Haaruitval na zwangerschap: Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?
14 juli 2022 
3 min. leestijd

Haaruitval na zwangerschap: Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Je hebt net een zware periode achter de rug van de zwangerschap, maar je kindje is eindelijk geboren. Nu komt je lichaam eindelijk weer wat tot rust, maar beginnen je haren in een keer uit te vallen. En je denk bij jezelf: “Huh, haaruitval na mijn zwangerschap? Is dit wel normaal?”

Nou, ik kan je vertellen dat dit helemaal niet raar is en er dus helemaal niks ergs aan de hand is. Zelfs niet als er hele plukken haar uitvallen. Dit komt zelfs bij heel veel vrouwen voor! Maar hoe komt dit dan precies? Dat ga ik je in deze blog helemaal uitleggen!

Waarom valt mijn haar uit na de zwangerschap

In de tijd dat je zwanger bent, gebeurt er heel veel in je lichaam. Er komen allerlei processen op gang die normaal nooit zo heftig voorkomen in je lichaam, waardoor je lichaam “van slag” raakt. De grote boosdoener hiervan is je hormoonspiegel. Dit kan je haardichtheid zowel tijdens als na de zwangerschap beïnvloeden.

Om te begrijpen waarom je haar uitvalt nadat je bent bevallen, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe je haarcyclus precies werkt en uit welke fases deze bestaat.

Haargroei fases tijdens zwangerschap

  1. Anagene fase: Dit is de groeifase van je haar. Ongeveer 80-90% van al je haar bevindt zich in deze fase. Gemiddeld duurt deze fase 2 tot 6 jaar.
  2. Katagene fase: Deze fase wordt ook wel de overgangsfase genoemd. In deze fase stopt je haar met groeien en gaat het over in de laatste fase. Gemiddeld duurt deze fase twee weken.
  3. Telogene fase: Dit is de rustfase. In deze fase groeit je haar niet, maar “rust” het totdat de haren uit de haarzakjes worden geduwd door nieuwe haren. Dan begint de cyclus weer van vooraf aan. Deze fase duurt 3 tot 6 maanden.

Wanneer je zwanger bent, komen er meer haren (ongeveer 95%) in de groeifase en bevinden zich er dus veel minder in de rustfase. Je merkt waarschijnlijk wat je haar voller is geworden na de zwangerschap. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je haar een andere structuur heeft gekregen. Ook dit komt door de schommelingen in je hormoonspiegel.

Maar maak geen zorgen, het komt goed..

Zoals ik al zei, raakt je hormoonspiegel weer in balans nadat je bent bevallen. Dus ook je oestrogeenspiegel daalt weer flink. Deze afname zorgt ervoor dat een groot deel van je haar eerst in de overgangsfase en daarna in de rustfase komt. Wat er dus gebeurt, is dat je haren tegelijk uitvallen een aantal maanden nadat je bent bevallen.

Vaak krijg je na 4 maanden na je bevalling last van het massaal uitvallen van haren. Nu is dit natuurlijk per vrouw verschillend. Ook het tijdsbestek dat je last hebt van haaruitval, verschilt per persoon. Dat heeft namelijk te maken met de snelheid waarmee jouw hormoonspiegel weer in balans komt.

Wist je dat?  Vrouwen gemiddeld voor 30% van hun haar verliezen na de zwangerschap!

Wat kan ik doen tegen haaruitval na zwangerschap

Je hormoonspiegel is de grote boosdoener voor het uitvallen van je haar tijdens je zwangerschap. Het is een natuurlijke reactie die zichzelf ook weer herstelt na een tijdje. Op het uitvallen van haar na je zwangerschap heb je weinig invloed. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je haar sneller en beter terug groeit.

1. Verzorg je haren goed

Het is belangrijk om je haren niet te veel bloot te stellen aan warmte, bijvoorbeeld met stylen of drogen. De hitte kan ervoor zorgen dat je haar uitdroogt en hierdoor kan het sneller uitvallen. Ook is het slim om je haar niet te verven tot het haarverlies stopt. Zo krijgt je haar genoeg tijd om weer aan te sterken.

2. Vermijd stress

Ik begrijp heel goed dat dit natuurlijk best lastig is wanneer je kindje net is geboren. Slapeloze nachten horen erbij! Maar deze stress kan er wel voor zorgen dat je haar nog meer uitvalt dan het al doet. Probeer zoveel mogelijk tot rust te komen en daarna ook aan fysieke inspanning te doen. Sporten werkt namelijk heel goed tegen stress!

 Wist je dat? Het fysiek inspannen van je lichaam adrenaline afbreekt en dus kan helpen bij stress.

3. Probeer zo gezond mogelijk te leven

Gezond eten, genoeg rust en dagelijkse beweging hebben een positieve invloed op je hormoonspiegel. Daarnaast zijn er ook bepaalde vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan een normale haargroei, namelijk Vitamine B8 en zink. Zorg dat je genoeg van deze vitamines uit je voeding haalt en neem anders een natuurlijk voedingssupplement voor de haargroei van vrouwen om deze vitamines aan te vullen.


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen