Deze 5 natuurlijke nootropics geven je hersenen een boost
26 juni 2020 
4 min. leestijd

Deze 5 natuurlijke nootropics geven je hersenen een boost

Het is vast wel herkenbaar… Je zit op een punt dat je jezelf niet meer kunt concentreren. Of je heb echt geen inspiratie of creativiteit meer.

Iedereen overkomt het wel eens… Al snel grijpen sommige mensen naar synthetische middelen. Maar… Moeder natuur heeft ook gewoon een aantal hulpmiddelen in de aanbieding: Natuurlijke nootropics!

Natuurlijke nootropics omvat als alles wat je cognitieve capaciteit en prestaties op een natuurlijke manier ondersteunt, van geheugen tot creativiteit, motivatie tot concentratie. Ze kunnen je de micro-boost geven die je nodig hebt om je drukke werkdag door te komen.

In dit artikel leg ik je uit welke 5 natuurlijke nootropics je hersenen een boost geven!

Gingseng

Als je nog niet bekend bent met dit adaptogene kruid, is dit een goed moment om het te leren kennen. Panax Ginseng groet in het wild in Korea, Noord-China en Oost-Siberië en wordt ook wel het “koninklijk kruid” genoemd.. Dankzij de voordelen die Panax Ginseng heeft, kan het ook gecategoriseerd worden als nootropic:

 • Ondersteunt bij mentale en fysieke vermoeidheid*
 • Ondersteunt mentale energie en cognitie*
 • Boordevol antioxidanten die de hersenen beschermen

Ginseng kun je rauw als wortel eten, maar ook lichtelijk stomen om het zacht te maken. De aanbevolen hoeveel is 2 plakjes van minimaal een centimeter dik. Ginseng kan ook worden toegevoegd aan zelfgemaakte soep of thee voor een aardse smaak.

Als supplement is Ginseng te verkrijgen in de vorm van poeder, tablet, capsule en olie. Het wordt aangeraden om te beginnen met 200 tot 400 mg extract en vanaf daar geleidelijk op te bouwen als dit nodig is.

Ginseng

MCT’s

MCT’s staat voor Medium-Chain Triglycerides, oftewel triglyceriden met middellange ketens. Deze vetzuren zijn algemeen bekend vanwege hun voordelen voor je hersenen:

 • Goed voor de algemene hersengezondheid en hersenenergie
 • Ondersteunen tijdens stresssituaties
 • Hebben een antioxiderende werking

Natuurlijke MCT’s zijn verkrijgbaar in de vorm van kokosolie. Het wordt aangeraden om 2 eetlepels (ca. 30 ml) per dag te nemen voor het ervaren van de gezondheidsvoordelen.

Om MCT’s als supplement in te zetten, kun je een rijke bron van MCT’s (zoals kokosolie) toevoegen aan een bak koffie. Het wordt aangeraden om te beginnen met 8 tot 12 gram koffie in combinatie met 2 eetlepels kokosolie. Dit zorgt voor langer durende energie in plaats van een drankje dat je gewoon helpt om wakker te worden.

medium-chain_triglyceride

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een adaptogeen kruid dat over de hele wereld wordt gebruikt. Het kruid wordt vooral als algemeen aansterkend middel gebruikt door zijn verschillende voordelen:

 • Goed voor de cognitie en mentale prestaties*
 • Werkt als adaptogeen en ondersteunt mentale balans*
 • Goed voor de doorbloeding in het lichaam*

Van nature wordt Rhodiola Rosea vooral gedronken als thee, maar zo is het lastig om de dosering te bepalen.

Als supplement is Rhodiola Rosea verkrijgbaar in de vorm van extracten, pillen en poeders. Er wordt aangenomen dat deze allemaal even effectief zijn. Het is belangrijk het kruid niet in te nemen voordat je naar bed gaat, omdat het voor een opwindende reactie kan zorgen.

Let wel op dat het supplement gestandaardiseerd is op 3% rosavines en 1% salidrosides, wat de verhouding is waarin deze verbindingen van nature in de wortel voorkomen.

Rhodiola Rosea

L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat een belangrijk bestanddeel is van zwarte- en groene thee. Het ingrediënt is vooral bekend om zijn synergetische werking met andere nootropics. L-theanine heeft een aantal voordelen:

 • Geeft je een gevoel van kalmte
 • Goed voor je creativiteit
 • Ondersteunt andere nootropics

L-theanine is van nature te vinden in zwarte- en groene thee. Groene thee bevat het meeste L-theanine, met meestal 25 tot 60 mg per kopje.

Als supplement is de gemiddelde aanbovolen dosering van L-theanine een dosis van 200 mg voor minimaal 2 keer per dag. L-theanine is verkrijgbaar in pil- of poedervorm. Wanneer je L-theanine combineert met cafeïne, krijg je een optimale hersenboost zonder het opgejaagde gevoel dat kan ontstaan door alleen cafeïne te nemen.

l-theanine

Maca

Macawortel is een bekend superfood dat ook functioneert als nootropic. Volgens onderzoeken werkt macawortel rechtstreeks op twee hersengebieden (de hypothalamus en de hypofyse). Hierdoor heeft macawortel meerdere voordelen:

 • Verhoogt de mentale energie en focus
 • Goed voor het algemene geheugen
 • Geeft een gevoel van kalmte

In zijn natuurlijke vorm kan macawortel gekookt worden zoals je aardappels kookt. Daarnaast kan het ook toegevoegd worden aan soep of thee.

Als supplement is maca popular in zowel capsulevorm als poedervorm. Meestal wordt een dosis van 1,5 tot 3 gram aangeraden. Als je voor poeder kiest, kan je het toevoegen aan je havermout of aan smoothies voor een karamelsmaak.

Macawortel

Breinboost

Bij Natuurlijk Presteren hebben we een product ontwikkeld dat bestaat uit een combinatie van 7 natuurlijke nootropics. Alle ingrediënten zijn gedoseerd in een ideale verhouding voor optimaal resultaat. In Breinboost worden alleen de allerbeste extracten van topkwaliteit gebruik die worden aangeraden door wetenschappers en specialisten. Het product ondersteunt productiviteit, leervermogen en focus.

Kunnen jouw hersenen wel een boost gebruiken? Bekijk het product dan hier >>

breinboost

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen