Brain fog door voeding? Dit kunnen oorzaken zijn
03 mei 2023 
5 min. leestijd

Brain fog door voeding? Dit kunnen oorzaken zijn

Kun je brain fog door voeding krijgen? Wat je eet heeft veel invloed op je lichaam en dus ook op je hersenen. Dat is natuurlijk geen wonder, want 20% van de energie die je via voeding binnenkrijgt, gaat naar je hersenen.

Een gezond dieet bevat o.a. vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Krijg je hiervan voldoende binnen, dan kunnen de zenuwcellen van je hersenen goed en effectief met elkaar communiceren. Maar krijg je verkeerde voeding binnen, dan kan dit leiden tot problemen, zoals bijvoorbeeld brain fog.

Brain fog of hersenmist is een aandoening waarbij je je wazig, ongeconcentreerd en verward voelt. Je hebt moeite om je te concentreren en om nieuwe informatie te verwerken. Bepaalde soorten voeding kunnen brain fog veroorzaken, bijvoorbeeld suiker, verkeerde vetten, alcohol en drugs.


Als je hiervan veel binnenkrijgt of gebruikt, kan dit leiden tot een slechter functioneren of zelfs beschadigen van de hersenen. In deze blog lees je meer over het verband tussen voeding en hersenmist.

Brain fog door geraffineerde suiker

Geraffineerde suiker is een van die soorten voeding die brain fog kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een hoge consumptie van suiker, ontstekingen kan veroorzaken, waarbij AGE's ontstaan (dit zijn schadelijke verbindingen die zich in de bloedbaan ophopen).

Hierdoor kunnen de bloedvaten in de hersenen beschadigen. Een hoge consumptie van suiker kan daardoor leiden tot geheugenproblemen.

Bij diabetes is er sprake van een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Wanneer insuline te hoog is, kan dit leiden tot een verstoorde werking van de hersenen [1].

Verder heeft suiker als effect dat het de aanmaak van BDNF afremt. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor, en het is een stof die beschadiging van zenuwcellen kan voorkomen en herstellen. Het speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe herinneringen en om te kunnen leren.

Een ander gevaar van suiker is dat het kan leiden tot atherosclerose (vaatvernauwing). Dit zorgt voor een hoge bloeddruk in het lichaam, dus ook in de hersenen.

Uit onderzoek komt naar voren dat een hoge bloeddruk de bloedvaten in het brein kan beschadigen en daardoor kan leiden tot milde cognitieve klachten. Maar het kan eveneens bijdragen aan het ontwikkelen van een ernstiger aandoening, namelijk Alzheimer's.

Brain fog door verkeerde vetten

Wanneer we kijken naar brain fog door voeding, komen we ook uit bij verkeerde vetten. Dit zijn bijvoorbeeld plantaardige vetten die geoxideerd zijn. Dat gebeurt wanneer ze teveel verhit worden.

Bij hoge temperaturen raken onverzadigde vetten onstabiel, een proces dat je kunt vergelijken met roesten. Het eindproduct is erg ongezond en kan leiden tot gezondheidsproblemen en het ontstaan van hersenmist.

Een ander probleem is dat we in Nederland naar verhouding teveel omega-6 vetten binnenkrijgen. Deze vetten hebben we wel nodig voor onze gezondheid, maar wanneer je er teveel van eet, ontstaat er een disbalans tussen omega-3 en omega-6 vetten. Deze vetten zitten onder meer in margarine, zonnebloemolie en dressings.

Omega-6 vetten werken ontstekingen in de hand, er ontstaan vrije radicalen en deze kunnen de cellen in je lichaam en in je hersenen beschadigen. Dit kan eveneens zorgen voor een slechter functioneren van je hersenen.

Andere vetten die problemen kunnen opleveren, zijn transvetten. Dit zijn onnatuurlijke, bewerkte vetten, gemaakt uit plantaardige oliën. Ze worden veel gebruikt in o.a. frituurvet, margarines, gebak en chips.

Transvetten kunnen leiden tot een verhoging van het slechte HDL cholesterol en een verlaging van het goede LDL cholesterol. Ze kunnen tevens je hormoonhuishouding verstoren en ontstekingen in de hersenen veroorzaken. Op die manier kunnen ook transvetten bijdragen aan het ontstaan van hersenmist.

Brain fog door alcohol en drugs

Zowel alcohol als drugs kunnen de hersenen oxidatieve schade toebrengen en dit kan op de korte en lange termijn negatieve effecten hebben. Alcohol en drugs hebben sowieso een negatieve invloed op het functioneren van de hersenen [2].


Vooral de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, je concentratievermogen en het logisch nadenken, hebben eronder te lijden. Mensen die veel van deze middelen gebruiken, merken ook vaak dat ze hun ambities uit het oog verliezen en nergens meer motivatie voor kunnen opbrengen. Je kunt uiteindelijk ook last krijgen van brain fog.

Dat is ook niet verbazingwekkend als je weet wat deze middelen met je hersenen doen. Ze verstoren de balans van neurotransmitters en veroorzaken chronische ontstekingen in je brein.

Zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid is het uitermate belangrijk om te minderen, of zelfs helemaal te stoppen met alcohol en/of drugs. De helderheid van geest en het gevoel jezelf weer te zijn dat je ervoor terugkrijgt, maken het de moeite waard om het gebruik af te zweren.

Brain fog door gluten

Een andere oorzaak van brain fog door voeding zijn gluten. Het komt veel voor bij coeliakie patiënten (90% van coeliakie patiënten die meededen aan een survey, gaven aan hier regelmatig last van te hebben.

Hoe kunnen gluten nu hersenmist veroorzaken? Gluten zorgen voor een verhoging van de stof zonuline in de darmen. Dit kan tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid leiden en hierdoor komt zonuline in de darminhoud terecht. Dit leidt op zijn beurt weer tot chronische ontstekingen in het lichaam en in de hersenen.

Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen ontstekingen, zoals die bij coeliakie voorkomen en een verminderd functioneren van de hersenen [3]. Op die manier kan het dan ook brain fog veroorzaken.

Verder kunnen gluten neurologische schade veroorzaken. Er zijn aanwijzingen gevonden dat gluten de achterliggende oorzaak zijn van een "overprikkeld coeliakie brein". Vaak overprikkeld zijn is een bekend kenmerk van brain fog.

Dan zijn er nog de gliadorfinen. Dit zijn exorfinen (opiaatachtige stoffen) die vrijkomen als gluten niet volledig verteerd worden. Ze kunnen zorgen voor een disbalans van de neurotransmitters.

Als laatste reden dat gluten brain fog kunnen veroorzaken, is dat er tekorten aan vitamines en mineralen kunnen ontstaan door gluten. Als de darmwand beschadigd raakt omdat je gevoelig bent voor gluten, kunnen de darmen minder goed voedingsstoffen opnemen.


Dan kun je last krijgen van een tekort aan bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B12 of ijzer. Dat kan vervolgens weer hersenmist veroorzaken.

Wanneer je je goed houdt aan een glutenvrij dieet, zul je geen last meer hebben van brain fog door gluten.

Brainfog door caseïne

Heb jij vaak last van brain fog, dan zou dat ook veroorzaakt kunnen worden door caseïne in zuivel. Niet iedereen is hier gevoelig voor, maar als jouw lichaam moeite heeft met het verteren of absorberen van caseïne (een eiwit in melk), kan dat tot hersenmist leiden.

Wanneer caseïne onvolledig verteerd wordt, komen er casomorfinen vrij (dit zijn ook weer exorfinen) en deze kunnen zorgen voor een verstoring van de balans in neurotransmitters. Hierdoor kun je problemen krijgen met je geheugen, concentratie en bijvoorbeeld niet op woorden komen. Kortom, je hebt last van brain fog.

Drink je graag melk, dan kun je beter voor A2 melk kiezen. Het is vooral A1 melk die klachten kan veroorzaken.

Vragen omtrent brain fog

Wat is 'brain fog'?

Brain fog is een informele term die wordt gebruikt om gevoelens van mentale verwarring of gebrek aan mentale helderheid te beschrijven. Het is alsof er een soort mist in je hersenen hangt waardoor je niet zo scherp denkt als je zou willen.

Wat zijn de symptomen van brain fog?

Brain fog kan zich uiten als problemen met concentratie, geheugen, het vinden van de juiste woorden, en het maken van beslissingen. Andere symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, irritatie, en moeite met begrip.

Wat veroorzaakt brain fog?

Brain fog kan worden veroorzaakt door een scala aan factoren, waaronder gebrek aan slaap, ongezond dieet, stress, gebrek aan lichaamsbeweging, medicatie en sommige medische aandoeningen.

Is brain fog een teken van een ernstige medische aandoening?

Hoewel brain fog op zichzelf vaak niet ernstig is, kan het een symptoom zijn van onderliggende medische aandoeningen, zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, bloedarmoede, depressie, diabetes, migraine, Alzheimer, of multiple sclerose.

Kan slaapgebrek brain fog veroorzaken?

Ja, een gebrek aan voldoende slaap kan zeker bijdragen aan brain fog. Slaap is essentieel voor je hersenen om te herstellen en op te laden.

Is brain fog hetzelfde als dementie?

Nee, brain fog is niet hetzelfde als dementie. Dementie is een progressieve neurologische aandoening, terwijl brain fog meestal tijdelijk is en kan worden verbeterd door veranderingen in levensstijl of behandeling van de onderliggende oorzaak

Hoe kan ik brain fog verminderen?

Je kunt brain fog verminderen door gezonde leefgewoonten aan te houden, zoals voldoende slaap krijgen, gezond eten, regelmatig bewegen, stress verminderen, en voldoende gehydrateerd blijven.

Kan voeding invloed hebben op brain fog?

Ja, wat je eet kan invloed hebben op brain fog. Een ongezond dieet kan brain fog veroorzaken of verergeren, terwijl een gezond, evenwichtig dieet kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

Kan brain fog invloed hebben op mijn geheugen?

Ja, een van de symptomen van brain fog kan moeite met geheugen zijn. Dit kan zich uiten als problemen met kortetermijngeheugen of moeite om informatie te herinneren.

Is brain fog permanent?

Nee, brain fog is over het algemeen niet permanent. Het kan vaak worden verminderd of geëlimineerd door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit kan onder andere bestaan uit het aanpassen van je levensstijl, het veranderen van je dieet en het zorgen voor voldoende rust & slaap.

Kan stress brain fog veroorzaken?

Ja, chronische stress kan leiden tot vermoeidheid, mentale uitputting of brain fog. Het is belangrijk om stress management strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan.

Hoe lang kan brain fog duren?

De duur van brain fog varieert sterk per persoon en hangt af van de oorzaak. Het kan een paar uur duren, of het kan weken of zelfs maanden aanhouden als het niet wordt aangepakt.

Hoe wordt brain fog gediagnosticeerd?

Brain fog is geen medische diagnose op zich. Het is een symptoom van andere aandoeningen. Daarom zal een arts eerst proberen om de onderliggende oorzaak te identificeren via een reeks van tests of beoordelingen

Kan koffie helpen tegen brain fog?

Cafeïne, dat in koffie zit, kan tijdelijk de alertheid en concentratie verbeteren, wat kan helpen bij symptomen van brain fog. Maar het is belangrijk om matig te zijn, omdat te veel cafeïne slapeloosheid kan veroorzaken, wat weer kan leiden tot brain fog.

Kan het nemen van supplementen helpen tegen brain fog?

Afhankelijk van de oorzaak kan het nemen van bepaalde supplementen helpen bij het verlichten van brain fog. Bijvoorbeeld, als je brain fog het gevolg is van een vitamine B12-tekort, dan kunnen B12-supplementen helpen.

Kan brain fog een bijwerking zijn van medicatie?

Ja, sommige medicijnen kunnen brain fog veroorzaken als een bijwerking. Als je vermoedt dat je medicatie brain fog veroorzaakt, bespreek dit dan met je arts. Het is belangrijk om niet te stoppen met het innemen van je medicatie zonder eerst met je arts te overleggen.

Is er een behandeling voor brain fog?

De behandeling van brain fog hangt af van de onderliggende oorzaak. Het kan gaan om veranderingen in de levensstijl, het behandelen van een onderliggende aandoening, of het aanpassen van de medicatie als die de oorzaak is.

Kan beweging helpen bij het verminderen van brain fog?

Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om brain fog te verminderen. Beweging verhoogt de bloedstroom naar de hersenen en kan helpen om de mentale helderheid te verbeteren.

Kan brain fog invloed hebben op mijn werkleven?

Ja, brain fog kan invloed hebben op je prestaties op het werk. Het kan het moeilijker maken om je te concentreren, beslissingen te nemen of je taken efficiënt uit te voeren.

Is brain fog normaal als ik ouder word?

Hoewel enige cognitieve verandering normaal is bij het ouder worden, is aanhoudende brain fog niet typisch. Als je je zorgen maakt over aanhoudende brain fog, is het raadzaam om met een zorgverlener te praten.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen