Deze 9 Natuurlijke Nootropics boosten je Brein!
23 oktober 2018 
9 min. leestijd

Deze 9 Natuurlijke Nootropics boosten je Brein!

Natuurlijke Nootropics zijn natuurlijke extracten, stoffen of producten die ervoor zorgen dat je op mentaal gebied beter kunt presteren. Het ondersteunt of verbetert bepaalde hersenfuncties waardoor je jezelf bijvoorbeeld langer kunt concentreren. Ook kun je gemakkelijker herinneringen ophalen of sneller de verbanden zien tussen onderwerpen wanneer je aan het studeren bent. Daarnaast kunnen bepaalde nootropics er voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Lang leven de natuurlijke nootropics!

Het klinkt allemaal heel geheimzinnig natuurlijk: Je gebruikt een middel waardoor je sneller kunt nadenken, lekkerder in je vel zit en jezelf beter kunt concentreren. Het lijkt wel een drug..? Nu zullen we je iets verklappen: Bijna IE-DER-EEN gebruikt een bepaalde vorm van natuurlijke nootropics.

Natuurlijke Nootropics Natuurlijk Presteren

Drink je weleens een kopje koffie? Of een kopje thee? Dan gebruik jij al één van de bekendste natuurlijke nootropics! In koffie en thee zit namelijk het bekende stofje Cafeïne. Dit is een natuurlijk noötropicum dat zorgt voor meer alertheid en dat je jezelf beter en langer kunt concentreren.

Hoe vaak hoor je het wel niet op kantoor? Of in de trein? “Ik heb écht een kopje koffie nodig zometeen, anders kan ik mijn hoofd er echt niet bijhouden”. Dat is dus ook meteen een goed voorbeeld dat natuurlijke nootropics ook écht kunnen werken en dat het niet een of ander verzinsel is… Of zoals sommige mensen zeggen: “Het zit gewoon tussen je oren joh…”.

In deze blog gaan we je meer vertellen over welke natuurlijke nootropics ook écht werken, net zoals de Cafeïne in je kopje koffie of thee iedere ochtend. Daarnaast gaan we je ook iets vertellen over wat in onze ogen de beste combinatie van natuurlijke noötropica is.

L-theanine (#1)

Dit stofje zit komt voor in (groene) theebladeren en is na cafeïne misschien wel de meest gebruikte natuurlijke nootropic wereldwijd. Het mooie ervan is dat veel mensen niet eens weten dat ze dit stofje gebruiken.

Natuurlijke Nootropic L-theanine .

Is het je weleens opgevallen dat het niet geadviseerd wordt om koffie te drinken voordat je gaat slapen… Maar dat thee vaak geen enkel probleem is? Dat is toch gek, want beiden bevatten cafeïne… Dat ene stofje waardoor je opgewekt wordt en hierdoor moeilijker in slaap komt.

Thee heeft namelijk een rustgevende werking op het lichaam en zou bepaalde “tegenhangers” van cafeïne bevatten waardoor de negatieve effecten van cafeïne verminderen. Met de negatieve effecten van cafeïne bedoelen we natuurlijk het opgefokte en onrustige gevoel.

Zoals we al aangaven komt L-theanine voor in (groene) thee en dit stofje zorgt voor de karakteristieke smaak in thee. Het is een natuurlijk aminozuur dat uitsluitend in theebladeren voorkomt.

Door de vernieuwde Europese wetgeving, die vaak op sterk verouderde wetenschappelijke literatuur gebaseerd is, is het helaas niet toegestaan om jullie meer te vertellen over de effecten van L-theanine. We adviseren je daarvoor zelf even onderzoek te doen via een orthomoleculaire kennisbron.

L-theanine in één van onze producten

Ons assortiment bevat verschillende producten die het natuurlijke aminozuur L-theanine bevatten. Een van deze producten is Concentratieboost, welke de alertheid verhoogd en bijdraagt aan de cognitieve en mentale prestaties. Ook bevat dit product een hoge concentratie cafeïne en een goede dosering L-theanine in de ideale verhouding. Dit samen met enkele andere natuurlijke nootropics waarover we het later in deze blog nog gaan hebben.

Dit product is vooral geschikt voor mensen die een boost willen geven aan hun concentratievermogen en een ondersteuning zoeken voor de cognitieve en mentale prestaties. Denk hierbij aan studenten of mensen met kantoorbanen die een deadline moeten halen! Echt een product voor korte termijn resultaten dus. Later gaan we je nog meer vertellen over een ander product dat we hebben ontwikkeld, dat meer voor de langere termijn geschikt is.

Cafeïne (#2)

Zoals we al aangaven in de inleiding is cafeïne de meest gebruikte natuurlijke nootropic ter wereld. Cafeïne komt voor in thee, koffie en bepaalde kruiden zoals Guarana. Cafeïne stimuleert voornamelijk de aanmaak van adrenaline en in iets mindere mate ook dopamine.

Natuurlijke Nootropic Cafeine uit koffie

Adrenaline maak je bijvoorbeeld aan als je angstig bent of voor iets op de vlucht bent. Het andere stofje, genaamd dopamine, zorgt juist voor een prettig gevoel en een scherpe focus. Wanneer je te veel cafeïne inneemt kun je jezelf onprettig gaan voelen door de adrenaline: verhoogde hartslag, licht angstig en je kunt zweethanden krijgen.

L-Tyrosine (#3)

L-tyrosine wordt door veel mensen wereldwijd gebruikt als natuurlijke nootropic. Tyrosine komt o.a. voor in kaas, vlees, kip en sojabonen en wordt in de hersenen gebruikt als bouwsteen voor dopamine en andere signaalstoffen (neurotransmitters).

Natuurlijke Nootropic Brein

Tijdens onze zoektocht naar de allerbeste vormen van Tyrosine, kwamen we al snel uit bij beter oplosbare vorm van Tyrosine: NALT. Dit staat voor N-acetyl-L-Tyrosine. Het lijkt een moeilijke naam maar eigenlijk is het gewoon Tyrosine, maar dan met een extra molecuul eraan “geplakt”. Door dit extra molecuul, lost het beter op in water. Door de verhoogde oplosbaarheid in water, lost het dus ook gemakkelijker op in je bloed.

Door de vernieuwde Europese wetgeving, die vaak op sterk verouderde wetenschappelijke literatuur gebaseerd is, is het helaas niet toegestaan om jullie meer te vertellen over de effecten van N-acetyl-L-tyrosine. We adviseren je daarvoor zelf even onderzoek te doen via een orthomoleculaire kennisbron.

Rhodiola Rosea (#4)

Rhodiola Rosea is een plant die groeit in de koude gebieden op aarde. Het wordt al eeuwenlang in China gebruikt bij allerlei symptomen. Ook wordt het tegenwoordig veel gebruikt als natuurlijke nootropic. Dit kruid staat bekend om de adaptogene werking.

Natuurlijke Nootropic Rhodiola Rosea 2
Dat wil zeggen dat het zorgt voor balans in de hersenen: opwekkend bij vermoeidheid en kalmerend bij stress situaties. Zeker bij het gebruik van natuurlijke nootropics wil je dat de neurotransmitters in het hersenen in balans blijven: Rhodiola Rosea kan daarbij helpen.

De werkzame bestanddelen in het extract van de Rhodiola Rosea plant zijn Rosavins en Salidroside. Wanneer je Rhodiola Rosea als nootropicum gaat gebruiken, wil je een zo hoog mogelijk gehalte Rosavin (minimaal 3%) in je product.

Bij Natuurlijk Presteren hebben we een nootropic voedingssupplement (BreinBoost) ontwikkeld dat een hoogwaardig Rhodiola Rosea extract bevat (3% Rosavin) samen met Guarana (Cafeïne), L-theanine, NALT en nog enkele andere nootropics waar we het verder in het artikel nog over gaan hebben. Benieuwt naar dit product? Bekijk het in onze webshop.

Bacopa Monnieri (#5)

Bacopa Monnieri wordt ook wel het wonderkruid genoemd en is een effectieve natuurlijke nootropic. Dit kruid groeit voornamelijk in tropische gebieden en is erg bekend als Ayurvedische kruid.

Natuurlijke Nootropic Bacopa Monnieri 2

Het kruid Bacopa Monnieri zou volgens wetenschappelijk onderzoeken goed zijn voor de geestelijke gezondheid en de cognitieve hersenfuncties*. Met de cognitieve hersenfuncties bedoelen we o.a. het leervermogen, het concentratievermogen, het geheugen en meer.

De krachtige werking van Bacopa Monnieri is al zo’n 3000 jaar bekend bij bepaalde volkeren. Zij wisten al heel lang dat dit kruid een krachtige werking had op de mens. Pas later in in onderzoek gebleken dat het kruid ook daadwerkelijk een krachtige werking heeft op de hersenen.

Ook dit kruid hebben wij toegevoegd aan onze BreinBoost nootropic formule. Breinboost wordt inmiddels door honderden ondernemers en werkenden dagelijks gebruikt. En daar zijn we best een beetje trots op!

Panax Ginseng (#6)

Panax Ginseng is een van de meest onderzochte en populairste kruiden wereldwijd. Dit natuurlijke nootropicum wordt al duizenden jaren gebruikt in Azië door allerlei volkeren.

Volgens talloze wetenschappers wereldwijd is Panax Ginseng goed voor de cognitieve prestaties*, de alertheid* en is het een goede ondersteuning voor het geheugen*. Mede door deze eigenschappen wordt Panax Ginseng gerekend tot de natuurlijke nootropics.

Natuurlijke Nootropic Panax Ginseng

Daarnaast is Panax Ginseng goed voor het de vitaliteit* en helpt het bij het verminderen van vermoeidheid*. Zeker combinatie met B-vitamines kan dit kruiden extract bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid.

De positieve invloed op de cognitieve hersenfuncties* is volgens wetenschappelijke onderzoeken te danken aan een verhoging van de hoeveelheid dopamine in de hersenen. Dopamine is een signaalstofje in de hersenen dat zorgt voor een blij, opgewekt gevoel.

Kortom, Panax Ginseng is een erg veelzijdig kruid wat door velen wordt ingezet als natuurlijke nootropic, omdat het zoveel positieve effecten heeft op de hersenen. Om deze reden is ook dit kruid toegevoegd aan onze Nootropic formule: BreinBoost.

Ginkgo Biloba (#7)

Ginkgo Biloba (extract) wordt al duizenden jaren gebruikt als effectief kruid in China. Dit kruid/extract is afkomstig van de bladeren van de Ginkgo Biloba boom en werd voor allerlei doeleinden gebruikt. Om deze reden zijn wetenschappers dit magische plantje gaan onderzoeken en kwamen er al snel achter dat dit kruid ook écht voordelen had voor het menselijk lichaam.

Ginkgo Biloba Natuurlijke Nootropic

Ginkgo Biloba wordt door veel mensen gebruikt ter ondersteuning van het geheugen. En verbetert daarnaast het cognitieve vermogen, wat helpt tijdens fysieke en mentale prestaties*. Daarnaast is het goed voor de bloedcirculatie en houdt het de hersenen gezond door de ginkgoliden, epicatechine, proanthocyanidines, coumarinen en polyfenolen die dit kruid bevat.

Met name door de ondersteuning van het geheugen* en het verbeteren van het cognitieve vermogen*, hebben we dit toegevoegd aan ons product “ConcentratieBoost”. Dit product is een nootropic formule dat binnen 30-45 minuutjes werkt en jouw concentratievermogen direct een enorm boost geeft. Er is meer informatie over dit product in de webshop.

B-vitamines (#8)

B-vitamines zijn misschien wel de meest ondergewaardeerde natuurlijke nootropics. De fout die veel mensen maken is namelijk om direct gebruik te maken van allerlei chemische of natuurlijke nootropics, zonder de basis op orde te hebben.

Natuurlijke Nootropic vitamine B

Met “de basis” bedoelen we voldoende vitamines en mineralen om het brein normaal te laten functioneren. Vaak is een B-complex product al voldoende om enorme resultaten te behalen, wanneer je last hebt van concentratieproblemen.

Ons B-complex product bevat naast alle B-vitamines, ook Ginkgo Biloba en alle halfvitamines (PABA, Choline en Inositol). Hierdoor komt je brein niets tekort en kan het weer op volle sterkte presteren.

Om al je B-vitamines binnen te krijgen via voeding, moet je gevarieerd eten. En met gevarieerd bedoelen we ook dierlijke producten zoals eieren en vlees. Vitamine B12 zit namelijk enkel in dierlijke producten. Hierdoor hebben veganisten vaak een tekort aan vitamine B12. Door middel van een B-complex supplement is dit eenvoudig te verhelpen.

Omega-3-vetzuren als Natuurlijk Nootropic (#9)

Omega-3 vetzuren zijn extreem belangrijk voor de ontwikkelen en functioneren van het brein. Het menselijk lichaam is namelijk niet in staat deze omega-3- vetzuren zelf aan te maken. Om deze reden moet je het dus halen uit voeding.

Het grote probleem is echter dat de omega-3-vetzuren met de meeste gezondheidsvoordelen (EPA en DHA) enkel voorkomen in vis en algen. Veel mensen eten onvoldoende vis en leiden hierdoor al snel aan een EPA en DHA-tekort.

Natuurlijke Nootropic Visolie met EPA en DHA 2

Daarnaast is de combinatie EPA/DHA uit visolie essentieel voor het instandhouden van een normale hersenfunctie. Met name DHA is goed voor de hersenen en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, bij zowel ongeboren kinderen als volwassenen.

In ons assortiment hebben wij een hoogwaardig visolie product met een hoge concentratie EPA en DHA. Dit product heet “Ultra Omega-3” en is te vinden in onze webshop. Voor meer informatie over de voordelen van visolie kun je onze andere artikelen bekijken op onze blog.

Samengevat

Natuurlijke nootropics kunnen je concentratie, leerprestaties en geheugen ondersteunen op de momenten dat jij het nodig hebt. Kies altijd voor nootropics op natuurlijke basis, die uitgebreid zijn getest en onderzocht. Er zijn namelijk veel nootropics op de markt, waarvan de lange termijn effecten niet bekend zijn.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Rene
Door

Rene

op 22 Dec 2018

Dus het bestaat uit verschillende kruiden, dus niet uit een ding. Ik heb geheugen zwakte door een N.A.H. Niet aangeboren hersenletsel. Door wat ik gelezen heb om mijn hersen zwakte te verbeteren

Reactie plaatsen