Wat is Nopal en wat zijn de voordelen?
08 mei 2020 
4 min. leestijd

Wat is Nopal en wat zijn de voordelen?

Nopal of Opuntia zijn namen voor voeding en supplementen op basis van de cactus Opuntia Ficus Indica. Deze cactussoort groeit in o.a. Mexico en Tunesië en de bladeren en vruchten van deze cactus worden gebruikt voor menselijke consumptie.

Daarnaast bevat het ook enorm veel verschillende nutriënten met allerlei effecten in het menselijke lichaam. Juist door deze grote verscheidenheid aan nutriënten, maakt het consumeren van Nopal zo gezond. Hierdoor wordt het voor velen ook steeds interessanter om het te gaan gebruiken als voedingssupplement.

nopal opuntia neopuntia

Werkzame bestanddelen in Nopal

De Nopal Cactus is zeer rijk aan nutriënten en is daarom, zeker in droge en woestijnachtige gebieden, erg belangrijk voor de lokale bevolking. Deze cactus is o.a. rijk aan voedingsvezels, vitaminen, fytonutriënten, belangrijke aminozuren en sterke antioxidanten zoals polyfenolen en flavonolen.

De grote diversiteit aan nutriënten maakt deze cactus zo gelieft als voedingsmiddel maar ook als voedingssupplement. Voor voedingssupplementen wordt meestal gebruikt gemaakt van de wateroplosbare vezels uit Nopal Cactus, die allerlei gunstige effecten hebben met betrekking tot het behoud van een gezond gewicht en een normale bloedsuikerspiegel.

Nopal extract wordt om zijn gunstige werking veel gebruikt in o.a. afslankproducten.

Nopal Cactus in supplementen

Zoals we al aangaven worden de wateroplosbare vezels uit de Nopal Cactus, ook wel Neopuntia genoemd, gebruikt voor voedingssupplementen. Er is echter wel een groot verschil in kwaliteit van de verschillende extracten die op dit moment op de markt zijn. Er zijn “normale” extracten, maar er is ook een gepatenteerd extract dat klinisch is onderzocht en dat zijn werkzaamheid keer op keer bewezen heeft. Dit gepatenteerde Nopal cactus extract heet Neopuntia® en is ontwikkeld door een expert op gebied van voedingssupplementen: Het bedrijf Nexira®.

Neopuntia® is veruit het best onderzochte en effectiefste Nopal extract yer wereld.

Nopal Cactus extract – Neopuntia®

Neopuntia® is het allerbeste Nopal extract ter wereld! Het bevat wateroplosbare voedingsvezels die een aantrekkende werking hebben op vetstoffen en koolhydraten. Het bedrijf Nexira® die dit extract ontwikkeld heeft, probeert op een zo duurzaam mogelijk manier om te gaan met de productie. Dit houdt in dat zij een eerlijke prijs betalen aan de boeren die de Nopal Cactus kweken en dat het Neopuntia® extract op een zo duurzaam mogelijke manier gemaakt wordt.

In de onderstaande video wordt alles uitgelegd over dit bijzondere extract. Er wordt in gegaan op de nutriënten, maar ook op de werkzaamheid en de klinische studies die zijn gedaan naar dit hoge kwaliteit Nopal-extract.

Voordelen van Nopal extract – Neopuntia® 

De wateroplosbare vezels in een Nopal extract hebben enorm veel voordelen voor het menselijk lichaam. Bij “normale” extracten van de nopal cactus is dit echter moeilijk vast te stellen. Deze extracten zijn namelijk niet gestandaardiseerd op een bepaalde hoeveelheid werkzame stof. Om de voordelen van Nopal Cactus in kaart te brengen hebben we gekeken naar wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is met het best verkrijgbare extract: Neopuntia®. We hebben de bevindingen uit ons onderzoek naar dit supplement voor je op een rij gezet.

1. Nopal helpt minder vetten op te nemen

In een klinische studie (bron1) is onderzoek gedaan naar hoe het Nopal cactus extract Neopuntia® zich bindt aan vetten tijdens de spijsvertering. Dit werd o.a. gemeten door de hoeveelheid vetten in de ontlasting te meten.

Uit dit onderzoek bleek dat het gebruik van Neopuntia® kan helpen om minder vet op te nemen uit voeding, waardoor het bij kan dragen aan gewichtsbeheersing. Doordat het zich kan binden aan vetstoffen valt dit supplement onder de vetblokkers.

2. Het is goed voor het cholesterol.

In een wetenschappelijk onderzoek (bron) is gekeken naar de invloed van het Nopal extract Neopuntia® op de cholesterolwaarden. Uit dit onderzoek bleek dat het goed is voor het cholesterol. Wegens de vernieuwde Europese wetgeving mogen we maar beperkt informatie verstrekken over dit soort voedingssupplementen. Je kunt de resultaten van dit onderzoek wel zelf nalezen door te klikken op de bron.

3. Goed voor bloedsuikerspiegel

Van wateroplosbare vezels is bekend dat deze goed zijn voor de bloedsuikerspiegel. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat de koolhydraten uit voeding, langzamer worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel, wat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel in het algemeen. Het Neopuntia® Nopal cactus extract bestaat uit wateroplosbare vezels.

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat veel trek krijgt in “de verkeerde voeding”

4. Helpt bij gewichtsbeheersing

De combinatie van een verminderde opname van vetten en de gunstige werking op de bloedsuikerspiegel zijn beide goed voor de gewichtsbeheersing. Een verminderde opname van vet, kan ervoor zorgen dat je minder energie binnenkrijgt, waardoor je dus ook minder energie kunt opslaan. Daarnaast is een stabiele bloedsuikerspiegel goed om de “trek in zoetigheid” te vertragen, waardoor je minder snel naar zoete dingen grijpt. Op deze manier wordt het gemakkelijker om je aan een dieet te houden.

Nopal in afslankproducten

Nopal of Opuntia wordt heel vaak gebruikt in afslankproducten. In het vorige hoofdstuk hebben we uitgelegd wat de voordelen zijn van dit extract. Deze voordelen sluiten perfect aan op het doel van een afslankproduct: het ondersteunen van gewichtsverlies. Maar, is het dan een wondermiddel?

Nee, het is geen wondermiddel zoals sommige fabrikanten je zullen doen geloven. Het product kan wel gewichtsverlies ondersteunen, wanneer je een negatieve energiebalans hanteert. Een negatieve energiebalans wil zeggen dat je meer kcal verbruikt, dan je binnenkrijgt. Daarnaast kan een Nopal extract en dan voornamelijk het gepatenteerde Neopuntia® extract, je helpen om minder vet op te nemen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Het Nopal extract “Neopuntia®” is geen wondermiddel, maar kan wel ondersteuning bieden tijdens het afvallen.

Het is zeker aan te raden om het een keer te proberen. Het merendeel van de gebruikers van die supplement is zeer te spreken over de werking. Je moet echter wel kritisch naar je leefstijl kijken en aanpassingen doen waar dat nodig is. Denk hierbij aan voldoende bewegen en gezond eten met een negatieve energiebalans.

Nopal Premium – Neopuntia® met Chroompicolinaat

Als je overweegt om een Nopal extract te gaan bestellen, zorg dan altijd dat je een gestandaardiseerd extract gebruikt. Op die manier weet je exact wat je kunt verwachten en of jou extract ook daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen bevat. Wij zitten bovenop de wetenschappelijk onderzoeken op gebied van deze extracten en wij hebben voor jou het allerbeste Nopal Cactus supplement ontwikkeld.

Dit product heet Nopal Premium en bevat 1200 mg Neopuntia® per dosering samen met 180 mcg chroompicolinaat. Deze variant van chroom is de best opneembare vorm en kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Neopuntia® en Chroom vullen elkaar perfect aan en versterken elkaar in positieve zin.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen