Botontkalking bij Mannen: Wat kun je doen?
15 augustus 2023 
in Mannen
3 min. leestijd

Botontkalking bij Mannen: Wat kun je doen?

Veel mensen denken dat botontkalking een aandoening is die vooral bij vrouwen voorkomt, maar ook veel mannen krijgen ermee te maken (boven de 60 jaar gemiddeld 1 op de 7). Het kan voorkomen bij mannen van alle leeftijden. Vaak duurt het langer voor er een diagnose wordt gesteld, omdat er niet direct aan osteoporose wordt gedacht.

Deze aandoening leidt niet alleen tot pijnklachten, maar ook tot een verminderde mobiliteit, lagere energieniveaus en een slechte nachtrust. Botontkalking kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding, een te lage testosteronspiegel en een gebrek aan beweging. In deze blog lees je wat je kunt doen als je als man osteoporose hebt.

Oorzaak van botontkalking bij mannen

Een belangrijke oorzaak van botontkalking bij mannen is een gebrek aan testosteron. Dit hormoon is niet alleen belangrijk voor de seksuele geslachtskenmerken, maar ook voor spierkracht, energie, libido, motivatie en sterke botten.


Na je 30e neemt het testosteron gemiddeld af met 1% per jaar. Na hun 40e merken veel mannen symptomen op van de penopauze (mannelijke overgang). Ook de botdichtheid en spierkracht kunnen dan afnemen.

Voor een deel kun je osteoporose voorkomen door te zorgen voor een gezonde leefstijl. Hieronder lees je waar je op kunt letten.

Botontkalking tegengaan bij mannen

1. Verhogen van de testosteronspiegel

Het dalen van de testosteronspiegel kun je op een natuurlijke manier afremmen. Ten eerste kan dat met voeding: door meer onbewerkte vetten te eten (30% van je dagelijkse calorieën), heeft je lichaam de bouwstoffen om testosteron aan te maken. Daarnaast is het verstandig minder suikers te eten en bewerkte plantaardige oliën te vermijden.

Een andere manier om de testosteronconcentraties te verbeteren, is door krachttraining. Probeer minstens 2 of 3 keer per week aan intensieve krachttraining te doen. Het versterken van je spieren stimuleert de aanmaak van testosteron. Het is verstandig dit onder begeleiding te doen.

Houd jij wel van een beetje competitie? Door competitie op te zoeken (bijvoorbeeld in sport) bevorder je gezonde concentraties van dit hormoon. Er zijn gelukkig heel veel manieren om je testosteron te verhogen.

2. Maak gebruik van de positieve effecten van zonlicht

Ook door lekker buiten in de zon te zijn, kun je werken aan je gezondheid. Je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D3 aan te maken en deze vitamine is nodig om calcium te kunnen opnemen. En calcium is weer essentieel bij de opbouw van je botten.

Verder is vitamine D eveneens van belang voor de productie van testosteron. Dus zonlicht is erg belangrijk als het aankomt op de botgezondheid van mannen. Probeer elke dag minimaal 15 tot 30 minuten zonlicht op je blote huid te krijgen. Ben je hier niet aan gewend, bouw het dan langzaam op, zodat je niet verbrandt.

3. Let op je inname van calcium en magnesium

Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat calcium belangrijk is voor gezonde botten. Maar ook magnesium speelt een rol, het werkt samen met calcium om sterke botten te behouden. Je zou ze in de juiste verhouding binnen moeten krijgen, in een verhouding van 2:1. Calcium wordt gebruikt als bouwstof voor de botten en magnesium zorgt ervoor dat vitamine D geactiveerd wordt.

4. Eet meer eiwitten en onbewerkte vetten

Voor gezonde botten en optimale concentraties testosteron is het belangrijk om meer eiwitten en vetten te eten. Eiwitten zijn goed voor de opbouw van spieren en botten. Het lichaam heeft gezonde onbewerkte vetten nodig om testosteron te kunnen aanmaken.

Gebruik plantaardige olie als olijfolie of avocado olie en eet regelmatig vette vis. Eiwitten krijg je binnen via kwark, peulvruchten, grasgevoerd rundvlees en eieren. Ook op je voeding letten is dus een goede manier om botontkalking bij mannen te helpen tegengaan.

Voedingsstoffen voor gezonde botten

Een voedingssupplement is nooit een middel om botontkalking te genezen. Er zijn echter wel bepaalde nutriënten die zeer belangrijk zijn voor het behoud van gezonde, sterke botten. Niet iedereen krijgt deze nutriënten in voldoende mate binnen: magnesium, calcium, vitamine D3 en Zink.

Het voedingssupplement botsterkte premium bevat het allerbeste calcium ter wereld (Aquamin®), samen met Biocell® Collageen en alle nutriënten die je nodig hebt voor gezonde, sterke botten. Een mooie aanvulling op je voedingspatroon als je ouder wordt of intensief sport.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen