Wazig en afwezig gevoel in je hoofd? Dit kan de oorzaak zijn!
03 mei 2023 
3 min. leestijd

Wazig en afwezig gevoel in je hoofd? Dit kan de oorzaak zijn!

Heb jij wel eens last van een wazig en afwezig gevoel in je hoofd? Dit slome, verwarde en wazige gevoel wordt ook wel hersenmist genoemd. Steeds meer mensen geven aan hier last van te hebben. Je hebt moeite om op woorden te komen, je kunt je slecht concentreren en je hebt geheugenproblemen.

Hersenmist is niet alleen heel frustrerend, het kan ook je gevoel van zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Het komt namelijk niet alleen bij ouderen voor, ook jongeren kunnen er last van hebben.

Dit wazige gevoel in je hoofd kan veroorzaakt worden door slaaptekort, teveel aan je hoofd hebben of mentale problemen. In deze blog lees je er meer over.

Wat is hersenmist

Als je erg moe bent, werkt je brein niet helemaal zoals het hoort. Dat is gelukkig meestal maar tijdelijk, na een nachtje goed slapen voel je je weer fris en helder. Bij hersenmist of brain fog is dat niet zo. Dat gevoel alsof je hersenen vol watten zitten, trekt niet weg met een keer goed uitslapen.


Hersenmist is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het geheugen en de concentratie, oftewel, het zijn cognitieve problemen. Iemand met brain fog merkt dat het geheugen niet zo scherp is en dat hij of zij moeite heeft met het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Ook concentreren is lastig, vooral als er veel prikkels om je heen zijn.

Wanneer je zo'n wazig gevoel in je hoofd hebt, is het vaak lastig om op woorden te komen. Deze combinatie van klachten kan veel overlast veroorzaken en je dagelijkse bezigheden verstoren. Er zijn verschillende factoren die hersenmist kunnen veroorzaken.

Slaap tekort

Een gebrek aan slaap heeft veel impact op de hersenen en kan daardoor een oorzaak zijn van een afwezig gevoel in je hoofd. Een goede, ongestoorde nachtrust helpt je hersenen herstellen van de voorgaande dag. Je verwerkt tijdens de slaap ervaringen en je doet nieuwe energie op. Als je slecht slaapt, wordt dit proces verstoord.

Dit kan ervoor zorgen dat je overdag meer moeite hebt met concentreren en dat je een gevoel van watten in je hoofd hebt. Het is dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat je elke nacht goed slaapt. Stel een vast slaapritme in. Dat betekent dat je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en 's ochtends op dezelfde tijd opstaat.

Je lichaam zal hier aan wennen, en dat helpt om makkelijker en sneller in slaap te vallen. Zorg dat je een uur voor het slapen geen schermen meer kijkt en creëer een aangename donkere slaapkamer. Hopelijk kun je met deze tips voortaan genieten van een goede nachtrust.

Teveel aan je hoofd

Heb je teveel aan je hoofd, dan ben je waarschijnlijk veel aan het piekeren. Je kunt je moeilijker focussen en je gedachten gaan alle kanten op. Je bent veel energie kwijt aan het proberen alle ballen hoog te houden, maar op een gegeven moment wordt het teveel. De hersenen raken uitgeput.

Dan krijg je last van een afwezig gevoel in je hoofd, je bent moe, kunt niet op woorden komen of hebt moeite om nieuwe informatie op te nemen. Het is belangrijk om de waarschuwingssignalen serieus te nemen. Merk je dat je last van hersenmist krijgt, zorg dan dat je op tijd rust neemt.

Door elke dag tijd in te plannen voor ontspanning en je brein en lichaam rust te gunnen, krijg je de tijd om te herstellen van stress. De brain fog zal dan hopelijk snel verdwijnen.

Mentale problemen

Cognitieve problemen, zoals problemen met beslissingen nemen, nadenken en concentreren, worden in de DSM-5 genoemd als kenmerken van een depressie. Wat de link tussen brain fog en depressie precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar waarschijnlijk ontstaat het door de manier waarop je hersenen functioneren als je depressief bent.


Het lijkt er op dat een depressie zorgt voor een ontregeling van de neurale netwerken in belangrijke gebieden in de hersenen. Deze ontregeling kan ervoor zorgen dat cognitieve symptomen, zoals brain fog, verergeren [1].

Een depressie kan ook zorgen voor een vermindering van de effectiviteit van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Dit zou ook invloed kunnen hebben op de symptomen van hersenmist.

Ook PTSS (post traumatisch stress syndroom) kan samengaan met een wazig en afwezig gevoel in je hoofd. Bij PTSS kun je last hebben van veel verschillende symptomen, waaronder flashbacks en angstaanvallen, maar ook hersenmist.

Brain fog en PTSS hebben een belangrijke overeenkomst, ze gaan namelijk samen met ontstekingen in de hersenen (neuro-inflammatie). PTSS veroorzaakt ontstekingen in de hersenen, die vervolgens kunnen bijdragen aan brain fog.

Uit onderzoek blijkt dat dergelijke ontstekingen kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen [2]. Wel lijkt het erop dat het verband tussen PTSS en hersenmist tweezijdig is: de beide aandoeningen kunnen elkaars oorzaak zijn en ook elkaars klachten verergeren.

Vragen omtrent een wazig gevoel in het hoofd

Wat is een wazig gevoel in het hoofd?

Een wazig gevoel in het hoofd is een gevoel van lichte verwarring, desoriëntatie of gebrek aan focus. Het is geen medische term, maar het wordt vaak gebruikt om verschillende symptomen te beschrijven die verband houden met de hersenen en cognitie.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een wazig gevoel in het hoofd?

Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals slaapgebrek, stress, angst, depressie, uitdroging, ondervoeding, of een reactie op medicatie.

Kan een wazig gevoel in mijn hoofd duiden op een ernstige ziekte?

Meestal niet, maar in zeldzame gevallen kan het een symptoom zijn van een ernstige aandoening zoals een hersentumor, beroerte, of een neurologische aandoening. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als het wazige gevoel aanhoudt of gepaard gaat met andere ernstige symptomen.

Kan stress een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Ja, stress kan leiden tot een wazig gevoel in het hoofd. Dit komt omdat stress je lichaam in een staat van "vecht of vlucht" kan brengen, wat je denkprocessen kan verstoren.

Wat kan ik doen om een wazig gevoel in mijn hoofd te verminderen?

Het aanpakken van de onderliggende oorzaak is de beste manier om dit symptoom te verminderen. Dat kan betekenen dat je meer slaap moet krijgen, beter moet eten, meer water moet drinken, stress moet verminderen of moet stoppen met medicijnen die het probleem veroorzaken.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor een wazig gevoel in het hoofd?

Je moet medische hulp zoeken als je wazige gevoel aanhoudt, verergert, of gepaard gaat met andere ernstige symptomen zoals plotseling geheugenverlies, spraakmogelijkheid, evenwichtsproblemen of ernstige hoofdpijn.

Kan slaapgebrek een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Ja, slaapgebrek kan zeker een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken. Tijdens de slaap herstelt je brein zich, en zonder voldoende rust kan je brein niet goed functioneren.

Kan een wazig gevoel in het hoofd worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen?

Ja, bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken. Als je denkt dat je medicijnen dit veroorzaken, neem dan contact op met je arts.

Kan ik nog veilig autorijden met een wazig gevoel in mijn hoofd?

Als je een wazig gevoel in je hoofd ervaart, is het mogelijk dat je reactietijd en concentratievermogen verminderd zijn. Het is altijd het beste om veilig te zijn en niet te rijden totdat je je beter voelt.

Kunnen koffie of andere cafeïne houdende producten een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Te veel cafeïne kan leiden tot een wazig gevoel in het hoofd, evenals andere symptomen zoals hartkloppingen, slapeloosheid en rusteloosheid.

Kan een wazig gevoel in het hoofd een teken zijn van een hersenschudding?

Ja, een wazig gevoel in het hoofd kan een symptoom zijn van een hersenschudding. Andere symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, evenwichtsproblemen en geheugenverlies.

Kan een wazig gevoel in het hoofd een teken zijn van hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk geeft meestal geen symptomen, maar in sommige gevallen kan het een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken.

Hoe lang kan een wazig gevoel in het hoofd duren?

De duur van een wazig gevoel in het hoofd varieert afhankelijk van de oorzaak. Het kan een paar minuten duren, of het kan chronisch zijn en weken of maanden aanhouden.

Kan uitdroging een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Ja, uitdroging kan leiden tot een wazig gevoel in het hoofd, samen met andere symptomen zoals droge mond, vermoeidheid en duizeligheid.

Kan alcohol een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Ja, alcohol kan een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken. Overmatig drinken kan leiden tot uitdroging en andere gezondheidsproblemen die dit symptoom kunnen veroorzaken.

Kan een wazig gevoel in het hoofd invloed hebben op mijn gezichtsvermogen?

Een wazig gevoel in het hoofd kan soms invloed hebben op het gezichtsvermogen, maar dit is niet altijd het geval. Als je problemen met je zicht ervaart, neem dan contact op met een medische professional.

Kan oefening helpen bij een wazig gevoel in het hoofd?

Ja, regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de bloedstroom naar je hersenen te verbeteren, wat kan helpen om een wazig gevoel in het hoofd te verminderen.

Is een wazig gevoel in het hoofd normaal tijdens de zwangerschap?

Sommige vrouwen ervaren een wazig gevoel in hun hoofd tijdens de zwangerschap, wat kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, vermoeidheid of bloeddrukschommelingen. Als je hier last van hebt, is het belangrijk om dit met je zorgverlener te bespreken.

Kunnen bepaalde voedingsmiddelen een wazig gevoel in het hoofd veroorzaken?

Ja, sommige voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een wazig gevoel in het hoofd. Bijvoorbeeld, voedingsmiddelen die veel suiker of cafeïne bevatten, kunnen dit symptoom veroorzaken. Bovendien kunnen voedselallergieën of -intoleranties ook een rol spelen.

Wat zijn de mogelijke lange termijn gevolgen van een constant wazig gevoel in het hoofd?

Een constant wazig gevoel in het hoofd kan invloed hebben op je kwaliteit van leven, je vermogen om te werken en te studeren, en je sociale interacties. In sommige gevallen kan het een teken zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem dat medische behandeling vereist. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen als je constant een wazig gevoel in je hoofd ervaart.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen