Haaruitval: Wat is de oorzaak en hoe pak je haarverlies aan?
14 juli 2022 
in Mannen
10 min. leestijd

Haaruitval: Wat is de oorzaak en hoe pak je haarverlies aan?

Haaruitval is een probleem waar je vroeg of laat mee te maken kan krijgen. Het kan de beste overkomen, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend voor je is. En wat het nog vervelender maakt, is dat het niet altijd direct duidelijk is wat de oorzaak nou precies is. Dit maakt haaruitval een vervelend iets waar je ’s avonds heel wat uurtjes over kan liggen malen in bed. Herkenbaar?

 Het uitvallen van haren kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen. De onderliggende oorzaken ervan kunnen deels hetzelfde zijn, maar kunnen ook van elkaar verschillen. Wees gerust, je bent hier op het juiste adres. In deze blog leg ik je precies uit wat de verschillende oorzaken van haaruitval zijn voor zowel mannen als voor vrouwen.

Oorzaken haaruitval

Om te kunnen begrijpen waardoor het nou komt dat je haar uitvalt, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe je haarcyclus werkt. De oorzaken van haaruitval zijn namelijk te linken aan de vier verschillende fases in deze cyclus:

  1. Anagene fase: Dit is de fase waarin je haar (normaal gesproken) begint met groeien,
  2. Catagene fase: In deze overgangsfase maakt je haarstreng zich los van de bloedtoevoer in je haarfollikel,
  3. Telegone fase: Dit is de belangrijkste fase om te onthouden. In deze fase rust het zwakke haar en beginnen er nieuwe haartjes te groeien in de follikel eronder.
  4. Exogene fase: In deze fase valt oud haar uit en neemt de nieuwe haar zijn plaats in. 

Er zijn heel veel mogelijke oorzaken voor haaruitval, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: Ze verstoren allemaal de Anagene of Telogene fase van de cyclus. Wat er dus gebeurd is dat je haar uitvalt terwijl dit (nog) niet zou moeten of dat je haar niet meer terug groeit terwijl dit wel zou moeten.

Waarom valt mijn haar uit?

Het uitvallen van haren hoeft dus niet per se een bepaalde oorzaak te hebben. Het is heel normaal dat haren uitvallen wanneer ze aan het einde zijn van hun cyclus. Voor zowel mannen als vrouwen is dit op zekere hoogte nodig.

Voor het overmatig uitvallen van haren, zijn bij mannen en vrouwen verschillende oorzaken. Het kan genetisch bepaald zijn of juist te maken hebben met een bepaalde situatie waarin je zit. Daarnaast kan het ook te maken hebben met je eetpatroon en je levensstijl. Of de medicijnen die je slikt… Kortom, het is een heel divers probleem.

1 - Haaruitval mannen

Als man is de kans het grootst dat je met haaruitval te maken krijgt. Vooral op latere leeftijd is dit een veel voorkomend probleem voor mannen, maar ook op jongere leeftijd komt het steeds vaker voor.

Wist je dat? Meer dan 50% van de mannen krijgt voor hun 50ste levensjaar te maken met haaruitval en ongeveer 30% al voor hun 30ste!

Je bent dus echt niet de enige! Ook al is het een veelvoorkomend probleem, het blijft natuurlijk heel erg vervelend als het je overkomt. Ik snap dat je heel graag wilt weten WAAROM en HOE het nou komt. En natuurlijk wat je er aan kunt doen…

 Erfelijke haaruitval bij de man

De belangrijkste oorzaak voor haaruitval bij mannen is erfelijkheid. De reden dat je haar uitvalt is simpelweg door genetische factoren die jij hebt geërfd van je ouders. Wanneer je veel kale mannen in je familie hebt, is de kans ook groter dat je zelf ook kaal wordt.   

Wist je dat? Als je vader of de vader van je moeder (je opa) te maken heeft gehad met haaruitval, de kans ook groter is dat je dezelfde erfelijke genen hebt overgenomen voor haaruitval.

Haaruitval door stress

Een andere belangrijke oorzaak voor haaruitval bij mannen, is stress. Stress is dé oorzaak van verschillende problemen met je gezondheid en daar kan dus ook haaruitval door worden gestimuleerd. Hoe dit nou precies komt, zal ik later in deze blog helemaal uitleggen!

Haaruitval door vitamines

Ook kan het zijn dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond haar te behouden. Het is erg belangrijk om gezond te eten en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Wanneer je niet genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit allerlei verschillende soorten klachten veroorzaken.

“Maar wat hebben bepaalde vitamines nou te maken met het uitvallen van mijn haren?” Ik snap dat je dit denkt… Ook dit zal ik later in deze blog precies uitleggen!

2 - Haaruitval vrouwen

Net als mannen, kunnen ook vrouwen last hebben van haaruitval. Het is heel logisch dat het als vrouw heel frustrerend voor je is om je haar dunner te zien worden. Als vrouw is het vaak zo dat je over bepaalde (korte) periode opeens veel haar kunt verliezen. Maar wanneer is dit nou meer haarverlies dan normaal?

Indien je na 6 aaneengesloten weken nog steeds last hebt van haaruitval, is dit meer dan normaal. Dit is niet het geval als je een paar haren aan je handen hebt nadat je net je haar hebt gewassen in de douche. Het is pas echt haaruitval als je meer dan 120 haren per dag verliest voor een langere periode.

Wist je dat? Wanneer niet alleen lange (oude) haren uitvallen maar ook kleine (jongere) haartjes, dit een goede indicatie is dat er een onderliggende oorzaak is voor je haaruitval als vrouw.

Omdat haren normaalgesproken pas uitvallen wanneer ze hun cyclus afronden, zouden kleine jonge haren niet uit moeten vallen. Wanneer dit wel het geval is, is er dus meer aan de hand… Maar hoe komt dit nou precies?

Haaruitval bij vrouwen door stress

De belangrijkste oorzaak van haaruitval bij vrouwen is stress. Net als bij mannen, kan stress ook bij vrouwen de oorzaak zijn van het dunner worden van je haar, omdat je haar vroegtijdig uitvalt (voordat de haarcyclus is afgerond). 

Vrouwen zijn vanuit biologisch oogpunt gevoeliger voor stress, omdat stress een risicofactor is voor de vruchtbaarheid en het dragen van een kind. Om deze reden is stress bij vrouwen een groter probleem dan bij mannen.

Haaruitval na zwangerschap

Wat bij vrouwen ook vaak voorkomt, is haaruitval na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap zijn er een hoop veranderingen in je lichaam als vrouw. Deze veranderingen beïnvloeden je haarcyclus. Wanneer alles na de bevalling weer normaal wordt in je lichaam, kan het zijn dat je haren massaal beginnen uit te vallen. Ik zal hier later in deze blog nog dieper op ingaan!

Haaruitval door vitamines

Als laatste spelen bepaalde vitamines en mineralen (net als bij mannen) ook een belangrijke rol bij het behouden van een volle haarbos. Zoals ik eerder al zei, zijn vitamines belangrijke bouwstenen voor verschillende belangrijke processen in je lichaam. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, kan een negatief effect hebben op de instandhouding van je haar…

3 - Haaruitval vitamines

Ik hoor je al denken: “Haaruitval door vitamines?”. Een tekort aan bepaalde vitamines, kan inderdaad een negatief effect hebben op de instandhouding van je haar. Vitamines zijn namelijk een van de vele bouwstenen die je lichaam nodig heeft voor normale groei en ontwikkeling. Kortom, je hebt vitamines nodig om gezond te blijven!

Een van de meeste voorkomende problemen is een tekort aan vitamine B. En dan gaat het vooral om vitamine B12, B8 en B5. Vitamine B8, ook wel biotine genoemd, is de vitamine die belangrijk is voor het behoud van normaal haar en bijdraagt aan normale haargroei. Het houdt je haar sterk en glanzend.

Biotine

Biotine is eigenlijk wel de meest bekende vitamine als het gaat om haaruitval. Maar… Naast biotione, is er ook nog een bekend mineraal die ook bijdraagt aan de instandhouding van normaal haar. Namelijk: Zink!

Wist je dat? Biotine kom van nature veel voor in melk, eieren en noten. Maar je kunt het ook extra aanvullen met een voedingssupplement!

Zink

Zink is een essentieel mineraal dat in heel veel processen in je lichaam een belangrijke rol heeft. Zo draagt zink bij aan je haargroei, maar daarnaast ook aan het sterk en glanzend houden van je haren. Het is dus erg belangrijk om genoeg zink binnen te krijgen via je dieet, om er zo voor te zorgen dat je haar in stand wordt gehouden.

Wist je dat? Zink vind je in heel veel verschillende voedingsmiddelen waaronder rundvlees, havermout, oesters, asperges, spinazie, champignon, kaas, yoghurt, bonen kreeft en krab. Genoeg om uit te kiezen dus!

4 - Haaruitval door zwangerschap

Als vrouw is het mogelijk dat je last krijgt van haaruitval na de zwangerschap. Zoals ik eerder al zei, vinden er tijdens de zwangerschap een hoop veranderingen in je hormoonspiegel plaats in je lichaam. Dit kan TIJDENS én NA de zwangerschap je haardichtheid beïnvloeden. 

Ik hoor je denken: “Lees ik dat nou goed? Ook tijdens de zwangerschap?”. Ja zeker, en dit kan zelfs in beide richten werken…

 Tijdens de zwangerschap kan je haar dikker of dunner worden. Maar… Over het algemeen krijgen vrouwen dikker haar tijdens hun zwangerschap. Omdat tijdens de zwangerschap je hormonale balans is verstoord, wordt ook je haarcyclus hierdoor beïnvloed. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat er meer haren in de groeifase komen. Ze vallen dus niet uit, terwijl er wel nieuwe haren bij blijven groeien. 

Wist je dat? Hier het stereotype beeld vandaan komt van een zwangere vrouw met een vollere, glimmende haardos.

Een verstoorde hormonale balans

Wanneer je bent bevallen en je hormonale balans weer hersteld is naar normaal, vallen deze haren (die dus al uit hadden moeten vallen) alsnog wel uit. Hierdoor lijkt het dus alsof je veel haaruitval hebt na je zwangerschap, terwijl je eigenlijk niet meer haar dan normaal verliest!

Maar… Het kan ook voorkomen dat je haren uitvallen tijdens de zwangerschap, omdat de schommelingen van je hormoonspiegel ook de conditie van je haar kunnen beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap kan je haar dus slechter van kwaliteit worden, waardoor het broos of dunner wordt en daardoor makkelijker kan uitvallen.

Wees gerust… Dit is vaak maar tijdelijk en een aantal weken na de zwangerschap, wordt het allemaal gewoon weer normaal! 

Wist je dat? De reden voor haaruitval tijdens de vroege zwangerschap, is een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen kunnen er voor zorgen dat je haar broos en dunner wordt.

5 - Haaruitval stress

Kan je haar uitvallen door stress? Ja, helaas wel… Zowel hele heftige stress ervaringen voor een korte periode of chronische stress, zij kunnen allebei een oorzaak zijn van het uitvallen van je haren.

Net als tijdens een zwangerschap, kan tijdens stress je hormonale balans worden verstoord. Hierdoor kan ook je haarcyclus worden verstoord, waardoor je haren kunnen uitvallen terwijl ze dit eigenlijk niet zouden moeten doen. In dit geval is cortisol de veroorzaker…

Cortisol, adrenaline en melkzuur

Dus… De belangrijkste oorzaak voor het uitvallen van je haren door stress, is de aanmaak van cortisol. Cortisol is een stofje in je lichaam dat zorgt voor een verhoogde aanmaak van adrenaline, wat kan ophopen in je talgklieren als er te veel van wordt aangemaakt in je lichaam. Te veel adrenaline in je talgklieren zorgt er weer voor dat er teveel melkzuur wordt aangemaakt en dat kan er voor zorgen dat je last krijgt van haaruitval. Volg je het nog?

Simpel gezegd, ontstaat stress omdat je lichaam wordt gevraagd zichzelf in te spannen. Je lichaam maakt dan adrenaline aan, wat gebeurt in elke situatie die vraagt om inspanning. Als die inspanning voor langere tijd aanhoudt, dan is er sprake van stress in je lichaam

 Wist je dat? Het fysiek inspannen van je lichaam adrenaline afbreekt en dus kan helpen bij stress.

Adrenaline hoopt zich vooral op in de huid van je hoofd, omdat je bloedcirculatie hier wat zwakker is. Zo komt het in je talgklieren terecht, en wordt er dus extra melkzuur aangemaakt. Melkzuur kan ervoor zorgen dat haarschubben loslaten en je haren dunner worden. Ook kan het ervoor zorgen dat je haarwortel wordt aangetast, waardoor je haar uit valt en de groei van nieuwe haren wordt geblokkeerd.

Wist je dat? Te veel melkzuur in je lichaam kan zorgen voor en plakkerige en jeukende hoofdhuid!

6 - Hoe je haaruitval tegen kunt gaan 

Door de diverse onderliggende oorzaken van haaruitval, is het heel moeilijk om het echt tegen te gaan. Zeker wanneer je haaruitval erfelijk bepaald is, wordt het erg lastig om je haaruitval te stoppen.

Wat je wel kunt doen: zorg ervoor dat je haar en hoofdhuid zo gezond mogelijk zijn, zodat je haarbos zo lang mogelijk intact blijft! Hoe je dit kunt doen? Dat leg ik je hieronder uit.    

1. Zorg dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt

Zoals eerder besproken, heeft een tekort aan biotine en zink invloed op de instandhouding van normaal haar. Zorg ervoor dat je goed van deze vitamines en mineralen binnenkrijgt. Je kunt ze bijvoorbeeld halen uit eieren, visolie, noten, tomaten, bruine rijst en bananen.

Wanneer je er écht zeker van wilt zijn dat je er genoeg van binnen krijgt, kun je kiezen voor een natuurlijk voedingssupplement. Hierbij is het belangrijk dat je echt kiest voor een natuurlijk product met nutriënten die goed worden opgenomen.

2. Zorg dat je stress zoveel mogelijk vermindert/voorkomt

Ook stress is een belangrijke versneller van het uitvallen van je haren. Weet je nog hoe het zat? Tijdens stress situaties maak je cortisol aan, wat wordt omgezet naar adrenaline. Normaal wordt dit afgebroken maar bij langdurige aanmaak van adrenaline wordt het opgeslagen in je talgklieren en omgezet naar melkzuur. En melkzuur is slecht voor je haar!

Zorg daarom goed voor jezelf: slaap voldoende, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning. Daarnaast kun je ook gebruik maken van natuurlijke voedingssupplementen om tot rust te komen. Zo bestaan er ook natuurlijke rustgevers die je overdag helpen te ontspannen!

3. Zorg dat je stopt met roken

Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar als je rookt en je hebt last van haar uitval… Stop met roken! Roken zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor wordt je bloedsomloop slechter en dus ook de doorbloeding in je hoofdhuid. De kwaliteit van je haar kan hierdoor hard achteruit gaan, omdat de juiste vitamines en mineralen minder goed je haarzakjes kunnen bereiken, waardoor je haar nog makkelijker uit kan vallen.

4. Zorg zelf voor een betere doorbloeding van je hoofdhuid

Zoals ik net als zei, is een goede doorbloeding van je hoofdhuid erg belangrijk voor de kwaliteit van je haar. Maar… Wist je dat je de doorbloeding ook zelf kunt stimuleren? Je kunt dit doen door elke dag een aantal minuten (5 tot 10) je hoofdhuid eens lekker stevig te masseren.

Tip: Je kunt dit natuurlijk ook gewoon lekker laten doen tijdens een wellness dagje of in een massage douche!




Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen