Panax Ginseng

Wat is Panax Ginseng?

Al meer dan 5000 jaar heeft men het over de kracht van panax ginseng, ook wel Koreaanse ginseng. Vroeger was de wortel van dit kruid meer waard dan goud en werd daarom alleen door rijke en koninklijke families gebruikt. Vandaar de naam ‘koninklijk kruid’. De plant kon je in het wild vinden in Oost-Siberië, Korea en Noord-China. Vanaf ongeveer 1200 zijn panax ginseng plantages opgezet en in 1600 is de wortel in Europa geïntroduceerd. In het wild kun je de wortel tegenwoordig niet meer vinden, daarvoor is hij te veel geplukt. Wel wordt hij nog grootst gekweekt in Korea.

Het verdedigingsmechanisme van panax ginseng

Er zijn al meer dan 25 ginsenosides gevonden in de wortels van de panax ginseng, met ieder hun eigen functie. Dat zijn steroïde-achtige stoffen die we ook wel ‘triterpeensaponinen’ noemen. De functie van deze stoffen in planten is om met hun antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen de plant te verdedigen tegen planteneters. Het is bij ginseng supplementen heel belangrijk dat de ingrediënten gestandaardiseerd zijn op de hoeveelheid ginsenosides.

Werking

Panax ginseng draagt bij aan een goede weerstand en is een adaptogeen, wat wil zeggen dat het zorgt voor meer evenwicht. Daarnaast stimuleert het de hersenen en ondersteunt het je concentratievermogen. Tot slot wordt panax ginseng al duizenden jaren gebruikt om het libido van zowel mannen als vrouwen op een natuurlijke manier te ondersteunen.
Reactie plaatsen