Brain fog door stress? Dit kun je eraan doen!
03 mei 2023 
6 min. leestijd

Brain fog door stress? Dit kun je eraan doen!

Veel mensen hebben last van brain fog door stress. Wanneer je onder hoge druk staat, hebben zowel je lichaam als je geest daaronder te lijden. Hersenmist kan daar ook het gevolg van zijn. Enkele van de symptomen zijn een gebrekkige concentratie, een slechter geheugen en een wazig gevoel hebben.

Deze klachten zijn erg vervelend, want ze belemmeren je werk en privéleven en je functioneert in feite op een lager niveau. Wil jij van je brain fog af, dan kan dat gelukkig.

Een bekend voorbeeld van (extreme) brain fog door stress is een burn-out. Als je te vaak, langdurig over je grenzen gaat, kan dit resulteren in een burn-out. Een van de symptomen van een burn-out is "niets meer uit handen krijgen" en "een wazig gevoel in je hoofd hebben".

Zorg daarom dat het niet zover komt! In deze blog geven we je tips hoe je brain fog door stress kunt verminderen én hoe je het kunt voorkomen.

De oorzaak van brain fog door stress

Bijna iedereen heeft wel met stress te maken. Vooral chronische stress kan problemen opleveren voor je gezondheid. Stress en angst zorgen ervoor dat je lichaam in de vecht of vluchtmodus komt. Op de lange duur ondermijnt het je energie en put het je lichaam uit.

Bij langdurige stress kan brain fog voorkomen. Hierbij voel je je juist traag, je denken gaat langzamer en voelt je wazig. Je kunt last krijgen van concentratie- en geheugenproblemen en hebt moeite met informatie opnemen.


Wanneer je worstelt met stress, veroorzaakt dat piekeren, je zorgen maken en je gedachten blijven maar doorgaan. Dat is mentaal uitputtend. Vaak veroorzaakt dat vervolgens weer brain fog en dit maakt de stressklachten nog erger. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Als je de vermoeidheid en uitputting gaat aanpakken, kun je hersenmist en de bijbehorende klachten verminderen.

Tips om brain fog door stress te verminderen

1. Mindfulness en meditatie

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness en meditatie beiden heel geschikt zijn om stressklachten en dus ook brainfog te verminderen. Deze ontspanningstechnieken halen je terug in het huidige moment, in het nu. Ze leren je je gedachten en gevoelens te observeren, zonder dat je hier in meegaat. Hierdoor kun je beter afstand nemen van angst en stress.

Verder leer je ook om situaties te accepteren zoals ze zijn, zodat je minder weerstand gaat voelen. Al deze positieve effecten helpen je beter te ontspannen en daardoor kan brain fog afnemen.

2. Sauna en/of ijsbaden

De sauna is een heerlijke plek om te ontspannen. De warmte zorgt voor een weldadig gevoel, waardoor je goed tot rust komt. Regelmatig naar de sauna gaan kan daardoor helpen stress en brain fog door stress te verminderen.

Koude douches en ijsbaden kunnen eveneens helpen. Een ijsbad veroorzaakt een vorm van gecontroleerde stress. Je lichaam kan hierdoor weerstand opbouwen tegen stress, waardoor je er in de toekomst beter tegen bestand bent. Verder hebben lage temperaturen ook een ontstekingsremmend effect en hebben ze een positief effect op de stemming.

Ijsbaden en koude douches zijn dan ook een aanrader bij depressie, angst en brain fog door stress.

3. Dagdromen

Een andere manier waarop je hersenmist kunt verminderen, is door er lekker op uit te gaan, de natuur in. Buiten in beweging zijn, heeft een weldadige invloed op lichaam en geest. Het helpt de bloeddruk te verlagen, brengt je gedachten tot rust en je raakt spanning en stress kwijt.

Het is wel belangrijk dat je dit doet zonder gebruik te maken van je smartphone (muziek of podcasts) of andere gadgets. Alleen dan kom je goed tot rust en wordt je niet gestoord door notificaties of krijg je nog steeds informatie binnen. Geef je over aan de stilte en ga lekker dagdromen, mijmeren en laat alles los.


Brain fog door stress voorkomen

Behalve hersenmist verminderen, is het natuurlijk het beste om dit te proberen te voorkomen. Ook daar hebben we handige tips voor!

1. Gun jezelf voldoende pauzes

We overspoelen onszelf de hele dag met een overmaat aan informatie, van nieuws, e-mails, sociale media en andere apps en sites. Onze hersenen moeten dit allemaal verwerken, maar op een gegeven moment lukt dat niet meer. Ons brein raakt oververmoeid.

Volgens wetenschappers werkt ons lichaam in een ultradiaan ritme. Dit zijn cycli die ons lichaam volgt als we wakker zijn. Hier kun je rekening mee houden, door je werk in te plannen met elke 90 minuten een pauze tussendoor. Hierdoor krijgen je hersenen regelmatig tijd om op te laden en verminder je stress en brain fog.

2. Elke dag bewegen

Bewegen heeft veel invloed op je stemming en kan psychische klachten, zoals depressiviteit en angst helpen verlichten. Door te sporten kan je lichaam beter stresshormonen afvoeren, waardoor je spanning kwijtraakt. Het zorgt ook voor afleiding, zodat je minder bezig bent met waar je je zorgen over maakte [1].

Het is aan te raden om bij stress elke dag 30 tot 45 minuten te bewegen op een matig tot intensief niveau. Een stevige wandeling is goed of een stuk fietsen. Te intensieve inspanning, zoals een HIIT training, kan de stress in je lichaam juist verergeren. Dus overdrijf het niet.

Wist je dat? Regelmatig sporten helpt ook om beter te slapen, wat bij stress eveneens vaak een probleem is. Bewegen zorgt ervoor dat je moe bent aan het eind van de dag en dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

3. Neem de tijd voor slaap

Wat je vermoeide en overbelaste brein vooral nodig heeft als je last hebt van hersenmist is slaap. De wetenschap vindt steeds meer bewijs voor het belang van slaap, vooral bij angst en brain fog door stress. Tijdens de slaap kunnen de hersenen herstellen.

Probeer tenminste 7 tot 8 uur te slapen elke nacht. Let op je voeding en wat je drinkt als je problemen hebt met in slaap vallen of doorslapen. Je kunt supplementen gebruiken die kunnen helpen met beter slapen.


4. Wees zuinig op je brein

Goed voor je hersenen zorgen is eveneens belangrijk om brain fog door stress te voorkomen. Dat doe je door te kiezen voor gezonde voeding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat suiker en bewerkte voeding, de groei van slechte bacteriën in de darmen stimuleert [2]. Dat werkt ontstekingen in de hand, niet alleen in de darmen, ook in de hersenen.

Ook alcohol en drugs hebben een negatieve impact op de gezondheid van de hersenen. Probeer hier dan ook mee te stoppen of in ieder geval het gebruik te verminderen.

Eet gevarieerd, met veel groente en fruit. Je kunt ook proberen regelmatig ontstekingsremmende producten (bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien, hennepzaad, amandelen en vette vis) te eten. Gezonde voeding is een belangrijke stap om brain fog door stress te voorkomen.

Conclusie

Stress is een onderschatte oorzaak van brain fog. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en duidelijk je grenzen aan te geven. Zorg daarom dat het niet zover komt. Als je eenmaal brain fog door stress hebt, kom je er moeilijk vanaf.

Gun jezelf daarom pauzes, zorg dat je niet altijd "aan" staat, zodat je lichaam tijd genoeg heeft om te ontspannen. Neem daarnaast je slaap serieus en probeer dagelijks te bewegen.


Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen