Gezond oud worden: 9 lessen van de oudste gemeenschappen ter wereld
06 februari 2020 
2 min. leestijd

Gezond oud worden: 9 lessen van de oudste gemeenschappen ter wereld

Iedereen wil gezond oud worden! Maar wat kun je doen om ook écht gezond oud te worden? Om te bepalen wat je moet doen om zo lang mogelijk gezond te blijven, gaan we kijken naar de 5 oudste gemeenschappen ter wereld. Deze gebieden waar mensen uitzonderlijk oud worden ook wel de “blauwe zones” genoemd.

Wat zijn de blauwe zones precies

De blauwe zones, ook wel de Blue Zones genoemd in het Engels, zijn 5 gebieden op aarde waar verassend veel mensen ouder dan 100 jaar zijn. In Europa liggen 2 van deze blauwe zones: Sardinië, Italie en Ikara, Griekenland. De overige 3 blauw zones liggen in Okinawa, Japan; Loma Linda in California, USA en Nicoya, Costa Rica. Om het recept te achterhalen voor een lang, gezond en gelukkig leven gaan we kijken wat deze gemeenschappen met elkaar gemeen hebben. In dit artikel vind je de 9 eigenschappen die deze gemeenschappen met elkaar gemeen hebben om gezond oud te worden.

1. Iedere dag natuurlijke lichaamsbeweging

Geen uitputtende workouts, marathons hardlopen of intensieve krachttraningen, maar gewoon op een natuurlijke manier bewegen: wandelen en werken op het land. De mensen in de blauwe zones hebben vaak geen apparatuur en doen zoveel mogelijk met de hand. Hierdoor bewegen de mensen op natuurlijke en gematigde manier, wat enorm belangrijk is voor een goede gezondheid.

2. Er is voldoende ruimte voor ontspanning

Voldoende ontspanning is iets wat alle blauw zones met elkaar gemeen hebben. Tegenwoordig is iedereen zo druk met wat er allemaal gedaan moet worden. Deze overvolle agenda’s en deadlines zorgen voor enorm veel stress. In de blauwe zones pakken zij dat anders aan. Zo houden ze op Ikara, Griekenland een lekker middagdutje en herdenken ze op Okinawa meerdere malen per dag hun grootouders. Ontspanning wordt dus ingeplant in plaats van deadlines en afspraken.

3. Veel plantaardig voeding

In de blauwe zones eten mensen gemiddeld zo’n 4 tot 5 keer per maand vlees. Alle maaltijden bestaan voornamelijk uit plantaardige voeding zoals peulvruchten, noten, plantaardige olie en volkorenproducten. Vers gemaakt, met liefde bereid en het wordt in gezelschap opgegeten.

Plantaardig voedsel is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

4. Dagelijkse gematigd wijn drinken

Bijna alle blauwe zones drinken dagelijkse, gematigd alcohol (behalve Loma Linda in California, USA). Met name rode wijn kan erg gezond zijn, mits het gematigd wordt gedronken in een goed gezelschap. In het artikel “3 redenen waarom rode wijn drinken best gezond kan zijn!” lees je meer over de voordelen van gematigd rode wijn drinken.

5. Deel uitmaken van een gemeenschap

Uit onderzoek in de blauwe zones bleek dat 98% van de ondervraagden deel uitmaakte van een (gelovige) gemeenschap. Het verbonden zijn met elkaar voor een groter doel zou bij kunnen dragen aan een lang en gezond leven.

6. Samenleven en -wonen met familie

In de blauwe zones leven mensen dicht bij hun familie. Dat wil zeggen dat ouders met kinderen en hun grootouders vaak in één huis wonen en elkaar verzorgen en liefde geven. Zij hebben gedurende hun leven één levenspartner en investeren tijd en liefde in hun kinderen.

7. De juiste mensen om je heen

De oudste mensen ter wereld hebben vaak mensen om hen heen die elkaars gezonde gewoontes stimuleren. Door mensen om je heen te hebben die gezond leven, maak je zelf ook gemakkelijker de juiste keuzes op gebied van voeding en gezondheid.

Je bent het gemiddelde van de mensen waarmee je omgaat”

8. Eten volgens de 80/20 regel

De mensen in de blauwe zones eten zich niet te vol. Dit is vaak aangeduid met de 80/20-regel. Dat wil zeggen dat je jezelf voor 80% vol moet eten, zodat je niet helemaal vol zit, maar ook geen trek meer hebt. Op Okinawa noemen zij deze manier van eten “Hari Hachi Bu”.

9. Een duidelijk doel in het leven

De mensen in de blauwe zones in Nicoya noemen dit “Plan de Vida” en mensen in Okinawa noemen het “Ikigai”. Dit kun je vrij vertalen naar “Waarom sta ik op in de morgen”. Hiermee bedoelen zij dat je een duidelijk doel moet hebben in het leven en dus weet waar je het voor doet.

De kans vergroten om gezond oud te worden

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je erg bewust zijn van je leefstijl. Voldoende lichaamsbeweging, genoeg plantaardige voeding tot je nemen en stress zoveel mogelijk beperken zijn wat mij betreft de belangrijkste elementen. Je moet een gezonde leefstijl niet zien als een kostenpost, maar in een investering in een lang en gezond leven.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Chiropractor alphen
Door

Chiropractor alphen

op 12 Feb 2020

Besides these, the moral and medical support of chiropractic professionals assists to give you a healthy and normal life. Most patients report an improvement inside their condition starting from the very first visit. A chiropractic doctor will use his hands to help the joints of your respective spine achieve more movement.

Reactie plaatsen