzaken van vermoeidheid

Er zijn nog enkele andere aandoeningen, waar vermoeidheid een symptoom van kan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Nierfalen
 • Hartziekten
 • Kanker
 • COPD
 • Leverfalen
 • Diabetes type 1 en 2
 • CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom)

Tevens zijn er bepaalde soorten medicatie die vermoeidheid kunnen veroorzaken, zoals bloeddrukmedicijnen en antidepressiva, evenals hooikoorts-medicatie en hoestdrankjes.

Verder zijn alcoholmisbruik en overmatig gebruik van cafeïne ook mogelijke oorzaken van vermoeidheid.

Conclusie

Ook bij vermoeidheid, zie je eigenlijk dezelfde soort oorzaken als bij andere klachten en aandoeningen: ongezond eten, te weinig bewegen, slecht slapen en stress. Om meer energie te krijgen, moet je stoppen met het eten van troep, een paar keer per week flink trainen en je nachtrust serieus nemen.

Daarnaast is een lage testosteronspiegel bij mannen de #1 oorzaak van vermoeidheid. Bekijk hier hoe jij jouw testosteronspiegel op een natuurlijke manier kunt verhogen, zonder chemische troep.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen