Lichamelijke klachten van een burn-out: zo herken je het!
06 augustus 2024 
in Stress
2 min. leestijd

Lichamelijke klachten van een burn-out: zo herken je het!

Heb jij wel eens een burn-out meegemaakt? Of ken je iemand in die situatie? Dan weet je dat burn-outs veel lichamelijke klachten met zich meebrengen. Ze komen veel vaker voor in onze huidige samenleving dan we allemaal denken.

De werkdruk en de balans tussen werk en privé komen vaak onder druk te staan, waardoor we dit fenomeen steeds vaker zien. Het is daarom belangrijk om je lichaam in de gaten te houden om eventuele burn-outs te voorkomen.

Dit kan door je dagelijkse stress te verminderen en je lichaam in de gaten te houden voor eventuele klachten die te maken hebben met een burn-out. Maar wat zijn deze klachten precies?

1 - Extreme vermoeidheid

Als je een burn-out hebt of op de rand zit om een burn-out te krijgen, voel je je extreem moe gedurende de dag. Je hebt waarschijnlijk het gevoel alsof je maar een paar uurtjes slaap hebt gekregen, terwijl je toch wel acht uur slaap hebt gekregen.

Deze vorm van vermoeidheid gaat zelfs nog verder dan gewone vermoeidheid. Het is namelijk een diepe, chronische uitputting die niet weggaat met een goede nachtrust.

Mensen met een burn-out voelen zich vaak constant uitgeput, ongeacht hoeveel slaap of rust ze krijgen. Dit kan leiden tot een ernstige vermindering van de productiviteit en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

2 - Hoofdpijn en spierpijn

Twee andere lichamelijke klachten, die vaak niet direct worden geassocieerd met een burn-out, zijn hoofdpijn en spierpijn. Stress kan namelijk leiden tot gespannen spieren, vooral in de nek, schouders en rug.

Deze spierspanning kan resulteren in constante pijn en ongemak. Ook kunnen spanningshoofdpijn en migraine optreden. Dit wordt vaak verergert door voortdurende stress en uitputting die je ervaart tijdens een burn-out.

De pijn wordt daardoor steeds erger in plaats van dat het weg gaat met tijd.

3 - Maag- en darmproblemen

Stress gaat altijd gepaard met maag- en darmproblemen. Het heeft namelijk een directe invloed op het spijsverteringsstelsel. Denk aan symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.

De lichamelijke klachten stress kunnen een gevolg zijn van een verhoogde productie van stresshormonen zoals cortisol, die de normale werking van het spijsverteringsstelsel verstoren.

Deze problemen kunnen het eten en verteren van voedsel ongemakkelijk maken, wat op zijn beurt kan bijdragen aan voedingsproblemen en gewichtsveranderingen.

4 - Slaapproblemen

Mensen met een burn-out ervaren veel problemen met het slapen. Slaapproblemen is een van de meest voorkomende symptomen van burn-outs. Je hebt dan moeite met in slaap vallen en doorslapen.

Het kan ook gebeuren dat je ’s ochtends te vroeg wakker wordt en niet meer in slaap kan vallen. Doordat je weinig slaap krijgt, zal de vermoeidheid nog erger worden.

Je hebt daarom minder concentratie en focus, wat je dagelijkse prestaties verder belemmert en het timemanagement van je dag negatief beïnvloedt.

Om toch je dag goed door te kunnen komen tijdens een burn-out, is het belangrijk om alles goed te plannen. Kijk daarom eens naar de  timemanagementtips van Björn Deusings.

5 - Veranderingen in eetlust en gewicht

Bij een burn-out merk je ook grote veranderingen in je eetlust en gewicht. Sommige mensen verliezen hun eetlust en vallen af, terwijl anderen troost zoeken in voedsel en juist aankomen.

Deze veranderingen zijn het gevolg van de lichamelijke klachten en stress, die de normale eetgewoonten verstoren. Ook kunnen de hormonale veranderingen, die optreden bij chronische stress, bijdragen aan de schommelingen in gewicht en eetgewoonten.

Deze problemen met voedsel kunnen ook nog eens de fysieke en mentale gezondheid verder ondermijnen, wat de symptomen van burn-out verergert.

Zo heeft een burn-out meerdere lichamelijke klachten die je goed in de gaten moet houden en niet moet negeren. Probeer deze signalen te herkennen en direct actie te ondernemen om je stressniveaus te verminderen.

Hiermee kan je een langdurige burn-out voorkomen. Besteed aandacht aan je fysieke en mentale gezondheid en werk je aan je herstel en een gezonde levensstijl.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen