Moeite om af te vallen na de feestdagen? Lees hier onze handige tips!
07 januari 2019 
8 min. leestijd

Moeite om af te vallen na de feestdagen? Lees hier onze handige tips!

Ken je het gevoel? Je stapt na de feestdagen op de weegschaal en je schrikt jezelf een hoedje. Nou, je bent echt niet de enige die wil afvallen na de feestdagen. Er is geen tijd in het jaar waarin lekker (en vooral veel) eten meer acceptabel is dan tijdens de feestdagen.

Eten, cadeaus, nog meer eten, familie, vrienden en vooral nog veel meer eten… Daar staat december om bekend, toch? Oh, en vaak ook alcohol – heel veel alcohol. Dé perfecte manier om goed om te gaan met die geweldige jaarlijkse verplichtingen en je geliefde schoonfamilie.

Afvallen na de feestdagen

Zelf ben ik altijd ook wel weer blij wanneer het nieuwe jaar begint. Na een maand als december, is het toch wel weer lekker om weer even het normale leven in te gaan. Weer in een vast ritme komen, gezond eten en lekker sporten. Als ik in januari rond kijk in de sportschool, lijken meer mensen dat idee te hebben….

Toch is afvallen na de feestdagen veel moeilijker dan die kilo’s aankomen in december. Wanneer ik één maand later rondkijk in dezelfde sportschool, wordt dat ook wel bevestigd. Maar, hoe hou je het nou wel vol tijdens die zware eerste maanden van 2024? Nou, daar heb ik een aantal handige tips voor!

“Action is the foundational key to all success.” – Pablo Picasso

Denk vooruit

Het laatste dat je moet doen wanneer je wil afvallen na de feestdagen, is het jezelf gaan verwijten wat je allemaal hebt gedaan in december. Het is namelijk hartstikke belangrijk dat je geniet van deze maand, ongeacht de extra kilo’s. Nog belangrijker is dat je begrijpt dat het normaal is om van de spreekwoordelijke wagen af te vallen. Iedereen laat zich gaan van tijd tot tijd… Accepteer het, begrijp het en ga verder!

Maak een plan voor jezelf

 Waarom denk je dat het grootste deel van de mensen al binnen één maand faalt wanneer ze gaan afvallen na de feestdagen? Inderdaad, omdat ze geen realistische doelen voor zichzelf stellen. Het is belangrijk dat je een paar dagen besteedt aan het ‘evalueren’ van jezelf, om zo na te gaan wat je nou echt wil bereiken in het nieuwe jaar. Belangrijk: wees vooral eerlijk tegen jezelf!

Daarnaast zijn doelen als ’10 kg verliezen’ veel te oppervlakkig. Misschien zit je wel hartstikke lekker in je vel wanneer je 7 kg bent verloren. Dat is namelijk veel belangrijker en, even eerlijk, ook juist de reden waarom je het doet, toch? Je gevoel is veel belangrijker dan het aantal kilo’s dat je kwijt bent!

Afvallen na de feestdagen

Hou je vooruitgang bij en deel dit met anderen

Dit kan je echt enorm helpen! Het najagen van doelen is erg lastig, omdat mensen zich over het algemeen focussen op het eindresultaat. Hierdoor worden de kleinere stappen, die tot het eindresultaat leiden, vaak vergeten. Vier die tussentijdse overwinningen en deel deze met je omgeving!

Deze overwinningen kunnen zo simpel zijn als een glas water drinken zodra je wakker wordt, terwijl je dit eigenlijk nooit deed. Zodra je dit consequent blijft doen, draagt dit bij aan het bereiken van je doel. Dit betekent dat je al aan het winnen bent. Na een paar van dit soort overwinningen, begin je een momentum te creëren. Zodra je begint te winnen, ga je jezelf er steeds beter bij voelen en wil je niet meer stoppen.

Afvallen na de feestdagen

Maak het jezelf niet te moeilijk

Wanneer het om voeding gaat, worden er allerlei theorieën beschreven op het internet. Zo is het belangrijk wanneer je eet, wat je eet en vooral hoeveel je eet. Veel mensen hebben gewoon niet de motivatie om het volgen van zulke schema’s vol te houden. Waarom? Nou, omdat ze het zichzelf veel te moeilijk maken… Kan jij een paar maanden lang eten wat je niet lekker vindt?

Uiteindelijk is het veel effectiever om gewoon consequent te zijn en je vooral te concentreren op het binnenkrijgen van voedingsrijk voedingsmiddelen. Wat is nou voedingsrijk voedsel? Nou, In principe gewoon ‘groene’ groenten (zoals broccoli en spinazie), langzame koolhydraten (zoals volkorenbrood en volkorenpasta) en magere eiwitten (zoals kip en vis).

“There is absolutely nothing to gain by being too hard on yourself. The most that you could do is to put in your best in all that you do and let God do the rest.” – Edmond Mbiaka

Nog sneller afvallen na de feestdagen met deze 12 Extra tips

De tips die ik net heb beschreven, ondersteunen jou bij het afvallen na de feestdagen en vormen de basis voor het bereiken van jouw doelen voor 2019. Het is dus vooral belangrijk dat je er 100% met je koppie bij bent. Wanneer je er niet volledig mee bezig bent en er niet volledig voor gaat, maak je het jezelf wel erg lastig.

Dit waren vooral globale tips die eigenlijk voor iedereen vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Even eerlijk… Is er ook iemand succesvol gewoon door gewoon te gaan doen, zonder er van te voren over na te denken en doelen te stellen? Juist.. Daarom heb ik ook nog 12 kleine,  praktische maar toch simpele tips voor je op een rijtje gezet, die je extra kunnen ondersteunen bij het afvallen na de feestdagen

1. Drink genoeg water

Dit is dé manier om je honger te onderdrukken. Drinken helpt namelijk om je een vol gevoel te geven. Zo helpt het bijvoorbeeld om een glas water te drinken, vlak voordat je gaat eten. Daarnaast werkt het ook om tijdens het eten regelmatig een slok water te nemen, om zo volume en gewicht toe te voegen aan je maaltijd.

2. Een uitschieter is geen ramp

Wanneer je jezelf toestaat om bijvoorbeeld één op de tien maaltijden te eten wat je wilt (in zekere zin natuurlijk), hebt je echt niet in een keer alles voor niks gedaan. Het is bewezen dat dit makkelijk kan. Daarnaast zal je jezelf ook nog eens veel beter gaan voelen. Hou de schade wel beperkt door de rest van de maaltijden wel normaal te eten.

3. Tel tot tien 

Het is bewezen dat de gemiddelde ‘hongerbui’ ongeveer tien minuten duurt. Dus… Zet je mentale timer voordat je jezelf toegeeft aan de drang. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld om een taak te voltooien die nog op je lijstje stond (en dan niet de aardappels schillen 😉). Denk vooral niet aan eten!

4. Eet vaker maar kleinere porties

Dit kan je erg helpen bij het bereiken van je doelen. Lichte, meer verdeelde maaltijden verminderen je eetlust. Daarnaast stimuleert dit ook nog eens energie, verbetert het je humeur en versnelt het je stofwisseling (omdat je tijdens het verteren van eten zelf ook calorieën verbrandt). Kortom, een tal van voordelen!

5. Doe rustig aan met alcohol

Alcohol is dé grote boosdoener als het gaat om de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het is namelijk een bron van calorieën. Een glas wijn bevat tot wel 80 kCal en een glas bier zelfs 150 kCal! Dat tikt wel aan na een avondje in de kroeg… Daarnaast heeft het ook een grote impact op je motivatie. Wanneer je een avondje stevig door drinkt, ben je de dag erna vrijwel niks meer waard. Zonde, als je net zo lekker bezig bent!

6. Laat ook frisdrank staan

Ook frisdranken zijn een bron van calorieën. Heel de dag frisdrank drinken, tikt aan het einde van de dag ook flink aan. Probeer frisdrank dus zo veel mogelijk te vermijden! Je kunt veel beter gewoon water drinken. Hou je hier niet van? Drink dan bijvoorbeeld calorie-vrije dranken.

7. Blijf positief

Een laag zelfbeeld is een belangrijke oorzaak van overmatig eten. Train daarom om jezelf te focussen op je sterkte punten, in plaats van je zwakke punten. Koop ook kleding waarin jij jezelf lekker voelt. Het is echt niet erg om jezelf te verwennen… Ga bijvoorbeeld ook een keer extra naar de kapper. Kortom, zorg ervoor dat je lekkerder in je vel zit en je zult zien dat het veel makkelijker wordt om je doelen te bereiken!

8. Vallen en opstaan

Maar weinig mensen bereiken hun doel zonder fouten te maken. Het is belangrijk dat je begrijpt dat dit heel normaal is. Zolang je jezelf blijft vertellen dat je erin kunt slagen om je doelen te behalen, is het helemaal niet erg om af en toe een “slippertje” te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een avond te veel eet, begin dan ’s morgens weer met goede moed en focus je vooral niet op de fouten die je hebt gemaakt.

9. Kom ook tot rust

Cortisol is een hormoon dat vrijkomt tijdens stresssituaties. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van insuline, wat er normaal voor zorgt dat glucose en andere voedingsstoffen door je lichaamscellen worden opgenomen. Dit zijn normaal gesproken maar korte momenten…

Bij lange periodes van stress, wordt de aanmaak van insuline dus voor langere tijd gestimuleerd. Wanneer je lichaamscellen vol zitten, zorgt insuline ervoor dat de overschotten worden opgeslagen in je vetreserves. Inderdaad, precies wat je niet nodig hebt… Ben je een persoon die snel gestrest is of hier gevoelig voor is? Probeer dan bijvoorbeeld yoga, meditatie of eenvoudige ademhalingsoefeningen.

10. Ga niet snaaien

Veel mensen herkennen dit probleem vast wel… Je bent heel de dag bezig geweest met gezond eten maar in de avond uren krijg je in een keer enorme honger. Het is dan zo verleidelijk om naar een zak chips te grijpen en deze helemaal leeg te eten op de bank. Doe dit vooral niet! Maak daarentegen een bewuste keuze om tijdens je geplande maaltijden aan tafel te gaan zitten en te genieten van elke hap die je eet. Dit helpt mee om snaaien te voorkomen…

11. Snoep slim

Het is helemaal niet erg om af en toe te snoepen! Het helpt je zelfs om uiteindelijk je doelen te bereiken, omdat het je een gevoel van voldoening geeft. Zoek daarom naar voedzame, caloriearme alternatieven van echte snoep. Probeer bijvoorbeeld bevroren druiven of popcorn die puur met hete lucht gepoft is, in plaats van met olie. Ben je een echte zoetekauw? Doop dan bijvoorbeeld verse aardbeien in vetvrije toffeesaus…

12. Meer eiwitten, minder koolhydraten

Het is bewezen dat eiwitten een beter gevoel van ‘voldaanheid’ geven dan koolhydraten en vetten. Wanneer je dus meer eiwitten eet tijdens je verdeelde maaltijden, zal je minder honger hebben tijdens je volgende maaltijd. Maar let op… Ook eiwitten zijn extra calorieën. Ga dus niet overboord door jezelf helemaal vol te proppen met eiwitten.

“Success is simple. Do what’s right, the right way, at the right time.” – Arnold H. Glasow

Extra ondersteuning 

Zo klinkt afvallen na de feestdagen allemaal heel makkelijk natuurlijk. In de praktijk is het helaas toch nog best lastig om het allemaal waar te maken. Maar… Welkom in 2019! Tegenwoordig zijn er een hoop supplementen die jou kunnen ondersteunen met het behalen van je doelen. Meer ver verbranden? Geen probleem! Al je benodigde voedingsstoffen binnen krijgen? Ook geen probleem!

Natuurlijk Presteren heeft een aantal natuurlijke voedingssupplementen ontwikkeld, die ideaal zijn ter ondersteuning voor het verliezen van die overtollige kerst kilo’s. Het mooie is dat ze ook nog eens uitsluitend de allerbeste natuurlijke ingrediënten bevatten. Wat dit voor jou kan betekenen? Nou, wanneer je wilt afvallen na de feestdagen is dit natuurlijke voedingssupplement perfect voor jou!

Fatburner

Natuurlijk Presteren heeft een natuurlijke Fatburner ontwikkeld die de vetverbranding optimaal ondersteunt en daarnaast helpt bij gewichtscontrole. Het is een krachtige, natuurlijke mix van hoogwaardige plantenextracten, antioxidanten, vitamines en mineralen die speciaal ontwikkeld zijn om je optimaal te ondersteunen tijdens het afvallen. De fatburner product bestaat onder andere uit:

  • Hoogwaardig Groene Thee extract: 50% Polyfenolen
  • Het allerbeste Spaanse peper extract
  • Druivenpit extract (95% OPC)
  • Hoogwaardige citrusbioflavonoiden (60% extract)
  • Chroom en Jodium

Verder draagt deze natuurlijke fatburner bij aan het in stand houden van normale bloedsuikerwaarden. Dit is erg belangrijk, vooral tijdens het behalen van je doelen voor 2019. Schommelingen in de bloedsuikerwaarden kunnen kunnen leiden tot eetbuien en duizeligheid. Tenslotte dragen de vitamines en mineralen bij aan een gezonde spijsvertering en het verminderen van vermoeidheid. Ideaal om af te vallen na de feestdagen, toch?

 

Meer informatie vind je op de productpagina van onze Fatburner. Door te klikken op de onderstaande afbeelding kom je terecht op die productpagina.

 

Natuurlijke Fatburner


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen