Opvliegers bij Mannen: Wat is de Oorzaak en Hoe kom je er Vanaf?
03 september 2021 
in Mannen
4 min. leestijd

Opvliegers bij Mannen: Wat is de Oorzaak en Hoe kom je er Vanaf?

Het is bij de meeste mensen niet bekend dat ook mannen last kunnen hebben van opvliegers. Toch komt het vrij vaak ook bij mannen voor. De achterliggende oorzaak van opvliegers bij zowel mannen als vrouwen, zijn hormonen. Bij mannen komt het kan het te maken hebben met de testosteronspiegel.

Hoewel het hebben van een opvlieger geen ernstige aandoening is, kunnen de lichamelijke en emotionele sensaties vervelend zijn. En opvliegers zijn een teken dat je hormonale balans verstoord is. Daarom vind je in deze blog alle informatie over opvliegers bij mannen en hoe je er vanaf komt.

Wat zijn opvliegers bij mannen

Als je als man last hebt van opvliegers, is het meest gehoorde symptoom de aanvallen van het plotseling heel warm krijgen. Meestal begint het als een gevoel van warmte in de nek of het gezicht. De klachten van opvliegers verschillen echter per persoon:

 • Warme en rode huid
 • Zweten
 • Hartkloppingen: je voelt je hart bonzen in je borst of keel
 • Paniekgevoelens
 • Irritatie

Een opvlieger kan gemiddeld tussen de 2 tot 30 minuten duren. Sommige mannen hebben er slechts enkele per maand, bij anderen komen ze vaker voor [1].

Wist je dat? Opvliegers kunnen ook ‘s nachts voorkomen, waarbij je bezweet wakker kunt worden. Hierdoor kunnen opvliegers een reden zijn dat je slecht slaapt.

Oorzaken van opvliegers bij mannen

Er zijn twee oorzaken van opvliegers bij mannen, waarbij eenzelfde factor een rol speelt: het hormoon testosteron. De hypothalamus is verantwoordelijk voor het reguleren van de lichaamstemperatuur en opvliegers ontstaan doordat de hypothalamus valse signalen afgeeft.

Dit gedeelte van de hersenen denkt dat het lichaam oververhit raakt, terwijl dat niet het geval is. De vraag is waarom het deze valse signalen afgeeft. De oorzaak is een gebrek aan testosteron.

Bij vrouwen daalt het niveau van oestrogeen vrij drastisch als een vrouw in de menopauze komt. Bij mannen vind er geen abrupte daling van testosteron plaats. De niveaus van dit hormoon nemen geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar, na het veertigste levensjaar.

Het merendeel van de mannen zal voldoende testosteron behouden en zal dan ook geen last krijgen van opvliegers. Er zijn echter mannen waarbij de niveaus van testosteron wel dalen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

1. Androgeen deprivatie therapie

Een van de redenen dat de testosteronspiegel kan dalen is wanneer een man behandeld wordt voor prostaatkanker met androgeen deprivatie therapie.

Prostaatkankercellen hebben mannelijke hormonen nodig om te kunnen groeien en overleven. Een andere naam voor mannelijke geslachtshormonen is androgenen. Testosteron is een van de androgenen en dit hormoon kan dus de groei van prostaatkankercellen stimuleren.

Daarom wordt hormoontherapie ingezet: Dit remt de productie van dit hormoon af, zodat ook de groei van kankercellen geremd wordt [2]. Er zijn twee vormen van behandeling mogelijk:

 • Met medicatie: dit is een tijdelijke ingreep, waarbij de productie van testosteron met medicijnen wordt geblokkeerd. Een andere naam hiervoor is chemische castratie.
 • Met een operatie: Hierbij worden de zaadballen verwijderd. Dit is een onomkeerbare ingreep en was vroeger de enige mogelijkheid om de productie van testosteron af te remmen.

Gemiddeld heeft 70 tot 80% van de mannen die behandeld worden met androgeen deprivatie therapie, last van opvliegers.

2. Laag niveau van testosteron

Behalve door bovengenoemde therapie, zou de oorzaak van een lage testosteronspiegel, en dus van opvliegers, ook gevonden kunnen worden in leefstijl en voeding.

 • Teveel stress
 • Ongezonde voeding
 • Een gebrek aan beweging
 • Te weinig of kwalitatief slechte slaap

Bovenstaande factoren hebben allemaal een negatieve impact op de aanmaak van testosteron of in het algemeen op de hormoonbalans. Gelukkig kun je zelf veel doen om van de klachten van opvliegers die dit veroorzaakt aan te pakken.

Hoe kom je van opvliegers af

De beste manier om opvliegers aan te pakken is door het verhogen van het niveau van testosteron. Je kunt hier op verschillende manieren invloed op uitoefenen. We hebben een uitgebreid artikel over het verhogen van de testosteronspiegel geschreven.

Een voedingssupplement kan helpen bij het behoud van een normale testosteronspiegel.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

1. Doe meer aan lichaamsbeweging

Je kunt de aanmaak van testosteron bevorderen door meer aan lichaamsbeweging te doen. Vooral krachttraining heeft een positieve impact op de testosteronspiegel [3].

Het is aan te raden regelmatig met gewichten te trainen en je dan vooral te richten op een full body workout. Daarmee worden vrijwel al je spieren belast en dit stimuleert de productie van testosteron het meeste.

2. Kies voor gezonde voeding

Ongezond eten kan eveneens de oorzaak zijn van te lage testosteronniveaus. Het gaat dan vooral om bewerkte voeding, die veel ongezonde transvetten en meervoudig onverzadigde vetzuren bevat [4].

Ook producten met soja, alcohol en een hoge suikerconsumptie kunnen zorgen voor een daling van testosteron.

Deze voeding kun je dus het beste zoveel mogelijk vermijden. Probeer zo vaak mogelijk zelf te koken. Gebruik hiervoor verse producten, zoals groente, vlees en vis. Laat pakjes, zakjes en kant en klaar maaltijden liggen. Deze bevatten juist meer van bovengenoemde vetten, te veel zout en andere toevoegingen.

Wil je meer weten over welke voeding een negatieve invloed op de testosteronproductie heeft en hoe je gezondere keuzes kunt maken, lees er dan hier meer over.

3. Vermijd stress

Stress heeft een grote negatieve impact op de hormoonhuishouding en kan de oorzaak zijn van een lage testosteronspiegel. Tijdens periodes van stress stijgt de productie van cortisol, en dit hormoon remt de aanmaak van testosteron.

Vooral bij jonge mannen is stress een van de belangrijke oorzaken van een dalende testosteronspiegel en mogelijk de reden dat je opvliegers krijgt.

Stress helemaal vermijden is meestal niet te doen, maar er is veel dat je kunt doen om zelf weerbaarder te worden voor stress en meer ontspanning in je leven in te bouwen.

hot flashes mannen hoe kom je vanaf

Meditatie en mindfulness zijn nuttige technieken die kunnen helpen om beter om te gaan met de spanningen in je leven. Bouw momenten van rust in je dag in, door bijvoorbeeld te wandelen in de natuur of een ontspannende hobby te doen.

Hoe minder last je van stress hebt, hoe beter je hormoonspiegel in balans zal blijven en je minder kans hebt om opvliegers te krijgen.

Wist je dat? Combineer het beste van twee werelden door te mediteren in het bos. Uit onderzoek blijkt dat bosbaden (de Japanse manier van ontspannen in een groene omgeving), goed is voor je immuunsysteem en een verlaging van de bloeddruk. Het kan helpen tegen depressies, angst en stress.

4. Beter slapen

Zorg dat je elke nacht minstens 7 tot 8 uur ononderbroken slaapt. Tijdens de slaap herstelt je hormoonspiegel zich. Wanneer je slecht slaapt, stijgt juist het niveau van cortisol en dat heeft een remmend effect op testosteron [5]. Een slechte nachtrust kan dus de oorzaak zijn van opvliegers bij mannen.

Geef je lichaam de kans ‘s nachts goed uit te rusten, door je slaapkamer zo donker mogelijk te maken en op regelmatige tijden te gaan slapen en op te staan.

Met deze 4 stappen kun je veel doen om ervoor te zorgen dat je testosteronspiegel zoveel mogelijk in balans blijft. Voor mannen is dat de beste manier om de kans op opvliegers te verlagen.

Vragen omtrent opvliegers bij mannen

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn een plotseling gevoel van warmte in het bovenlichaam, dat kan beginnen in je gezicht, nek of borst, voordat het zich verspreidt. Het kan ook gepaard gaan met roodheid en zweten.

Kunnen mannen ook opvliegers krijgen?

Ja, mannen kunnen ook opvliegers krijgen, hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen.

Wat veroorzaakt opvliegers bij mannen?

Opvliegers bij mannen worden vaak veroorzaakt door een afname in het hormoon testosteron. Dit kan te wijten zijn aan leeftijd, kankerbehandelingen zoals chemotherapie of hormoontherapie, of aandoeningen die de hypofyse aantasten.

Zijn opvliegers bij mannen hetzelfde als bij vrouwen?

De symptomen zijn vergelijkbaar, maar de oorzaak kan verschillen. Bij vrouwen worden opvliegers vaak geassocieerd met de menopauze en een afname van oestrogeen. Bij mannen is het meestal gerelateerd aan een afname van testosteron.

Kunnen jonge mannen opvliegers krijgen?

Ja, hoewel opvliegers vaker voorkomen bij oudere mannen, kunnen jonge mannen ook opvliegers ervaren, vooral als ze onderliggende gezondheidsproblemen hebben of bepaalde medicijnen gebruiken.

Zijn opvliegers een teken van een ernstige medische aandoening bij mannen?

Opvliegers kunnen soms een symptoom zijn van een ernstige medische aandoening bij mannen, zoals een hormonaal onevenwicht of kanker. Als je regelmatig opvliegers ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Kan stress opvliegers bij mannen veroorzaken?

Ja, stress kan een trigger zijn voor opvliegers bij zowel mannen als vrouwen.

Hoe lang duren opvliegers bij mannen meestal?

Dit varieert per persoon, maar opvliegers duren meestal enkele minuten. In sommige gevallen kunnen ze echter langer duren.

Hoe kan ik opvliegers bij mannen voorkomen?

Het vermijden van bekende triggers zoals hete dranken, alcohol, gekruid voedsel, warme temperaturen en stress kan helpen om opvliegers te voorkomen.

Wat is de relatie tussen opvliegers en slaap bij mannen?

Opvliegers kunnen nachtelijk zweten veroorzaken, wat de slaap kan verstoren en tot slapeloosheid kan leiden. Mannen die opvliegers ervaren, melden vaak slaapproblemen.

Kan voeding invloed hebben op opvliegers bij mannen?

Ja, bepaalde voedingsmiddelen kunnen opvliegers veroorzaken of verergeren. Pittig voedsel, cafeïne en alcohol zijn bekende triggers.

Wat is het verschil tussen opvliegers en nachtelijk zweten?

Opvliegers zijn een plotselinge, intense hitte die het lichaam overvalt, terwijl nachtelijk zweten overmatig zweten is dat 's nachts optreedt tijdens het slapen, ongeacht de temperatuur.

Kunnen medicijnen opvliegers veroorzaken bij mannen?

Ja, bepaalde medicijnen kunnen opvliegers veroorzaken bij mannen. Dit geldt met name voor geneesmiddelen die de hormoonspiegels beïnvloeden.

Zijn er risicofactoren voor opvliegers bij mannen?

Risicofactoren kunnen een leeftijd boven de 50, een lager testosterongehalte, bepaalde medicijnen, aandoeningen zoals diabetes en bepaalde vormen van kanker, en levensstijlfactoren zoals overgewicht en roken zijn.

Hoe weet ik zeker dat ik opvliegers heb en geen andere aandoening?

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van opvliegers ervaart. Je arts kan helpen om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten.

Kan alcohol opvliegers veroorzaken bij mannen?

Ja, alcohol kan bij sommige mannen opvliegers veroorzaken of verergeren.

Hebben alle mannen opvliegers als ze ouder worden?

Nee, niet alle mannen ervaren opvliegers als ze ouder worden. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder veranderingen in hormoonspiegels.

Kunnen opvliegers bij mannen ooit volledig verdwijnen?

Ja, opvliegers bij mannen kunnen verminderen of volledig verdwijnen, afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen kunnen leefstijlveranderingen of behandelingen ze volledig laten verdwijnen.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Edwin Dorff
Door

Edwin Dorff

op 30 Sep 2022

Goed artikel , er word je tenminste niks aangepraat . Ben Thai chi leraar en heb al maanden last van opvliegers, deze vrijdag was ik ineens tijdens de les de helft van de vorm kwijt. Ben 69 jaar en geef al 30 jaar les . Bedankt van het artikel.

Reactie plaatsen