Darmflora Verbeteren: 10 tips voor meer goede bacteriën
01 februari 2024 
in Voeding
4 min. leestijd

Darmflora Verbeteren: 10 tips voor meer goede bacteriën

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het nodig kan zijn om je darmflora te verbeteren? De bacteriën in je darmen worden darmflora genoemd. Er leven wel 1000 verschillende soorten en ze zijn erg belangrijk voor je algehele gezondheid.

Maar je darmflora is kwetsbaarder dan je denkt. Je leefstijl, eetpatroon, stress en medicijngebruik kunnen een negatieve invloed hebben. Gelukkig kun je zelf veel doen om je darmflora te ondersteunen. Hieronder lees je hoe je dat kunt aanpakken.

6 kenmerken van disbalans in de darmflora

1. Spijsverteringsklachten

Wanneer de darmflora verstoord is geraakt, is de kans groot dat je last krijgt van spijsverteringsklachten. Symptomen daarvan zijn:

  • Opgezette buik
  • Diarree of verstopping
  • Brandend maagzuur
  • Gasvorming

Je kunt je darmflora verbeteren met goede voeding. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering soepeler verloopt en dat je minder ontlasting vormt. Wanneer je een gezonde, uitgebalanceerde darmflora hebt, zul je ook minder klachten hebben.


2. Huidirritatie

Als je darmflora uit balans is, zou je denken dat je meer spijsverteringsklachten krijgt. Maar ook aan je huid kun je dit merken. Huidaandoeningen zoals psoriasis kunnen gelinkt worden aan de soort bacteriën die in de darmen aanwezig zijn.

Als er minder goede bacteriën zijn, heeft dat invloed op je immuunsysteem en dat kan zich weer uiten in huidirritatie.

3. Slaapproblemen

Je slaappatroon kan ook invloed hebben op de darmflora. Als je darmflora uit balans is kan dit leiden tot slecht slapen en oververmoeidheid. Mogelijk kan dit veroorzaakt worden door chronische ontstekingen en de effectiviteit van de spijsvertering [1].

4. Dieet met veel suiker

Eet jij veel suiker? Ook suiker kan bijdragen aan spijsverteringsproblemen. Het kan ervoor zorgen dat de diversiteit aan bacteriën en de hoeveelheid goede bacteriën afneemt. Dit kan ertoe leiden dat er overal in het lichaam ontstekingen ontstaan.

5. Ongewild aankomen of afvallen

Als je merkt dat je aankomt of afvalt, zonder dat je iets hebt aangepast in je eet- of beweegpatroon, kan dat een teken zijn dat je darmflora uit balans is. Als dat het geval is kan je lichaam meer moeite hebben met de opname van voedingsstoffen, het opslaan van vet en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Er kan sprake zijn van bacteriële overgroei, insuline resistentie of ontstekingsreacties.

6. Voedselintolerantie

Als je bepaalde soorten voeding niet goed kunt verteren, is er sprake van een voedselintolerantie. Dit kan veroorzaakt worden door een verminderde kwaliteit van de bacteriën in de darmen. Hierdoor kun je last krijgen van gasvorming, diarree, buikpijn of misselijkheid.

Darmflora verbeteren met voeding

Als je spijsverteringsklachten hebt, kan dit dus veroorzaakt worden doordat je darmbacteriën uit balans zijn. Maar hoe kun je in dat geval je darmflora verbeteren? Dat kan door aanpassingen te maken in je voeding.

1. Probiotica is voeding die goede bacteriën bevat. 

Soms is dat van nature en soms zijn ze door de mens toegevoegd. Deze bacteriën kunnen de goede bacteriën in je darmen aanvullen en helpen je darmflora te herstellen. Voorbeelden van deze voeding zijn yoghurt, kombucha, kefir, augurken en zuurdesembrood. Zorg dat je dergelijke voeding regelmatig eet.

2. Ga na of je voedselintoleranties hebt. 

Mensen die last hebben van intoleranties voor bepaalde voeding, hebben meestal veel darmklachten. De intoleranties veroorzaken ontstekingen en kunnen de bacteriën in je darmen verstoren. 

Schrap een tijd bepaalde soorten voeding uit je dieet waarvan je merkt dat je je hier slecht van gaat voelen. Als je merkt dat je symptomen hierdoor verbeteren, kun je deze voeding voortaan vermijden. Als je er niet uit komt, vraag dan hulp aan een diëtist.

3. Pas je eetpatroon aan. 

Wat jij eet, eten je darmbacteriën ook. De goede bacteriën in je darmen hebben vooral veel vezels nodig. Daarom is het belangrijk om voldoende vezels te eten, uit groente, fruit en volkoren graanproducten. In groente en fruit zitten ook veel antioxidanten die goed zijn voor je spijsvertering.

4. Eet minder suiker en bewerkte voeding. 

Suiker vormt geen voeding voor je goede darmbacteriën en verstoort tevens de balans tussen deze en de slechte bacteriën. Daardoor zullen deze laatste de overhand krijgen. Als je trek in zoet hebt, eet dan een stuk fruit of gebruik honing als zoetstof.

5. Gebruik prebiotica

ezels zijn een goede manier om je darmflora te verbeteren, omdat de goede bacteriën ze als voeding gebruiken. Zorg dus dat je altijd vezelrijke voeding in huis hebt, zoals fruit (bananen, frambozen en peren), uien, noten, zaden, bonen en volkoren granen.


Darmflora verbeteren met leefstijl

Ook je leefstijl heeft een grote invloed op je darmen. Daarom is het handig om veranderingen aan te brengen in je leefstijl, zodat je kunt profiteren van een betere darmgezondheid.

1. Zorg dat je genoeg slaap krijgt

Slaap is van groot belang voor de gezondheid van je darmflora. Uit onderzoek blijkt dat mensen die slecht slapen een groter risico lopen op verstoringen van de darmflora en daardoor op ontstekingsgerelateerde aandoeningen [2]. Probeer tenminste 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen.

2. Drink voldoende: 

wanneer je veel water drinkt, is dit goed voor je darmbacteriën. Mensen die genoeg drinken hebben een grotere variëteit in bacteriën en daarbij ook minder bacteriën die darmontstekingen kunnen veroorzaken. Een ander voordeel van goed drinken: je zult minder last hebben van verstopping.

3. Verminder stress

Chronische stress ondermijnt je gezondheid en dus ook die van je darmbacteriën. Zorg voor meer ontspanning, door bijvoorbeeld regelmatig een pauze te nemen, te mediteren of een wandeling te maken. Ook tijd doorbrengen met familie of goede vrienden zorgt voor meer ontspanning en is goed voor je humeur.

4. Eet langzaam

We eten vaak veel te snel. Door rustiger te eten, loop je minder kans op het ontwikkelen van overgewicht en diabetes. Je spijsvertering begint al zodra je het voedsel in je mond stop. Je produceert speeksel en het kauwen vergroot het oppervlak van wat je eet. Hoe beter je kauwt, hoe groter het oppervlak en hoe makkelijker het in de darmen afgebroken kan worden. Dat helpt om spijsverteringsklachten te voorkomen en je darmflora gezond te houden.

5. Ontdek waar je gevoelig voor bent:

als je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, kun je last krijgen van buikpijn, diarree, brandend maagzuur en dergelijke. Door dergelijke voedingsstoffen tijdelijk te vermijden, zullen klachten hopelijk verminderen. Dan weet je waar je gevoelig voor bent. Eet je deze stoffen voortaan niet meer, dan heeft dit ook een positieve impact op je darmgezondheid.


Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen