Camillia sinensis, groene thee, komt van de theeplant. Bij het oogsten worden van de Camillia sinensis alleen de jonge bladeren geplukt. Dit doen ze het hele jaar door, vaak met de hand, om de beste kwaliteit te krijgen. Hoewel de thee het hele jaar door geoogst wordt, krijg je de beste kwaliteit groene thee van de oogst in de droge moessonperiode. Het verschil tussen groene en zwarte thee hangt af van het verwerkingsproces. Om ervoor te zorgen dat de thee niet oxideert, worden de scheuten van de Camillia sinensis gestoomd, gerold en geplet zodra ze zijn geoogst. Hierna worden ze in de zon gedroogd en vervolgens in droogkamers verhit. Zo krijg je groene en niet-geoxideerde thee. Samen met witte thee is deze thee therapeutisch en kwalitatief de beste.
De geschiedenis
Al 5000 jaar wordt het gebruikt in China. Vroeger werden de theebladeren vooral gekauwd of gegeten. Pas jaren later werd de thee gekookt met water om de thee te drinken. Boeddhistische monniken namen de thee als kruidendrank mee naar Japan, en in de 16e en 17e eeuw maakte ook Europa kennis met groene theebladeren. De westerse wetenschappers begonnen vanaf 1980 met het onderzoeken van de werking van deze bijzondere thee in de gezondheidszorg. Sinds het Eerste en het Tweede Internationale Symposium over Thee en de Gezondheid van de Mens in 1991 en 1998 wordt de kracht van thee voor de gezondheid ook echt erkend.
Groene thee zit bomvol met antioxidanten en polyfenolen
In groene thee vind je antioxidanten die korte metten maken met vrije radicalen. Die antioxidanten beschermen je cellen tegen oxidatieve schade en dat maakt groene thee geschikt voor iedereen die zijn of haar lichaam wil beschermen tegen oxidatieve schade. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die we vooral terugzien in groenten en fruit, en worden ook wel catechines genoemd. In groene thee zitten ook natuurlijke polyfenolen, zelfs 8 tot 10 keer meer dan in groenten en fruit! Tot slot helpt het ook met de vetverbranding in je lijf, je cholesterol- en je bloedsuikerspiegel.