Zo Bepalen Rosavin en Salidroside de Effectiviteit van een Rhodiola Rosea Supplement
22 juni 2019 
3 min. leestijd

Zo Bepalen Rosavin en Salidroside de Effectiviteit van een Rhodiola Rosea Supplement

Rosavin en Salidroside zijn de belangrijkste werkzame bestanddelen in het extract van de Rhodiola Rosea wortel. Deze werkzame bestanddelen versterken elkaar in positieve zin en zijn werkzaam op verschillende gebieden in het lichaam. Deze twee stoffen belangrijk voor de werkzaamheid van een Rhodiola supplement. In dit artikelen leggen wij je uit waarom concentratie Salidroside en Rosavin zo belangrijk is en wat voor invloed dit heeft op de werking van het supplement.

Rhodiola Supplementen

Rhodiola Rosea supplementen zijn er in veel verschillende soorten. Je zou deze supplementen grotendeels in twee groepen kunnen onderverdelen: gestandaardiseerd en niet-gestandaardiseerd. Met gestandaardiseerd bedoelen we dat de hoeveelheid Salidroside en/of Rosavins is vastgesteld in het product, zodat je zeker weet hoeveel werkzame stof je binnen krijgt per dosering.

Maar wat zijn nou precies de voordelen van Rhodiola? Welke individuele voordelen hebben Rosavin en Salidroside? En welke supplement past nou het best bij jouw behoeften? Om dat te bepalen, gaan we je eerst meer vertellen over Salidroside en Rosavin.

Salidroside en Rosavin

Er zijn momenteel een aantal claims (on hold) die gemaakt mogen worden bij voedingssupplementen die Rhodiola Rosea extract bevatten:

  • Het is goed voor de mentale prestaties en de cognitieve hersenfuncties
  • Rhodiola draagt bij aan het behouden van een normale bloedcirculatie
  • Het is goed voor fysieke prestaties en de conditie
  • Rhodiola is een adaptogeen & helpt het zenuwstelsel te stimuleren
  • Het is goed voor de spijsvertering
  • Rhodiola is goed voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoeken is gebleken dat Rhodiola deze voordelen voornamelijk te danken heeft aan Rosavin en Salidroside. Maar welke voordelen worden nou veroorzaakt door welke stof?

Rosavin

Rosavins is een verzamelnaam voor meerdere verbindingen, waaronder Rosavin, Rosine en Rosarin. Deze verbindingen staan ook wel bekend als de zogenaamde fenylpropanoïden. Voorheen werd altijd gedacht dat deze groep stoffen verantwoordelijk was voor de meeste voordelen van Rhodiola Rosea, maar daarover is nog discussie. Van de eerdergenoemde “claims” is Rosavin voornamelijk verantwoordelijk voor de voordelen op gebied van spijsvertering, fysieke prestaties, de bloedcirculatie en deels voor het adaptogene effect.

Salidroside

Salidroside wordt ook wel Rhodioloside genoemd en is een veel krachtiger dan Rosavin. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze component veel meer bioactief is dan Rosavin. Van de eerdergenoemde “claims” is deze stof voornamelijk verantwoordelijk voor de voordelen op gebied van de cognitie, de mentale prestaties & daarnaast deels voor het adaptogene effect.

Andere werkzame stoffen

De wortel van de Rhodiola Rosea is bevat een complex mengsel van o.a. organische zuren, flavonoïden, vetten, fenolen, glycosiden en etherische olie, welke bestaat uit ongeveer 80 tot 90 bestanddelen.

En daarnaast heeft ook de manier van kweken invloed op de samenstelling van werkzame stoffen. Het is daarom voor de wetenschap ook erg moeilijk om harde claims te maken op de werking van een Rhodiola extract.

Kies daarom altijd voor een gestandaardiseerd extract, zodat in je ieder geval zeker weet dat je te maken hebt met een werkzaam Rhodiola extract.

Welk supplement nuttig is voor mij

Om te bepalen welk supplement met Rhodiola past bij jou, moet je eerst goed nagaan wat je precies wil. Wanneer je zoekt naar een ondersteuning van je spijsvertering en meer de fysieke voordelen wil ervaren (bloedcirculatie, fysieke prestaties), volstaat een supplement dat alleen gestandaardiseerd is op minimaal 3% Rosavin.

Maar veel mensen gebruiken Rhodiola vaak voor de voordelen op gebied van cognitie en de mentale prestaties in combinatie met het adaptogene effect. Als jij dit ook zoekt in een Rhodiola Supplement, is het belangrijk om altijd te kiezen voor een product dat gestandaardiseerd is op minimaal 1% Salidroside of hoger.

Daarnaast zijn er ook nog premium Rhodiola extracten die gestandaardiseerd zijn op zowel Rosavin als Salidroside. In onze producten gebruiken wij uitsluitend deze premium extracten.

Onze populairste producten met gestandaardiseerde Rhodiola

De werking van Rhodiola extracten is erg veelzijdig en wordt daarom in een aantal van onze natuurlijke voedingssupplementen verwerkt. Hieronder vind je onze drie populairste supplementen met Rhodiola:

  • BreinBoost: een multifunctionele formule met natuurlijke nootropics, waaronder een Rhodiola extract (3% Rosavin, 1% Saldroside). Het wordt voornamelijk gebruikt door ondernemers, gamers en mensen met kantoorbanen. Het is o.a. goed voor de cognitie, het leervermogen en de concentratie. Klik hier om Breinboost te bekijken >>
  • Ontspannen+: een formule speciaal ontwikkeld voor mensen die het druk hebben, of vaak last hebben van een opgejaagd gevoel. De natuurlijke ingrediënten in dit product helpen je ontspannen. Ook in deze formule hebben we een Rhodiola extract (3% Rosavin, 1% Saldroside) toegevoegd. Klik hier om Ontspannen+ te bekijken >>
  • Rhodiola & Ginseng: Zowel Rhodiola als Ginseng staan bekend om de adaptogene werking. Beiden hebben ze een unieke werking en vullen elkaar uitstekend aan. Daarom besloten we deze twee extracten van hoge kwaliteit te bundelen in één krachtig product. Klik hier om Rhodiola & Ginseng te bekijken >>
Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen