3 redenen waarom rode wijn drinken best gezond kan zijn!
04 februari 2020 
1 min. leestijd

3 redenen waarom rode wijn drinken best gezond kan zijn!

Ongeveer 43% van alle volwassenen drinkt weleens of dagelijks een glas rode wijn. Wijn wordt vaak, ten onrechte, direct in het “ongezonde hoekje” geplaatst. Het bevat tenslotte alcohol en alcohol is per definitie erg ongezond. En dat is ook zeker het geval, wanneer je méér dan 1-2 glazen alcohol per dag drinkt.

Er is ook een grote groep mensen die af en toe een glas rode wijn drinkt. Hoe gezond of ongezond is dat nou eigenlijk? Na wat onderzoek vond ik iets heel bijzonders…

De oudste mensen in Europa drinken dagelijks wijn

Een tijdje geleden kwam ik een onderzoek tegen over de zogenaamde “blue zones” in Europa. Dit zijn gebieden in Europa waar de gemiddelde bevolking enorm oud is in vergelijking met de rest van Europa. De twee blue zones in Europa liggen op Sardinië, Italie en Ikara, Griekenland.

Toen ik dit onderzoek las, bleek dat zij dagelijks 1-2 glazen wijn drinken in combinatie met een lekker gezonde maaltijd en een groot gezelschap. Maar waarom kan dagelijks rode wijn drinken dan gezond zijn? 

Op het eiland Ikara, Griekenland worden mensen gemiddeld 10 jaar ouder dan de gemiddelde Europeaan.

1 - Verlaagd stressniveau

Rode wijn wordt op Ikara en Sardinië altijd gedronken in goed gezelschap! Het werkt ontspannend, rustgevend en er wordt veel gelachen. Het dagelijks drinken van en rood wijntje is in deze regio’s gelinkt aan een verlaagd stressniveau wat goed is voor hart- en bloedvaten.

2 - Vaak gecombineerd met gezonde voeding

Rode wijn smaakt nog lekkerder met een verfijnde, gezonde maaltijd. In deze regio’s (Sardinië en Ikara) eten ze gezond: peulvruchten, volkorenbrood, olijfolie en af en toe een stukje vlees. Een lekker rood wijntje past daar perfect bij en werkt ontspannend.

3 - Het zit boordevol antioxidanten

Rode wijn is een bron van zeer sterke antioxidanten. Zo is het o.a. rijk aan anthocyanen, tannines, catechines, flavonolen en het bekende resveratrol. Deze antioxidanten zijn gelinkt aan celbeschermende eigenschappen, de positieve invloed op hart- en bloedvaten en verminderde cognitieve achteruitgang.

Rode wijn en je gezondheid d

Wanneer je gematigd drinkt en dit in gezelschap doet kan rode wijn wat gezondheidsvoordelen hebben. Combineer dit dan ten alle tijden met voldoende “natuurlijke” lichaamsbeweging en gezonde voeding. Al deze voordelen komen te vervallen wanneer je teveel drinkt: meer dan één glas wijn per dag voor vrouwen en meer dan 2 glazen wijn per dag voor mannen.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen