12 unieke voordelen van testosteron bij mannen
02 september 2021 
in Mannen
9 min. leestijd

12 unieke voordelen van testosteron bij mannen

Testosteron heeft veel voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid. Over testosteron doen veel verhalen de ronde, waarbij het meestal neerkomt op mannen die agressief zijn en haantjes gedrag vertonen. Testosteron heeft een slecht imago en dat is helemaal niet terecht. Het verband tussen gedrag en dit hormoon is namelijk veel complexer dan gedacht.

Testosteron is een van de bekendste en ook beruchtste hormonen in het lichaam. Iedereen heeft er zijn mening over klaar: mannen die hoge niveaus van dit hormoon hebben, zijn agressieve macho’s, asociaal, ongeduldig, schieten snel uit hun slof en vertonen haantjes gedrag.

Ook heeft testosteron een slechte naam gekregen door het gebruik van anabole steroïden (dit is de chemische variant van testosteron) door krachtsporters.

Maar testosteron is veel meer dan dat. Dit hormoon heeft invloed op je sociale en cognitieve functioneren en eveneens op je fysieke gezondheid. Het juiste niveau van testosteron helpt je gezond te blijven. Je hebt dit hormoon dus nodig. Hieronder lees je alles over de 12 voordelen van testosteron bij mannen.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

1 - Testosteron kan helpen bij het afvallen

Wanneer er sprake is van een testosteron tekort zal dit vaak resulteren in een toename van lichaamsvet. Testosteron speelt namelijk een rol bij het reguleren van insuline en de vetopslag.

Als er te weinig testosteron is, wordt er meer vet opgeslagen. Dit is dan ook een van de achterliggende oorzaken van de bekende love handles bij mannen.

Helaas heeft een toename van vetweefsel tot gevolg dat de testosteron levels nog verder afnemen. Dit stimuleert het lichaam namelijk om testosteron om te zetten in oestrogeen.

afvallen-sneller-testosteron

Deze vicieuze cirkel is er waarschijnlijk de oorzaak van dat mannen met obesitas over het algemeen testosteronspiegels hebben die lager zijn dan normaal en juist hogere oestrogeen waardes.

Uit onderzoek blijkt echter dat het mogelijk is om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Het verhogen van de testosteronspiegels kan helpen om de hormoonwaardes weer in evenwicht te krijgen.

Wanneer de niveaus van het geslachtshormoon weer stijgen, kun je er zelfs voor zorgen dat er een cyclus ontstaat waarbij testosteron toeneemt en lichaamsvet vermindert [5]. Een van de vele voordelen van testosteron is dus dat het kan helpen bij het afvallen.

Wist je dat? Testosteron wordt in het lichaam aangemaakt uit cholesterol. Maar het is niet zo, dat wanneer je hoog cholesterol hebt, je ook veel testosteron hebt. Het is de hypofyse die de hormoonspiegels reguleert.

2 - Testosteron stimuleert het nemen van risico’s

Het hormoon testosteron houdt verband met het verkrijgen en behouden van een hoge status. Door testosteron word je gemotiveerd je status te verbeteren.

Uit onderzoeken blijkt dat mannen die weinig persoonlijke macht en status hebben, maar hoge niveaus van testosteron, veel risico’s willen nemen om meer status te krijgen.

Daar staat tegenover dat mannen die hoge testosteronspiegels en een hoge status hebben, juist geen risico’s willen nemen. Zij willen natuurlijk behouden wat ze hebben.

Zolang er dus status en persoonlijke macht op het spel staat, zorgt testosteron ervoor dat je makkelijker risico’s neemt.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat testosteron ook samenhangt met de status van niet-menselijke, mannelijke primaten (apen). De testosteronspiegel stijgt wanneer zij een dominante positie innemen of moeten verdedigen en daalt wanneer zij een dominante positie verliezen.

Ook een “wedstrijd” op je eigen terrein spelen, heeft net als bij gorilla’s invloed op je testosteronspiegel. Hieruit zou je voorzichtig kunnen concluderen dat de verhoging van de testosteronspiegel deels verantwoordelijk is voor het feit dat thuiswedstrijden vaker worden gewonnen dan uitwedstrijden.

3 - Lekkerder in je vel 

Mannen die last hebben van depressieve klachten, zouden wel eens lage niveaus van testosteron kunnen hebben. Dat blijkt uit onderzoek [2]. Echter, het blijft nog onduidelijk of de depressie wordt veroorzaakt door een lage testosteronspiegel of dat depressie zorgt voor een lagere testosteronspiegel.

Voorlopig onderzoek lijkt erop te wijzen dat behandeling met testosteron mannen met depressies zou kunnen helpen. Ze merken o.a. een verbetering in hun stemming op.

Je kunt zelf ook veel doen om je testosteronspiegel te verhogen. Dit product helpt je om jou testosteronspiegel op een natuurlijke manier te verhogen, zonder chemische troep.

4 - Je bent aantrekkelijker voor vrouwen

Testosteron helpt je om meer zelfvertrouwen uit te stralen, je assertiever te voelen en om makkelijker gesprekken te voeren. Dit komt natuurlijk ook goed van pas als je vrouwen probeert te versieren.

In het dierenrijk hebben mannelijke dieren die een hogere testosteronspiegel hebben, eveneens meer succes bij het vinden van een partner. Dat blijkt dus ook bij menselijke mannen zo te zijn.

Voor een onderzoek moesten telkens paren van twee mannen de strijd aangaan om de aandacht te winnen van een aantrekkelijke vrouw [3]. Hun gespreksvaardigheid en hun assertiviteit bleken samen te hangen met hun testosteronspiegels zoals die gemeten waren voor de test.

De wetenschappers geven aan dat je in boeken en films vaak ziet dat de zelfverzekerde en brutale mannen vaak het hart van de vrouwen winnen. Uit dit onderzoek blijkt dus dat er toch een kern van waarheid in dit stereotype zit.

Een van de voordelen van testosteron is dus, dat je je zelfverzekerder voelt en je makkelijker assertief kunt opstellen.

Wist je dat? Te weinig testosteron kan problemen opleveren, maar teveel net zo goed. Een abnormaal hoge testosteronspiegel kan het hart beschadigen, maar tevens leverziekte, een embolie, slapeloosheid en gedragsproblemen veroorzaken. Anabolen steroïden zijn dus geen oplossing.

5 - Minder kans op vergeetachtigheid en Alzheimer

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een laag niveau van testosteron verband kan hebben met een hogere kans op de ziekte van Alzheimer [1]. In 2010 onderzochten wetenschappers aan de Universiteit van Hong Kong 153 mannen. Zij waren tenminste 55 jaar oud en hadden geen last van dementie.

47 van deze mannen hadden milde cognitieve problemen, zoals met helder denken en geheugenverlies. Binnen een jaar ontwikkelden 10 van deze mannen Alzheimer en zij hadden ook lage niveaus van testosteron.

testosteron-goed-voor-gezondheid

Er zijn meerdere onderzoeken waaruit dit verband blijkt. Onderzoekers aan de University of Southern California gaven muizen met Alzheimer testosteron en dit leek de voortgang van de ziekte af te remmen.

Hierdoor vermoeden wetenschappers dat de ziekte van Alzheimer mogelijk voorkomen kan worden, door ervoor te zorgen dat de testosteronspiegels van ouderen op optimale niveaus blijven.

6 - Je blijft mentaal scherp

Uit de onderzoeken naar testosteron en Alzheimer blijkt al dat er een verband bestaat tussen dit hormoon en het functioneren van de hersenen. Het blijkt dat er ook een verband is met de cognitieve vermogens, en dan vooral bij oudere mannen.

Een Nederlands onderzoek laat een direct verband zien tussen cognitief functioneren en de testosteronspiegel [4]. Omgekeerd blijkt dat er ook een negatieve correlatie is, tussen geheugenverlies en een testosteron tekort.

Dat is de reden dat veel wetenschappers vermoeden dat testosteron een rol speelt in het voorkomen van de achteruitgang van de hersenen bij oudere mannen.

Dat blijkt ook als je kijkt naar sommige van de klachten die kunnen voorkomen bij een lage testosteronspiegel, bijvoorbeeld brain fog, concentratieproblemen en geheugenverlies.

Het kan dus goed zijn dat een lage testosteronspiegel klachten op het gebied van het mentaal functioneren kan geven. Het is echter niet zo dat wetenschappers een verband hebben gevonden tussen een hoge testosteronspiegel en een verbeterde cognitie.

Een gezonde testosteronspiegel kan helpen om minder snel cognitief te verouderen.

7 - Je wordt competitief door testosteron

Mannen staan erom bekend dat ze soms competitief zijn: ze willen altijd winnen en laten graag zien wat ze kunnen. Testosteron speelt daar ook een rol bij. Voordat een wedstrijd of uitdaging begint, stijgen de niveaus van dit hormoon.

Dit heeft invloed op spiermassa, versnelt de reacties, verbetert het uithoudingsvermogen en geeft je het gevoel de sterkste te zijn. Door testosteron krijg je eveneens het verlangen om mee te blijven doen met een spel of uitdaging.

Hoge niveaus van het geslachtshormoon waren een goede indicator om te voorspellen of iemand na een spel verloren te hebben, nog een keer wilde meedoen. Als de niveaus laag waren geworden, wilden de meeste mannen niet meer meespelen, zo bleek uit onderzoek [6].

Hieruit concludeerden de wetenschappers dat testosteron een van de factoren is die een rol spelen bij competitiviteit bij mannen.

Wist je dat? Niet alleen bij sporters, ook bij de fans is er sprake van een stijging van de testosteronspiegel voor, tijdens en na de wedstrijd. Vooral als het favoriete team (of atleet) wint, is er een hoge stijging waar te nemen. Echter, als er verloren wordt dalen de levels.

8 - Zorgt voor een gezond en sterk hart

Doordat testosteron invloed heeft op verschillende facetten van de gezondheid, kan het helpen het hart gezond te houden. Er is hier echter nog niet veel onderzoek naar gedaan en de conclusies zijn nog niet eenduidig.

Zo is er onderzoek waaruit blijkt dat mannen met een kunstmatig hoge of een te lage testosteronspiegel meer risico lopen op hart- en vaatziekten [7].

Uiteindelijk denken de meeste artsen dat een optimale testosteronspiegel hart- en vaatziekten mogelijk kan helpen voorkomen. Niet kunstmatig hoog (anabolen) maar ook zeker niet te laag.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

9 - Testosteron helpt je vooruit in het leven

Dit is een van de feiten die testosteron een slechte naam hebben gegeven: mannen die op agressieve wijze meer macht en status proberen te verkrijgen. Op die manier kan een verlangen naar dominantie of winst crimineel gedrag in de hand werken.

Maar testosteron zet je aan te reageren op een manier die past bij de situatie. In veel gevallen is diplomatiek gedrag juist het beste en in andere zul je je misschien krachtiger opstellen.

Het hormoon kan je motiveren om hard te werken en om vooruit te komen in het leven en dat is in principe niet slecht. Het helpt je om voor jezelf op te komen, om succesvol te zijn en zelfs om je tegen onderdrukking te verzetten. Een van de voordelen van testosteron is dat het je een krachtige boost kan geven.

Gedrag is zeer complex en testosteron is slechts een onderdeel dat daar een rol in speelt.

succesvol-gezond-leven-testosteron

10 - Goed voor het libido en het krijgen erecties

Het verband tussen testosteron, het libido en het vermogen erecties te kunnen krijgen, is niet moeilijk te zien. Bij een lage testosteronspiegel is een afname in libido en vermoeidheid vaak het eerste dat mannen merken.

Toch is libido (of seksdrive) een ietwat mysterieus verschijnsel. Onderzoekers weten niet precies hoe testosteron zorgt voor een toegenomen libido. Normaal gesproken neemt de seksdrive bij mannen af met de jaren.

Tevens is het iets dat kan fluctueren en hebben stress, slaapproblemen en mentale problemen zoals depressie, invloed op het libido. Het is daardoor haast niet mogelijk om aan te geven wat een “normaal libido” is.

Sommige mannen hebben een laag testosteron en voelen nog wel seksuele verlangens. Andere ervaren weinig seksdrive terwijl ze normale hormoonlevels hebben.

Lage niveaus van het geslachtshormoon veroorzaken over het algemeen geen erectiestoornissen. Deze worden meestal veroorzaakt door atherosclerose (aderverkalking). Maar het is wel zo dat een te lage testosteronspiegel vaak samengaan met aderverkalking.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat een op de drie mannen met erectieproblemen, ook een te lage testosteronlevels hebben.

Het verbeteren van de testosteronspiegel kan veel bijdragen aan het verbeteren van het seksleven, waarbij een man meer bevrediging en een krachtiger libido kan ervaren.

11 - Helpt botten versterken

Niet alleen calcium en vitamines zoals vitamine D en K zijn belangrijk voor gezonde, sterke botten, ook testosteron is hiervoor nodig. Het blijkt een rol te spelen bij de botvorming. Testosteron stimuleert de mineralisatie van botten, waardoor de botdichtheid toeneemt [8].

Wanneer oudere mannen last hebben van osteoporose, hebben ze vaak lagere testosteronwaardes. Dit kan ervoor zorgen dat botten makkelijker breken. Om ook op oudere leeftijd nog te kunnen profiteren van sterke botten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de testosteronspiegel optimaal blijft.

12 - Zorgt voor een toename in spiermassa

Ook op het gebied van spiermassa heeft testosteron invloed. Het zorgt bij mannen voor een toename van zowel spiermassa als kracht. Het zorgt voornamelijk voor een hogere eiwitsynthese, waardoor er meer spiermassa wordt aangemaakt. [9].

Testosteron zorgt in de spieren voor de aanmaak en activatie van precursorcel- len van spiervezels. Deze precursorcel- len worden ook wel “satelietcellen” of “spierstamcellen” genoemd en als deze zijn geactiveerd, kunnen ze worden op- genomen in bestaande spiervezels waar- door de spier groter wordt.

Dit groter worden van de spiervezels wordt ook wel hypertrofie genoemd. Daarnaast kunnen deze spierstamcellen ook nieuwe spier- vezels vormen, wat ook wel hyperplasie wordt genoemd

De belangrijke rol die testosteron speelt

Het blijkt dus dat testosteron betrokken is bij vele processen in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het behouden van een goede gezondheid. Dit hormoon is o.a. nodig voor sterke botten, helpt bij het behouden van een gezond gewicht en kan hartklachten helpen voorkomen.

Het is tevens van belang voor een goed psychologisch evenwicht, om seksueel te kunnen presteren en het cognitief functioneren. Een optimaal niveau van testosteron is essentieel voor je gezondheid. Blijf dus opletten of je geen tekort ontwikkeld, door de signalen van je lichaam en geest in de gaten te houden.

Bekijk ons artikel over het verhogen van de testosteronspiegel en ontdek hoe jij meer testosteron kunt aanmaken.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen