Wat is Ghee en wat zijn de voordelen?
19 december 2020 
4 min. leestijd

Wat is Ghee en wat zijn de voordelen?

De meeste mensen hebben wel eens van ghee gehoord, maar wat is het nou precies? Dit is een soort boter, maar heeft veel meer voordelen dan gewone boter. Het is gezonder, veelzijdig in gebruik en heeft een hoog verbrandingspunt. Een bakje ghee op het aanrecht is dus heel handig.

Deze boter wordt in India al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen om mee te koken, maar zelfs als medicijn. Daarom is het de moeite waard om eens wat meer te weten te komen over deze boter. Je leest hier wat het is, wat de voordelen zijn en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is ghee?

Ghee is botervet, maar deze is op een andere manier verkregen dan gewone boter. Om het te maken wordt de boter langzaam verhit, waardoor de melkeiwitten gaan stollen. Deze drijven naar boven en worden er dan afgeschept.

Het botervet dat overblijft krijgt een rijke, nootachtige smaak en heeft een diepe gouden kleur. Je kunt ghee in de keuken gebruiken voor verschillende doeleinden.

Wist je dat? Ghee is geschikt voor mensen die lactose- of caseïne intolerant zijn omdat het geen eiwitten meer bevat.

De voordelen van ghee

1. Houdbaarheid

Ghee hoeft niet in de koelkast. Je kunt het dus gewoon in de voorraadkast bewaren. Op die manier blijft het zelfs langer goed dan gewone boter. Het zal niet bederven. Het is het beste om de deksel niet te vast op de pot te draaien. Het is beter dat de deze bijzondere boter kan “ademen”.

2. Hoog verbrandingspunt

Een van de grote voordelen van deze geklaarde boter is dat het tot hoge temperaturen verhit kan worden, zonder dat het gaat roken of verbranden. Wanneer je gewone boter op te hoge temperaturen verhit, zal het verbranden.

Je eten krijgt hierdoor niet alleen een vieze, bittere smaak, maar het is ook erg ongezond. Als vet verbrand wordt, breken vetzuren en antioxidanten af en kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Het verbrandingspunt van roomboter ligt op 130 graden.

Voordelen van Ghee

Ghee kan verhit worden tot 250 graden. Dat betekent dat je er veilig mee kunt bakken, braden en roerbakken.

3. Smaakt lekker

Ghee heeft een subtiele, rijke smaak die veroorzaakt wordt door de manier waarop het gekookt wordt. Het botervet smaakt eerder nootachtig dan naar melk of boter.

Deze aromatische smaak is echter niet overheersend als je het gebruikt om in te bakken of braden. Het voegt juist iets extra’s toe dat je gerecht nog lekkerder maakt.

4. Veelzijdigheid

Met deze geklaarde boter kun je veel doen. Normaal gebruik je misschien boter of olie in de keuken. Voor alles wat je daarmee doet, kun je ook ghee gebruiken. Gebruik het om mee te koken, te bakken en te braden. Het is eveneens heerlijk voor over een salade en je kunt er zelfs mee frituren.

5. Ondersteunt de gezondheid

Het gebruik van ghee heeft veel voordelen voor de gezondheid.

  • Het bevat korte-keten vetzuren (ook bekend als boterzuur). Deze stof helpt het darmslijmvlies te beschermen [1]. Deze boter ondersteunt daarmee een gezond darmslijmvlies, maar het is ook voeding voor de bacteriën in de darmen die de stof ook zelf kunnen produceren.

  • Ghee heeft cholesterolverlagende eigenschappen [2].

  • Het is een bron van vitamine E, vitamine A en antioxidanten, en die blijven behouden tijdens het bakken door het hoge rookpunt van ghee.

  • Deze boter helpt het lichaam sneller herstellen van ontstekingen, vooral als deze in maag en darmen voorkomen.

Het verschil tussen geklaarde boter en ghee

Veel mensen denken dat ghee geklaarde boter is, maar dat klopt niet helemaal. Het is wel zo dat ze veel overeenkomsten hebben, maar ghee wordt langer verhit, waardoor deze boter nog minder vocht bevat. Tijdens het bakken of braden zul je merken dat deze boter niet spettert, omdat het zo weinig vocht bevat.

Ook de smaak is anders. Je kunt dus zeggen dat ghee geklaarde boter is, maar niet alle geklaarde boter is ghee.

Vergeleken met gewone boter, zijn de verschillen groter. Ghee wordt gemaakt van verse roomboter, maar alle eiwitten worden eruit verwijderd, wat gebeurt door verhitting.

Wist je dat: Ghee wordt binnen de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt. Het wordt zeer gewaardeerd als medicijn, zowel als voeding als op de huid.

Zoals eerder genoemd kan ghee tot hogere temperaturen verhit worden dan roomboter. Omdat roomboter veel vocht bevat, kan het ook meer spetteren tijdens het bakken. Roomboter heeft tevens een heel andere smaak.

Ghee en geklaarde boter zijn aardig vergelijkbaar. Ze kunnen ook voor dezelfde dingen gebruikt worden. Roomboter wordt voornamelijk voor op brood gebruikt of voor bakken en braden. Omdat roomboter snel verbrand, is het eigenlijk niet echt geschikt voor bakken en braden.

Waar je geklaarde boter voor kunt gebruiken

Je kunt het voor allerhande maaltijden en gerechten gebruiken. Het is geschikt om vlees, vis of groente in te bakken. Je krijgt een heerlijke biefstuk als je die in deze boter dichtschroeit, zodat alle smaak behouden blijft.

Het kan ook als smaakmaker worden gebruikt. Doe het door je gekookte rijst, soep of groente voor een extra rijke smaak.

wokgroente ghee

Maak een heerlijke kruidenboter door ghee te mengen met sinaasappelschil en dille. Dit smaakt goed bij gegrild vlees.

Je kunt het ook verwerken in koekjes of cake, net als je met roomboter zou doen. Het geeft de koekjes een lekker nootachtig smaakje.

Eet je volgens het paleo dieet? Dan wordt er vaak amandelmeel gebruikt en dat combineert goed met ghee. Koekjes worden dan heel krokant.

Deze boter is ook geschikt om gewoon op je boterham te smeren.

Gebruik je olijfolie voor over je salade, vervang die eens door geklaarde boter. Het geeft een heel andere smaak, maar het is zeker ook lekker.

En je kunt niet alleen de innerlijke mens met ghee verzorgen. Je kunt er ook je huid mee insmeren. Het werkt tevens pijnstillend als je je huid verbrand hebt en kan littekens voorkomen.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen