Welke soorten slaapmiddelen zijn er?
18 september 2018 
2 min. leestijd

Welke soorten slaapmiddelen zijn er?

Slaapmiddelen zijn er in veel verschillende soorten. Maar welke soorten zijn er nu allemaal? En wat is het verschil tussen al die soorten slaapmiddelen? Door veel mensen wordt vaak het onderscheidt gemaakt tussen natuurlijke en synthetische varianten.

Synthetische slaapmiddelen

Deze groep komt niet in de natuur voor en is op een synthetische manier gemaakt door de mens. Synthetisch wil zeggen “op een onnatuurlijke manier”. Dit is door wetenschappers bedacht en gemaakt in een lab. Deze zijn vaak alleen op doktersrecept te verkrijgen.

Synthetische slaappillen soorten

Soorten slaapmiddelen (synthetisch)

We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand die die synthetische middelen gebruikt. De bekende groepen zijn o.a. benzodiazepines, barbituraten én benzodiazepines-antagonisten.

Werking

Binnen deze soorten slaapmiddelen kan nog onderscheid gemaakt worden tussen kort- en langwerkende varianten. Kortwerkende middelen worden gebruikt voor het inslapen en langwerkende voor het doorslapen.

Voor- en nadelen

Een voordeel hiervan is dat ze zéker hun werk doen. Daarnaast worden dit soort slaapmiddelen vaak door de verzekering vergoed.

Daarnaast is het (grote) nadeel hiervan dat deze vaak lichamelijk verslavend werken én dat zij nare bijwerkingen kunnen veroorzaken als:

  1. Verslaving
  2. Geheugenverlies
  3. Verminderde coördinatie
  4. Vallen
  5. Verlaagd libido
  6. Kan schadelijk zijn tijdens zwangerschap

Natuurlijke slaapmiddelen

Deze groep komt in de natuur voor. Ook wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit soort middelen en mensen behalen vaak goede resultaten met dit soort slaapmiddelen. Daarnaast zijn deze vaak zonder recept te verkrijgen via het internet of in de lokale drogisterij. Ook kunnen deze producten de nachtrust goed ondersteunen.

natuurlijke slaappillen soorten

Soorten slaapmiddelen (natuurlijk)

Deze worden door enorm veel mensen gebruikt. Hiervan kent Iedereen wel iemand die weleens een melatonine tabletje pakt of een capsule met valeriaan inneemt voor het slapengaan. Ook zijn de beste natuurlijke varianten vaak samengesteld uit meerdere kruiden, vitamines en mineralen.

Werking

Natuurlijke slaapmiddelen kunnen direct werken, maar soms heeft het enkele dagen de tijd nodig voordat het optimaal werkt. De ingrediënten ondersteunen vaak de natuurlijke processen in het lichaam, waardoor men beter gaat slapen. Geduld is belangrijk bij het gebruik van deze producten. Nachtrust en Stemming is een product van ons dat 12 (!!) krachtige ingrediënten bevat om de nachtrust te ondersteunen.

Voor- en nadelen

Het voordeel hiervan is dat deze weinig tot geen bijwerkingen veroorzaken en dat deze niet verslavend zijn. Ook behalen veel mensen mooie resultaten met het gebruik van natuurlijke middelen.

Het nadeel hiervan is dat het vaak even duurt voordat het werkt. Het lichaam heeft vaak de even nodig om zich aan te passen. Ook vinden mensen dat natuurlijke middelen vaak minder goed werken dan synthetische middelen. Het is maar nét welke risico’s je wilt nemen én hoe bewust jij met je gezondheid bezig bent!

Met deze blog…

Met deze blog geven we jou een overzicht van wat er allemaal mogelijk is. Hiermee hopen we dat jij jouw nachtrust kan verbeteren. Ook hopen we dat je met deze blog een goede keuze kan maken op het gebied van slaap-verbeterende producten. Daarnaast is het het aller beste dat jij lekker in je wil zit én gezond eet. Wanneer dat op orde is heb jij niet eens een middel nodig!

Welke slaapmiddel gebruik jij? Laat het ons weten in de reacties! 🙂

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Christa loosveldt
Door

Christa loosveldt

op 29 Dec 2020

Om beter te slapen neem ik een halfuur voor het slapengaan **** en of melatonine.

Carla
Door

Carla

op 22 Feb 2021

Moet s,nachts regelmatig erg transpireren na gebruik van premium nachtrust en stemming. Is dit gebruikelijk, of komt dit alleen bij mij voor? Graag reactie van jochem!!

Reactie plaatsen