De redenen waarom een ervaren audicien raadzaam is voor een goed gehoor!
23 april 2024 
2 min. leestijd

De redenen waarom een ervaren audicien raadzaam is voor een goed gehoor!

Je gehoor is een serieuze zaak en kan door slechte zorg of bescherming permanente schade oplopen die niet meer te herstellen is. Door regelmatig je gehoor te testen en een vakkundige audicien te bezoeken, kun je een hoop problemen voor zijn.

Een goede audicien kan advies op maat geven en met je meedenken over oplossingen die in jouw levensstijl passen. Daarnaast kan de audicien niet alleen gehoorproblemen maar ook de algehele gezondheid van je oren onderzoeken. Maar hoe weet je eigenlijk of je met een professionele audicien te maken hebt? En op wat voor manieren is een ervaren audicien eigenlijk allemaal raadzaam voor een goed gehoor? Lees het hier!

1- Advies op maat

Een ervaren audicien kan uitgebreide, professionele gehoortesten uitvoeren en de resultaten op de juiste manier interpreteren om specifieke aanbevelingen te doen.

Dit kunnen gehoorapparaten zijn die je beter laten horen en helemaal passen bij jouw levensstijl, maar bijvoorbeeld ook op maat gemaakte oordoppen voor kinderen. Niet alleen elk gehoor is uniek, maar ook ieders bijkomende wensen en behoeften. Een ervaren audicien vindt dan ook niet alleen het perfecte hulpmiddel om jouw gehoor te verbeteren of beschermen, maar kan er ook voor zorgen dat deze oplossing bij je past.

Kinderen audicien

2- Serieus

Een belangrijke reden waarom een ervaren, vakkundige audicien zo belangrijk is, is omdat je oren kwetsbare instrumenten zijn en je gehoor onherstelbaar beschadigd kan raken.

Doofheid kan in veel gevallen behandeld worden als het in een vroeg stadium ontdekt wordt, maar mensen raadplegen vaak pas een arts als het al te laat is. Het is dus raadzaam om regelmatig je gehoor te laten testen en je tijdig te laten adviseren door een audicien.

Een goede audicien zal je niet alleen adviseren over een eventueel gehoorapparaat, maar ook over andere manieren om je oren zo lang mogelijk gezond te houden - bijvoorbeeld door gehoorbescherming te dragen, je oren regelmatig schoon te maken en het gebruik van hoofdtelefoons te beperken.

Hiermee kun je blijvende gehoorschade voorkomen die een aanzienlijke invloed zou hebben op je kwaliteit van leven. Als je je oren en je gehoor serieus neemt, kies je dan ook voor een vakkundige audicien.

3- Professionaliteit

Een goede audicien kan grondige tests uitvoeren om je gehoor te evalueren. Hij kan door middel van professionele tests niet alleen de mate van je slechthorendheid meten, maar ook bepalen wat de oorzaak van je gehoorproblemen zijn en waar in je oor het probleem zich bevindt.

Naast het in kaart brengen van je specifieke gehoorproblemen, kan een audicien ook de algemene gezondheid van je oren onderzoeken. Hij kan problemen als ontstekingen, infecties en allergieën tijdig vaststellen en allerlei vormen van structureel letsel signaleren.

Audicien man

4- Kwaliteitszorg

Als je kiest voor een ervaren audicien, doe je dit waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar de beste hulp voor jouw probleem. Een audicien moet minimaal in het bezit zijn van een vakdiploma en heeft dus altijd een erkende opleiding afgerond.

Daarnaast kun je er op letten of een audicien StAr-gecertificeerd is. StAr (Stichting Audicienregister) houdt toezicht op de dienstverlening van audiciens en verzekert dat deze voldoet aan alle kwaliteitsnormen.

Zo bewaakt de stichting de standaarden binnen de gehele beroepsgroep. Een relevant keurmerk dus om op te letten als je op zoek bent naar zorg van de hoogste kwaliteit. Hierom is een ervaren audicien raadzaam voor een goed gehoor!

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen