Wat zijn de voordelen van yoga voor jouw gezondheid?
23 april 2024 
in Stress
2 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van yoga voor jouw gezondheid?

Waarschijnlijk heb je wel eerder gehoord dat het beoefenen van yoga goed voor je is. Het helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen, wat je helpt om te ontspannen. Maar yoga heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid. Door regelmatig op je yogamat te staan, zul je je veel vitaler voelen. Waar is yoga allemaal goed voor? We zullen het hier uiteenzetten.

1- Yoga vergroot je flexibiliteit 

Of je nu een fanatiek yogabeoefenaar bent en verschillende yogamatten van Yogashop in je bezit hebt, of nog maar net begonnen bent met je practice, de meeste mensen doen yoga om beter in hun vel te zitten. Dat zal bij yoga ook letterlijk gebeuren, want door regelmatige yogabeoefening zal je flexibiliteit vergroten.

Doordat je de spieren op intensieve wijze stretcht, zul je steeds beweeglijker worden. Overigens hoef je helemaal niet lenig te zijn om yoga te kunnen doen; een belangrijk onderdeel van yoga is immers dat je accepteert wat er is, en dat geldt ook voor je mate van flexibiliteit. Maar je zult binnen je eigen kunnen altijd leniger worden.

Daarnaast zorgt het aanhouden van de houdingen ervoor dat je spieren versterken, vooral de spieren in je buik en benen. Hierdoor zal je algemene lichaamshouding verbeteren.

2- Yoga verbetert je zuurstofopname

Door de inspanning, maar ook door de aard van de houdingen, zal je bloedcirculatie beter worden. In gedraaide houdingen, bijvoorbeeld, krijgen de organen in de torso een lichte massage waardoor deze ook meer bloed krijgen.

Door een betere bloedcirculatie zal er ook meer zuurstof door je lichaam stromen. Daar komt bij dat yoga je leert om dieper adem te halen, waardoor er meer longcapaciteit wordt aangesproken om zuurstof op te nemen.

Cellen hebben zuurstof nodig om energie aan te maken in het lichaam, dus met een efficiëntere ademhaling en een betere bloedcirculatie zal je energieniveau toenemen. Anderzijds zorgt een verbeterde ademhaling ook voor een verhoogde afscheiding van C02.

 Bij een snelle, oppervlakkige ademhaling hebben de longen niet voldoende tijd om ten volle zuurstof op te nemen en C02 af te scheiden. Een diepere ademhaling verbetert dit proces aanzienlijk.

Yoga stretch

3- Yoga legt de basis voor een gezondere levensstijl

Yoga leert je aanwezig te zijn in het nu. Door op je ademhaling te letten, ga je uit je hoofd je lichaam in, en uit het verleden en de toekomst naar het hier en nu. Voor een echte yogi of yogini stopt de yoga niet bij het oprollen van de yogamat: het proces van bewustzijn van het hier en nu gaat altijd door.

Door dit verhoogde bewustzijn, zul je ook bewuster gaan leven. Veel van wat we in onze mond stoppen gaat automatisch, zonder dat we erbij nadenken. Ben je je echter bewust van wat je doet, weet je ook wat je in je lichaam stopt en wat daarvan de consequenties zijn. Ook zul je minder gauw in ongezonde gewoontes terugvallen. Zo helpt yoga de basis te leggen voor een bewuste, gezondere levensstijl.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen